Ksantogranulomatozni holecistitis

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
menka_n
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 05, 2008 6:36 pm

Ksantogranulomatozni holecistitis

Post od menka_n »

Molim Vas,da li neko moze da mi napise nesto o ksantogranulomatoznom holecistitisu?Unapred hvala!
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Retka forma akutnog ili hronicnog holecistisa sa prisutnim foam-cells(makrofazi ispunjeni)holesterolom uz proliferaciji vezivnog tkiva u zidu zucne kese.Inace proces moze biti destruktivan i dovesti do perforacije zucne kese tako da je indikovana operacija.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Jos da mi je znati kako su vam postavili Dg??? Ako nisu radili ERCP, onda ne znam? Ako jesu, zasto vam do sada nisu uradili holecistektomiju???
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
menka_n
Novi član
Novi član

Post od menka_n »

To nije moja Dg,ja sam student pa mi ta informacija treba u vezi rada za kongres.
menka_n
Novi član
Novi član

Post od menka_n »

SEVERUS-Hvala puno na informaciji,zaista mi mnogo znaci!Jel mi mozete reci samo jos nesto o uzrocima nastanka?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

http://www.ajronline.org/cgi/content/full/174/4/979 Nadjoh ovaj rad na netu pa tu citav taj xantogranulomatozni holecistis moze imitirati skirusni karcinom
recimo.Ima svoje EHO i CT karakteristike (ali onako uopstene i tumacene kao zadebljanje zida, bez PH nista) .Inace ne bi me cudilo da je i ishrana bila bogata holesterolom pa da sam proces donekle podseca na aterosklerozu posto je i patomorfologija gotovo ista(foam cells i dezmoidna reakcija).
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

U buduce takva pitanja postavljajte na podforumu "opste strucne diskusije", pa Vi ste KOLEGA!!!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Odgovori