Klinicka iskustva: Salofalk vs-5-ASA

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Klinicka iskustva: Salofalk vs-5-ASA

Post od Kicha »

Kakav je odnos kvaliteta (tablete i supozitorije) u primeni nemackog Salofalka u odnosu na domaci 5-ASA (Slaviamed). Doze domaceg su upola manje pa je potrebna aplikacija vise tableta, no to nije od nekog znacaja. U pitanju je ista aktivna komponenta leka - mesalazin (5 aminosalicitna kiselina, oblozena Eudragit akrilicnom smolom koja se oslobadja na PH zavistan nacin od terminalnog ileuma ka sigmoidnom kolonu). Koriste se za lecenje IBD-a (kolon i zavrsni deo tankog creva). Oba leka imaju najmanje nus pojava, za razliku od sulfasalazina (sulfapiridinska komponenta leka). Ako je razlika u efikasnosti (razgradnja, aktivnost, metaboliti...) do 25% cini mi se da ne opravdava razliku u ceni jer je domaci na recept besplatan a Salofalk uz ucesce od 50% kosta ~100e za tablete i supozitorije na mescnom nivou. Hvala na odgovoru!
Dux
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Dux »

Nemacki Salofalk nisam nikada pio,ali sam pio Claversal(isto sadrzi mesalazin sa istom oblogom).Tablete su bile po 400mg.Davno sam ih pio 3x2 dnevno.Po secanju pricam ali nisam primetio neku razliku u odnosu na nas 5-ASA.Glavna je stvar da li ce tvoj kolitis reagovati na aminosalicilate a ne ko je proizvodjac leka.Mislim da ne zasluzuje tu razliku u ceni
Odgovori