Molim Vas za sto hitniji odgovor! Imam devojcicu koja ima tri godine. U poslednje vreme je dosta muce gasovi koji su ponekad i nocu prisutni, sto mi je stavilo do znanja da ona to ne kontrolise. Desavalo se i par puta da povtrati desetak minuta nakon sto legne u krevet. Cesto mokri i desavalo se i da ne stigne do nose na vreme, pa se upiski u gacice. Pre nedelju dana se cak i ukakila. Sve je to bilo povremeno,pa nismo hteli da panicimo, nego smo je pratili. Ali, evo vec drugo vece zaredom kako legne u krevet, tako joj stomacic otekne, pocinje duboko da guta i tera je da povrati. A kroz stomacic samo krcka, pa se i u grlu cuje. Ja joj malo odignem jastuk, mozda je muci gorusica, dok ne zaspi. Kada zaspi,sve prestane, osim nadutosti,koja u toku noci splasne. Konsultovala sam jednog lekara koji mi je preporucio da uradim urinokulturu i bris stolice, a do tada da detetu dajem Klometol sirup. Da li je to dobra dijagnoza i da li mi mozete reci o cemu se radi? Unapred hvala.
P.S. Devojcica je inace veoma zivahna i ne zali se na bolove.
Molim za savet!
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Sep 12, 2009 11:31 pm
Re: Molim za savet!
MALO MI JE GLUPO DA VISE MOLIM, ALI U PITANJU JE DEVOJCICA OD TRI GODINE, KOJA JE I DALJE VESELA, IGRA SE, ALI NAS PROBLEM JOS UVEK STOJI I NE RESAVA SE!
U medjuvremenu smo uradili KS, Urin, Koprokulturu, UZ abdomena i cak antitela na gluten, nalazi su svi normalni, a njoj i dalje naduven stomacic i obavezno kada legne pocne da podriguje,kroz stomacic uveliko krci, gasovi i duboko guta. Povremeno je tera i da povrati. Iskreno, odlazem odlazak kod gastroenterologa jer se bojim gastroskopije.
Svaki savet je dobrodosao. Sta dalje?
U medjuvremenu smo uradili KS, Urin, Koprokulturu, UZ abdomena i cak antitela na gluten, nalazi su svi normalni, a njoj i dalje naduven stomacic i obavezno kada legne pocne da podriguje,kroz stomacic uveliko krci, gasovi i duboko guta. Povremeno je tera i da povrati. Iskreno, odlazem odlazak kod gastroenterologa jer se bojim gastroskopije.
Svaki savet je dobrodosao. Sta dalje?
Razumem vas u potpunosti samo ovde malo ko moze pomoci na slepo. To je duznost pedijatra. Ja nisam lekar ali mozda neku sugestiju mogu dati:
Da li je u stolici radje test na Candidu? Da li su radjeni testovi na intoleranciju namirnica (ne mislim pod ovim samo zbog cvelijakije)? Moze se opkusati sa pasazom creva koja je laksa kao pregled, ako je moguce. Ako je sve sa fizioloske strane u redu treba se obraititi mozda neurologu?! Zaista se morate obratiti ili institutu za Majku i Dete ili klinici u Tirsovoj. Sami niti je pametno niti mozete...
Da li je u stolici radje test na Candidu? Da li su radjeni testovi na intoleranciju namirnica (ne mislim pod ovim samo zbog cvelijakije)? Moze se opkusati sa pasazom creva koja je laksa kao pregled, ako je moguce. Ako je sve sa fizioloske strane u redu treba se obraititi mozda neurologu?! Zaista se morate obratiti ili institutu za Majku i Dete ili klinici u Tirsovoj. Sami niti je pametno niti mozete...
Razumem vas u potpunosti samo ovde malo ko moze pomoci na slepo. To je duznost pedijatra. Ja nisam lekar ali mozda neku sugestiju mogu dati:
Da li je u stolici radjen test na Candidu? Da li su radjeni testovi na intoleranciju namirnica (ne mislim pod ovim samo zbog celijakije)? Moze se pokusati sa pasazom creva koja je laksa kao pregled, ako je moguce. Ako je sve sa fizioloske strane u redu treba se obratiti mozda neurologu?! Zaista se morate obratiti ili institutu za Majku i Dete ili klinici u Tirsovoj. Sami niti je pametno niti mozete...
Da li je u stolici radjen test na Candidu? Da li su radjeni testovi na intoleranciju namirnica (ne mislim pod ovim samo zbog celijakije)? Moze se pokusati sa pasazom creva koja je laksa kao pregled, ako je moguce. Ako je sve sa fizioloske strane u redu treba se obratiti mozda neurologu?! Zaista se morate obratiti ili institutu za Majku i Dete ili klinici u Tirsovoj. Sami niti je pametno niti mozete...
