Merodavnija metoda

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
daniloe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 04, 2007 11:11 am

Merodavnija metoda

Post od daniloe »

Pozdrav!
Molio bih samo jedno pojashnjenje u vezi nekih analiza!
Naime,pre oko mesec dana sam radio irigografiju i ustanovili su mi kolitis(izvesnu Kronovu bolest). Juce sam uradio i kolonoskopiju i rekli su mi da je sluznica ocuvana i da nema tragova Kronove bolesti ali cekam desetak dana da mi budu gotovi rezultati biopsije.
E sad,mene interesuje kako je moguce da postoje tolike kontradiktornosti te dve analize i koja od te dve analize je merodavnija? I josh se pitam da li,poshto nikako nisam mogao popiti sve cetiri kesice Fortrans-a(popio sam dve) dan pre pregleda(kolonoskopije),bi mozda to predstavlljalo neku smetnju prilikom pregleda tj.da li je moguce da zbog toga nije potvrdjen nalaz sa irigografije?

Unapred zahvalan
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Re: Merodavnija metoda

Post od etro »

daniloe napisao:Pozdrav!
Molio bih samo jedno pojashnjenje u vezi nekih analiza!
Naime,pre oko mesec dana sam radio irigografiju i ustanovili su mi kolitis(izvesnu Kronovu bolest). Juce sam uradio i kolonoskopiju i rekli su mi da je sluznica ocuvana i da nema tragova Kronove bolesti ali cekam desetak dana da mi budu gotovi rezultati biopsije.
E sad,mene interesuje kako je moguce da postoje tolike kontradiktornosti te dve analize i koja od te dve analize je merodavnija? I josh se pitam da li,poshto nikako nisam mogao popiti sve cetiri kesice Fortrans-a(popio sam dve) dan pre pregleda(kolonoskopije),bi mozda to predstavlljalo neku smetnju prilikom pregleda tj.da li je moguce da zbog toga nije potvrdjen nalaz sa irigografije?

Unapred zahvalan
Kolonoskopija sa biopsijama je svakako merodavnija u dijagnostici Krona, ulceroznog kolitisa ili bilo kog crevnog obolenja. Svakako treba sacekati rezultat biopsije pre konacne dijagnoze.
A sto se tice samog praznjenja ako doktor koji je radio kolonoskopiju nije imao nekih zamerki tj. u izvestaju nije naglasio da je vidljivost bila ometena slabije ispraznjenim crevima onda je to ok.
Ja sam npr. uspela da ispijem ceo Fortrans i imala sam 30 stolica do pregleda (receno mi je da treba da brojim stolice i da je za pregled neophodno minimum 10 stolica) i ipak mi je na izvestaju pisalo da je pregled obavljen u osrednje ispraznjenim crevima....mada je to mozda bila i uobicajena praksa doktora da se unapred pokrije za eventualne previde.
Pisi kad dobijes rezultate biopsije.
Pozz.
Odgovori