Htio bih da postavim neka pitanja u vezi kandide kako bih znao da li su mi potrebni ljekovi ili da pocnem tretman.
Kao prvo- Imam 21 god i bavim se sportom. Pijem protein whey, radi bolje izgradnje misica. Medjutim zbog dodatnog uzimanja proteina, imam povecan bilirubin i stalno mi se stvaraju bijele gljivice na jeziku. U apoteci su mi dali Nystatin kapi da is stavljam na jezik. Ima dana kad nemam gljivice na jeziku, i to najvise onih dana kada ne uzimam protein.
Moje pitanje je dakle, da li mi je potrebno uzimati Nystatin kapi kada 90% znam da mi se gljivice stvaraju zbog proteina (pitam iz razloga da ne bih izazvao kontra-dejstvo). I da li gljivice na jeziku mogu da znace da mozda imam kandidu.
Hvala unaprijed. Napomena- Nisam mnogo upucen u medicinu, ali me kao lajka zanimaju neke stvari u vezi zdravlja.
Moguca Kandida
Re: Moguca Kandida
Pa koliko bre ti to whey-a uzimas dnevno?
Ne znam moze li od proteina da bude bas jezik beo. A da li imas gljivice ili ne, to ni farmaceut ne moze da zna. Moze samo da sumnja. A ti mozes da znas samo ako odes da ti urade bris. To je prvo. Drugo, candida se obicno pojavi ako ti padne imunitet (moze recimo da se desi i ako si prelezao grip), ili ako pijes/jedes puno slatkog, a to sumnjam posto pricas o surutkinom proteinu (posto radis na misicima, pretpostavljam da znas da secere/UH svodis na razuman nivo). Jezik obicno bude obojen onim sto si jeo, a candida kad je, onda kao da imas neku skramu od jedno par milimetara na jeziku, a nesto sumnjam da moze da se pojavi i nestane ako par dana ne uzmes whey. Baci pogled na netu, ima fotki kako izgleda candida na jeziku i grlu.
Pozdrav
Ne znam moze li od proteina da bude bas jezik beo. A da li imas gljivice ili ne, to ni farmaceut ne moze da zna. Moze samo da sumnja. A ti mozes da znas samo ako odes da ti urade bris. To je prvo. Drugo, candida se obicno pojavi ako ti padne imunitet (moze recimo da se desi i ako si prelezao grip), ili ako pijes/jedes puno slatkog, a to sumnjam posto pricas o surutkinom proteinu (posto radis na misicima, pretpostavljam da znas da secere/UH svodis na razuman nivo). Jezik obicno bude obojen onim sto si jeo, a candida kad je, onda kao da imas neku skramu od jedno par milimetara na jeziku, a nesto sumnjam da moze da se pojavi i nestane ako par dana ne uzmes whey. Baci pogled na netu, ima fotki kako izgleda candida na jeziku i grlu.
Pozdrav
E da, i drugo, nemoj koristiti te kapi. To ti dodje nesto kao i antibiotik, losom upotrebom mozes kasnije da zeznes stvari 

Zahvaljujem na odgovoru, i sto se tice secera bio si u pravu.
Sto se tice proteina i kandide to nema nikave logike,zato sto kad pacijent dobije kandidu njemu se daje kao dijeta pretezno PROTEINSKA ishrana kako bi kandida nestala, odnosno kako ne bi bujala:)