Moracu da uradim enteroklizu da bi se utvrdilo da li imam Kronovu bolest,ali postoje 2 opcije: rendgenoloski ili magnetnom rezonancom.
Posto je meni uradjena laparoskopska operacija zucne kese,kojom se ugradjuje klipsa,neki kazu da necu smeti na magnetnu do kraja zivota i da mogu da me ubiju,a drugi kazu da se sad ugradjuju titanijumske klipse sa kojima mogu da idem na MR snimanje,ali na neku blazu magnetnu.
Da li neko zna nesto vise o tome?
Ne bih da se mucim sa rendgenoloskim pregledom jer je mucenje (gutanje sonde i ubrizgavanje barijuma 15 min) + zracenje.A da rizikujem na magnetnoj,ne bih da budem zamorce!
Da li je moguca MR enterokliza posle laparoskop. operacije?
Re: Da li je moguca MR enterokliza posle laparoskop. operacije?
magnetna rezonanca moze da izazove opekotine kada postoji metal u magnetnom polju.
titanijumski klipsevi ne bi trebalo da prave problem - resenje je da se u ustanovi u kojoj ste operisani detlajno informisete sta je ugradjeno, i da to pokazete radiologu kada bude odlucivano koji pregled ce se raditi.
doza zracenja koju primate tokom enteroklize vas ne ugrozava - a informacija koju cekate (da li imate kronovu bolest) je vaznija od neprijatnosti, straha od zracenja...
titanijumski klipsevi ne bi trebalo da prave problem - resenje je da se u ustanovi u kojoj ste operisani detlajno informisete sta je ugradjeno, i da to pokazete radiologu kada bude odlucivano koji pregled ce se raditi.
doza zracenja koju primate tokom enteroklize vas ne ugrozava - a informacija koju cekate (da li imate kronovu bolest) je vaznija od neprijatnosti, straha od zracenja...
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Hvala na odgovoru!
Sef operacione sale mi je u tri primerka,potpisao da se ugradjuju titanijumske klipse i da mogu na magnet.Moj hirurg kaze da nema pojma sta su mi pre devet meseci ugradili ,nigde se ne vodi evidencija sta ugradjuju. To je stvarno strasno! Ipak sef operacione sale tvrdi da se ovi klipsevi vec godinama koriste,a to su mi potvrdili i u apoteci koja snabdeva hirursku salu.Ali ko ce im verovati?
Tetka se raspitivala kod anesteziologa u drugoj klinici ,koja inace radi na vise mesta i privatno i kaze da se kod nas i u svetu vise ne ugradjuju druge vrste metala sem titanijumske.
Problem je sto sam ja sad u strahu,sta ako ipak nisu titanijumske?
Sef operacione sale mi je u tri primerka,potpisao da se ugradjuju titanijumske klipse i da mogu na magnet.Moj hirurg kaze da nema pojma sta su mi pre devet meseci ugradili ,nigde se ne vodi evidencija sta ugradjuju. To je stvarno strasno! Ipak sef operacione sale tvrdi da se ovi klipsevi vec godinama koriste,a to su mi potvrdili i u apoteci koja snabdeva hirursku salu.Ali ko ce im verovati?
Tetka se raspitivala kod anesteziologa u drugoj klinici ,koja inace radi na vise mesta i privatno i kaze da se kod nas i u svetu vise ne ugradjuju druge vrste metala sem titanijumske.
Problem je sto sam ja sad u strahu,sta ako ipak nisu titanijumske?

-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Dec 13, 2007 1:56 pm
a gde ste imali tu laporskopsku holecistekotomiju?
ja sam u januaru 2009 operisana u KBC Dragisa Misovic i ja nemam podatak o mom klipsu takodje....a trebalo bi da znam zbog eventualne MRI....
ja sam u januaru 2009 operisana u KBC Dragisa Misovic i ja nemam podatak o mom klipsu takodje....a trebalo bi da znam zbog eventualne MRI....
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Imala sam je na "Bezanijskoj kosi",ali budi bez brige,vise ne ugradjuju druge klipseve,osim titanijumskih.Moja tetka je razgovarala sa anesteziologom koja radi u "Dragisi Misovicu" i rekla joj je da deset godina se ni u svetu,a i ni kod nas,ne ugradjuju celicne,vec titanijumske.
Mene su isprepadale sestre koje su tvrdile da niko pre mene nije usao kod njih na MR,pa sam isla po gradu da se raspitam sta da radim.Hvala Bogu,ziva sam i zdrava,nista nisam osetila,tako da ne moras da brines.
Te sestre su me toliko naplasile,a i neki lekari i to hirurzi,da je meni ceo dan podrhtavalo srce od stresa:sta ako mi iscupa MR klipse iz stomaka,pa zavrsim na Urgentnom? Tako su mi rekli.
Ipak nije lose da imas potvrdu od hirurga koji te je operisao da su titanijumske klipse.I jer ce ti radiolozi traziti potvrdu.
Mene su isprepadale sestre koje su tvrdile da niko pre mene nije usao kod njih na MR,pa sam isla po gradu da se raspitam sta da radim.Hvala Bogu,ziva sam i zdrava,nista nisam osetila,tako da ne moras da brines.
Te sestre su me toliko naplasile,a i neki lekari i to hirurzi,da je meni ceo dan podrhtavalo srce od stresa:sta ako mi iscupa MR klipse iz stomaka,pa zavrsim na Urgentnom? Tako su mi rekli.
Ipak nije lose da imas potvrdu od hirurga koji te je operisao da su titanijumske klipse.I jer ce ti radiolozi traziti potvrdu.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Dec 13, 2007 1:56 pm
Hvala ti! Uf, sad mi je lakse, potrazicu hirugra radi potvrde!
POzdrav i svako dobro!
POzdrav i svako dobro!