Majko stvarno mi nije jasno kako ocekujete da vam neko leci dete preko foruma dok vi odugovlacite sa javljanjem lekaru zbog straha od gastroskopije? I jos se ljutite sto vam niko ne odgovara?! Mislim i sami znate da ako dete ima problem , evo jos malo pa mesec dana, treba ispitati a ne kuckati na forumu. Zbog vaseg straha vase dete trpi. Spakujte se i idite do lekara.
-
- Novi član
Da se razumemo,jedino sto sam ja radila na svoju ruku jeste test na gluten, sve ostalo je bilo po uputu lekara. Problem je sto ja ne zivim u Beogradu, jer bi u suprotnom moji problemi vec bili reseni. Zivim u jednom malom gradu, koji kao i sve ostale provincije funkcionisu na principu *snalazi se sam*. Pedijatar je sumnjao na jetru, na UZ samo potvrdili obilje gasova i kazu da moze biti od stresa, sto ja potpuno iskljucujem jer kada ja nemam stresnih situacija u zivotu, zasto bi imala ona. Zamislite vi sada na primer situaciju da u bolnici ne rade testove na gluten, niti u higijenskom zavodu gde se rade komplikovanije analize, vec to ovde rade privatne laboratorije koje su pocele sa radom od tek godinu-dve! Ja da mi nije interneta i med. knjiga, ja bih vecito verovala onim nadrilekarima, koji se samo menjaju kao carape i do kojih ne mozes da dodjes jer su vecito na nekim sastancima sa ovim *promoterima* najnovijih super lekova. Meni ne treba dijagnoza, meni treba SAVET sta dalje, da ja uradim nesto konkretno dok se moja doktorka ceska po bradi i konstatuje da nije nista, ali ipak ima nesto! Evo recimo MACHINE mi je uputio ili uputila savet u vezi kandide. Jos od jedne osobe sam cula da kandida daje iste simptome, ali mi radili bris stolice na glivice i bak. i nije nista pokazalo. Mada mi je ta ista osoba rekla da to treba da se radi za nekoliko nedelja, a meni rezultat bio gotov za tri dana. I kako sada da budem sigurna? Sto se gastroenterologa tice, vec danas sam imala u planu da odvedem malu kod njega, ali sticajem okolnosti ja imam jos dva deteta, a osoba koja moze da ih cuva je bolesna,tako da sam se zaista nasla kao u trnju. I sada ja mogu lepo da sedim skrstenih ruku i da cekam pogodan trenutak kada cu otici ili mogu da se raspitam kod ljudi koji imaju slicne probleme ili iskustva o tome, prosudite sami...
Sto se tice gljivica potrebno je da se uzorak uzima 3-4 dana zaredom i da se radi analiza. Nisam imala nameru da kritikujem vec da vas malko pozurim. Naime, ukoliko vas lekar u mestu u kojem zivite nije sposoban da vam da odgovore, uzmite uput i zahtevajte, budite dosadni, a ako i dalje tvrdi da nije nista trazite da zabelezi u karton da nije htela da vam da uput pred vama. Kontaktirajte neke rodjake( u nekom vecem gradu ili u Beogradu) posaljite sve papire koje ste skupili, i neka vasi rodjaci zakazu konsultaciju u Institutu za majku i dete ili u Tirsovoj. Pre slanja ikakve dokumentacije kopirajte sve . To vam je moj savet.
-
- Novi član
Postoji li mogucnost otici u Bg na Institut za majku i dete bez uputa odavde?
-
- Novi član
E ovako, mi bili kod gastroenterologa, nije hteo da nas primi jer kazu ne primaju ni skolsku decu, a kamoli ovoliko malu. Saznali smo da taj isti dr radi i u privatnoj poliklinici, otisli tamo, sestra ga je pozvala telefonom, i on isto kaze da ne radi sa malom decom, pa nas upucuju na pedijatra(privatnog,naravno). Ja lepo odgovorim da smo mi vec bili kod pedijatra, i po njegovom uputu uradili dosta analiza i da nam sada treba neko strucan po tom pitanju, a oni kao idite kod pedijatra, on ce vas uputiti na nekog decijeg gastroenterologa, a toga ima u Nisu, Beogradu. Da li je neko cuo za tako nesto? I da li neko mozda zna privatno gde se to radi?
Naravno da postoji, za decu do punoletstva postoje posbne sluzbe. Kao sto sam vam vec rekao potrebno je da trazite nalog ili odete u institut za Majku i Dete ili u deciju bolnicu u Tirsovoj (BG). To su polinklinicke sluzbe i u okviru iste bolnice mogu da urade gotovo sve sto je potrebno vasem detetu.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Dec 09, 2015 2:27 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Gospođo,Aleksandra isti problem koji ste vi imali sa vasom djevojcicom imam ga i ja sada.Moja djevojcica ima 4,5god pa me zanima kako ste vi rijesili problem.Unaprijed,hvala!