kolitis ulcerozni ? (hitno)
kolitis ulcerozni ? (hitno)
zivim u austriji,, nedavno mi je vadjena krv na gastroenterologiji i ustanovljeno da imam kolitis ulcerozni.. moje pitanje: dali je to moguce SAMO sa pregledom krvi ustanoviti. unaprijed vam HVALA.
naravno da NE MOZE, to je glupost!!! Zlatni standard koji je apsolutni:
kolonoskopija sa sistemskim biopsija i PH nalaz koji imaponuju na idiopatsku inflamaciju zatim pozitivni (uvecani) nalazi krvi za: p-ANCA, ASCA, c1-alfa1-antitripsin, TNF-alfa, IgG, IgM, CRP, alkalnu fosfatazu, TU markeri CEA i CA-19.9 i nalazi stolice za calprotectin (upalni makrer fecesa), leukocite i okultnu krv. One prve metode su invazivne a ove druge ne. Ako imas anamnezu IBDa (krvavo- sluzava dijareja, bolovi, febrilnost, gubitak mase) i ako su analize stolice (fekalprotektin) i krvi pozitivne ogromna je sansa da imas. Pre kolonoskopije mora se uraditi kompletan mikrobioloski pregled stolice (paraziti, gljivice, amebe, protozoe, bakterije) i ono sto sam naveo od krvnih analiza. A
kolonoskopija sa sistemskim biopsija i PH nalaz koji imaponuju na idiopatsku inflamaciju zatim pozitivni (uvecani) nalazi krvi za: p-ANCA, ASCA, c1-alfa1-antitripsin, TNF-alfa, IgG, IgM, CRP, alkalnu fosfatazu, TU markeri CEA i CA-19.9 i nalazi stolice za calprotectin (upalni makrer fecesa), leukocite i okultnu krv. One prve metode su invazivne a ove druge ne. Ako imas anamnezu IBDa (krvavo- sluzava dijareja, bolovi, febrilnost, gubitak mase) i ako su analize stolice (fekalprotektin) i krvi pozitivne ogromna je sansa da imas. Pre kolonoskopije mora se uraditi kompletan mikrobioloski pregled stolice (paraziti, gljivice, amebe, protozoe, bakterije) i ono sto sam naveo od krvnih analiza. A
moje tegobe su u stvari ja sam Lijecena od multiple skleroze dugo a sad se ispostavilo da je nisam ni imala. pogresna diagnoza, nastupile su tegobe gornji dio stomaka bolovi ispod rebara,puhanje u stomaku i bolovi. nagon za povracanje. naglo mrsanje imam probleme sa stolicom i ne praznim stomak taqko da se stvara zatvor koji je bolan, cmar mi je ispucan i krvari a to je lijeva strana imam osjecaj da imam puno nekakvih bubuljica koje bole prilikom brisanja i naravno krvari. od nalaza nisam nista dobila rekli su mi da ce to dobiti doktorica neurologin jel ona me je poslala.to se sve dogadja u bolnici (neurologija me salje na gastroenterologiju) tako da ja nemam nista OD NALAZA. HVALAKicha napisao:Sta je vama konkretno radjeno i kakve tegobe imate? Ispisite nalaze koje ste dobili...
KAD SAM DOSLA IZVADILI SU MI KRV I TREBALA SAM ZA 12 DANA DA DODJEM DA MI KAZU KAKVI SU NALAZI, KAD SAM DOSLA DOKTOR MI JE REKAO NIJE U REDU MORAMO JOS JEDNOM KRV UZETI ALI OVAJ PUT TREBAM DONIJETI STOLICU tri primjerka u koferti i DVIJE MALE STAKLENE FLASICE NAPUNJENE SA STOLICOM I JOS TREBAM PRVU MOKRACU DA STAVIM U MALU FLASICU, I ONDA DA NASTAVIM 5 SATI DA SAKUPLJAM MOKRACU I DA DONESEM. TO SAM NAPRAVILA PRILIKOM PREDAVANJA MOKRACE I STOLICE, RECENO MI JE DA DODJEM ZA 14 DANA. DOSLA SAM DOKTOR MI JE REKAO DA IMAM KOLITIS ULCEROZNIlistic napisao:moje tegobe su u stvari ja sam Lijecena od multiple skleroze dugo a sad se ispostavilo da je nisam ni imala. pogresna diagnoza, nastupile su tegobe gornji dio stomaka bolovi ispod rebara,puhanje u stomaku i bolovi. nagon za povracanje. naglo mrsanje imam probleme sa stolicom i ne praznim stomak taqko da se stvara zatvor koji je bolan, cmar mi je ispucan i krvari a to je lijeva strana imam osjecaj da imam puno nekakvih bubuljica koje bole prilikom brisanja i naravno krvari. od nalaza nisam nista dobila rekli su mi da ce to dobiti doktorica neurologin jel ona me je poslala.to se sve dogadja u bolnici (neurologija me salje na gastroenterologiju) tako da ja nemam nista OD NALAZA. HVALAKicha napisao:Sta je vama konkretno radjeno i kakve tegobe imate? Ispisite nalaze koje ste dobili...
Ovako: dakle niste samo vadili krv vec davali i uzorak stolice. Iz nje su mogli uraditi upalni marker faecal calprotectin i videti extenzivnost inflamacije ali nista vise. On ej povisen kod IBDa, tumora, hronicnih infekcija. E sada ako je on uvecan zajedno sa p-ANCA onda je najverovatnije ulcerozni kolitis, ali te bubuljice mi vise lice na perianalne fistule sto je svojstveno za Kronovu bolest koja je iz iste grupe tj. UC i MC su IBD. Da bi se diferenciralo morala bi se uraditi endoskopija! Obe ove bolesti su vrlo ozbiljne i cesto idu sa mutliplom sklerozom, ankilozirajucim holangitisom, primarnom bilijarnim hepatitisom...dakle, zahtevajte endoskopiju (retrogradna ilekolonoskopija, ezofagogastroduodenosokopija i enterokliza), tek tada ce se znati sa sigurnoscu jer mnoge bolesti daju slicne nalaze ali su samo 3 opasne: Kron, ulcerozni kolitis i tumori GITa. Mozete da imate neka od ova 3 a moze da ne bude ama bas nista. Sve to zahteva profesionalnu dijagnostiku i eventualno lecenje...
hvala vam na objasnjenju. pokusacu da izvrsim te preglede. i jos jednom PUNO HVALAKicha napisao:Ovako: dakle niste samo vadili krv vec davali i uzorak stolice. Iz nje su mogli uraditi upalni marker faecal calprotectin i videti extenzivnost inflamacije ali nista vise. On ej povisen kod IBDa, tumora, hronicnih infekcija. E sada ako je on uvecan zajedno sa p-ANCA onda je najverovatnije ulcerozni kolitis, ali te bubuljice mi vise lice na perianalne fistule sto je svojstveno za Kronovu bolest koja je iz iste grupe tj. UC i MC su IBD. Da bi se diferenciralo morala bi se uraditi endoskopija! Obe ove bolesti su vrlo ozbiljne i cesto idu sa mutliplom sklerozom, ankilozirajucim holangitisom, primarnom bilijarnim hepatitisom...dakle, zahtevajte endoskopiju (retrogradna ilekolonoskopija, ezofagogastroduodenosokopija i enterokliza), tek tada ce se znati sa sigurnoscu jer mnoge bolesti daju slicne nalaze ali su samo 3 opasne: Kron, ulcerozni kolitis i tumori GITa. Mozete da imate neka od ova 3 a moze da ne bude ama bas nista. Sve to zahteva profesionalnu dijagnostiku i eventualno lecenje...