Kronova bolest ili...

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
rekonvalescent
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 07, 2007 4:44 pm

Kronova bolest ili...

Post od rekonvalescent »

Postovani,
Molio bih da mi protumacite nalaz sa kolonskopije koju sam radio pre mesec dana.

-Aparat plasiran preko Bauchinijeva valvulau terminalni ileum koji je urednog nalaza.Sluznica pregledanog debelog creva je urednog nalaza.

REZULTAT BIOPSIJE-
Materijal pregledan u serijskim presecima sastoji se od povrsinskih delova resica tankog creva i jednog fragmenta mukoze ocuvanih vilusa i kripti. Elemenata maligniteta nema.
PATOHISTOLOSKA DIJAGNOZA-

Ileum sine morbo

Jos da napomenem da mi je pre 4-5 meseci dijagnostifikovana Kronova bolest preko Irigografije.E sad,poshto se jasno vide krupna mrljsta zasencenja na rentgenskom snimku a prilikom kolonoskopijesu mi reklida to oni nisu videli,interesuje me sta je pouzdanije za utvrdjivanje u kakvom se stanju nalaze creva.
Jos da kazem da u poslednje vreme cesto imam prolive koji cesto zadrze nesvarene delove hrane(nakon jednog perioda kad sam stolicu imao na svaki drugi dan i bila je malo formirana a malo kasasta) koji se obicno javljaju ujutru odmah nakon dorucka i cesto imam bolove sa leve strane stomaka,i to najcesce nakon nekog tezeg obroka,mada se cesto desava da je bol fokusiran na predeo oko pupka.
Cesto imam i vetrove,shto u poslednje vreme postaje nesnoshljivo.
A shto se krvne slike tice sve mi je u granicama normalnog izuzev triglicerida koji su mi 0,7(0,8-2,0) i sedimentacije koja je 3/6.

Molio bih ako biste mogli da mi kazete u cemu je problem.

Unapred zahvalan!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ovaj patohistoloski nalaz govori da nemate Crohn-ovu blest u zavrsnoim delu tankog creva, u ileumi. Medjutim, taj nalaz ne govori nista o prisustvu ili odsustvu Crohn-promena na debelom crevu.

Koliko dugo se vec lecite i jeste li pod kontrolom lekara sa Instituta za bolesti digestivnog trakta?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
rekonvalescent
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 07, 2007 4:44 pm

Post od rekonvalescent »

Jos uvek nisam poceo sa odgovarajucom terapijom jer tek naredne nedelje sam zakazan kod gastroenterologa. Znaci,jos uvek postoji mogucnost da ipak imam Kronovu bolest...Inace,u poslednjih para dana mi se normalizovala stolica no medjtim,jutros sam opet dobio proliv sa dosta nesvarene hrane,pa me interesuje jel i to spade pod simptome Kronove bolesti?
A,interesuje me i da li postoji mogucnost da su se prilikom pregleda(irigografija) usled nedovoljno ispraznjenih creva mogla na rentgenskom snimku pojaviti ta krupna mrljasta zasencenja?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Neformirana stolica sa nesvarenom hranom moze da bude simptom Crohn-a, a da li se nedovoljno isprazenja creva mogu pogresno irigigrafijom prikazati kao creva sa ostecenom sluzokozom, mislim da ce morati da kaze neki radiolog.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori