Lepiva stolica

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
mix13
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 20, 2007 9:31 pm

Lepiva stolica

Post od mix13 »

Zdravo:

Imao bih samo jedno pitanje, od koje bolesti se stvara lepiva stolica.
glatka i masna. hvala unapred svima.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Glatka,masna,sjajna,stolica pri tome i neprijatnog mirisa(ili steatoreja) nastaje kao posledica nemogucnosti da se svare masti.Najcesce je to zbog deficita lipaze kao posledice hronicnog pankreatitisa (pri cemu steatoreja nije jedini simptom) ali steatoreja moze da se javi i u drugim ali daleko redjim oboljenjima digestivnog trakta kada je resorpcija lipida otezana.
mix13
Novi član
Novi član

Post od mix13 »

Hvala bezbroj puta na odgovoru.
Ukratko pre godinu sam aperisao zuc posto sam imao ogroman broj kamenaca, i od tad imam non stop masnu glatku ponekad i sluzavu stolicu.cest bol posle apreracije imam i u donjem desnom delu stomaka.
mix13
Novi član
Novi član

Post od mix13 »

mix13 napisao:Hvala bezbroj puta na odgovoru.
Ukratko pre godinu sam aperisao zuc posto sam imao ogroman broj kamenaca, i od tad imam non stop masnu glatku ponekad i sluzavu stolicu.cest bol posle apreracije imam i u donjem desnom delu stomaka.
Molim vas doktore staje moje sad najpre.sa kakvim pretragama da zapocnem i sa izhranom. hvala.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

E taj podatak nisam imao i onda se ne radi o hronicnom pankreatitisu,ja sam vrlo explicitno naveo u predhodnom postu da steatoreja nije jedini simptom hronicnog pankreatitisa vec o postholecistektomijskom sindromu.Naime funkcija zuci je da emulguje masnu hranu i olaksva varenje masti a obzirom da nema zucne kese cija je funkcija da skuplja i koncentrise zuc vi to vise ne mozete obzirom da nemate zucnu kesu.Moj savet je da (iako su praznici)usporite sa masnom hranom a ako nastavite da imate steatoreju pocnite da pijete neki holeretik (mendiaxon npr.)koji pojacati izlucivanje zuci iz jetre.Forum nije za instant resenja vec se morate obratiti vasem lekaru.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Svaka cast na kompletnom odgovoru!
Odgovori