Kandidijaza

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
peratoma
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Mar 16, 2007 12:34 pm

Kandidijaza

Post od peratoma »

Da li su oralna i crevna kandidijaza povezani? Mislim ako je nekom izolovana u crevima iz stolice da li to znaci da je ima i zdrelu i obratno. I slicno ako je nema na jednom mestu nema ni na drugom. Da li oralna moze nestati koristenjem fluconala 150mg? Hvala
maisamaisa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 14, 2008 9:36 pm

Post od maisamaisa »

Tesko pitanje,na koje cak ni ja neznam odgovor,meni je na nalazu pisalo Candida spp. pretpostavljam da je imam u crevima,a rekla bih da je imamko zna jos gde.Pijem Nistatin cak duplu dozu,ali ne vredi,plus dijeta! moje pitanj za tebe bilo bi,p[osto ja imam gasove konstantno da li ti imas takav problem,i bas me interesuje sta ti koristis od lekova,ali ne mozes je se otarasiti bas tako lakojednim potezom?
giuseppe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 21, 2008 11:31 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od giuseppe »

:D :P :lol: I ja kao dr.stomatologije mogu da potvrdim ,da se ukoliko i nema makroskopskih promena(nevidljivo golim okom) u usnoj duplji, candida moze naci u oralnoj mikroflori u kriticnom broju.Medjutim,vrlo jednostavno je moguce proveriti,testom -casa vode-(odmah nakon budjenja,pljunuti u casu vode&ukoliko i nakon 15 min.pljuvacka pliva na povrsini nalaz je negativan ili ako postoje nedumice brisom oralne mukoze.Ostale kandidijaze se dijagnostikuju standardnim procedurama...
Odgovori