Pozdrav!
Molio bih samo jedno pojashnjenje u vezi nekih analiza!
Naime,pre oko mesec dana sam radio irigografiju i ustanovili su mi kolitis(izvesnu Kronovu bolest). Juce sam uradio i kolonoskopiju i rekli su mi da je sluznica ocuvana i da nema tragova Kronove bolesti ali cekam desetak dana da mi budu gotovi rezultati biopsije.
E sad,mene interesuje kako je moguce da postoje tolike kontradiktornosti te dve analize i koja od te dve analize je merodavnija? I josh se pitam da li,poshto nikako nisam mogao popiti sve cetiri kesice Fortrans-a(popio sam dve) dan pre pregleda(kolonoskopije),bi mozda to predstavlljalo neku smetnju prilikom pregleda tj.da li je moguce da zbog toga nije potvrdjen nalaz sa irigografije?
Unapred zahvalan
Merodavnija metoda
Re: Merodavnija metoda
Kolonoskopija sa biopsijama je svakako merodavnija u dijagnostici Krona, ulceroznog kolitisa ili bilo kog crevnog obolenja. Svakako treba sacekati rezultat biopsije pre konacne dijagnoze.daniloe napisao:Pozdrav!
Molio bih samo jedno pojashnjenje u vezi nekih analiza!
Naime,pre oko mesec dana sam radio irigografiju i ustanovili su mi kolitis(izvesnu Kronovu bolest). Juce sam uradio i kolonoskopiju i rekli su mi da je sluznica ocuvana i da nema tragova Kronove bolesti ali cekam desetak dana da mi budu gotovi rezultati biopsije.
E sad,mene interesuje kako je moguce da postoje tolike kontradiktornosti te dve analize i koja od te dve analize je merodavnija? I josh se pitam da li,poshto nikako nisam mogao popiti sve cetiri kesice Fortrans-a(popio sam dve) dan pre pregleda(kolonoskopije),bi mozda to predstavlljalo neku smetnju prilikom pregleda tj.da li je moguce da zbog toga nije potvrdjen nalaz sa irigografije?
Unapred zahvalan
A sto se tice samog praznjenja ako doktor koji je radio kolonoskopiju nije imao nekih zamerki tj. u izvestaju nije naglasio da je vidljivost bila ometena slabije ispraznjenim crevima onda je to ok.
Ja sam npr. uspela da ispijem ceo Fortrans i imala sam 30 stolica do pregleda (receno mi je da treba da brojim stolice i da je za pregled neophodno minimum 10 stolica) i ipak mi je na izvestaju pisalo da je pregled obavljen u osrednje ispraznjenim crevima....mada je to mozda bila i uobicajena praksa doktora da se unapred pokrije za eventualne previde.
Pisi kad dobijes rezultate biopsije.
Pozz.