Najčešće je ima u crevima, samo je pitanje u kom broju ... A ako iz creva dospe u krvotok napada bukvalno sve od noktiju, kože do pluća i sinusa
Džabe nistatini, probiotici i čajevi ako je ishrana nepravilna. Kandida se hrani šećerom, drugim gljivicama i belim brašnom (koje se pretvara u šećer u stomaku). Eliminišite sve što sadrži gljivice (npr. kvasac, hleb... ), belo brašno i sve vrste šećera (čak i mlečni i voćni šećer iz voća, mogu samo zelene jabuke) i posle mesec-dva će vam biti bolje. Ja sam pio 3 nistatina dnevno mesec dana i nije bilo vajde. Moja kandida jednostavno nije osetljiva na nistatin. Osetljivost kandide na lekove se proverava antimikogramom ali se on radi samo u velikim kliničkim centrima. Srećom, unošenje nistatina ne može da škodi pošto on samo prolazi kroz digestivni trakt i izbacuje se neprerađen. Diflukan ne sme dugo da se koristi jer oštećuje jetru, tako da je bolje koristiti probiotike + dijetu + neki prirodni antifugi preparat... ima ih dosta, nisu skupi kao što su perlice belog luka (bar 600mg po perlici), živ i ceo beli luk, ulje origana, ulje semena grejpfruta i druge.
Inače, probiotik Threelac u svakoj kesici sadrži 150 milijardi živih bakterija, dok klasični probiotici sadrže 2 milijarde a kvalitetniji 4 do 5 milijardi po kapsuli. Postoji i jača verzija Threelaca koja se zove FiveLac koja sadrži bifidus essensis i acidophilus, tako da ukupno u kesici ima 250 milijardi živih bakterija. I jedan i drugi su skupi, ali su delotvorni. Na žalost, kod nas se ne prodaju.
Ovo je članak koji je napisala žena koja je dijetom uklonila kandidu. Dijeta jeste teška i dugotrajna, ali efikasna.
http://chetday.com/candida3.html
iako nekad napišem koju na nekim temama, nisam lekar.