quincekap: Kako nisam zakazao 15. u mesecu, a vec sam radio kolonoskopiju, procedura za prijem je malo drugacija - obicno ti sestra zakaze da dodjes sredom u 12h. Ja sam juce cekao od 12 do oko 14:10 i tad sam bio primljen. Nisam primetio da je neko bio sa sinom, ali jeste jedna mladja zena (bez sina) upala oko 14:15 i insistirala da joj se samo kaze da li ce biti primljena. Jesi li to znaci bila ti? Posle sam otisao da mi izvade krv u imunolosku laboratoriju.
Necu zakazivati 15. jula, nema potrebe, gastroskopija mi je zakazana 8. jula. Ali nisu ni meni konacno utvrdili sta je, ali svakako da je neka vrsta IBD-a, izmedju Krona i kolitisa. Cim trazi gastroskopiju stvar nije gotova.
Pecenje posle stolice je bilo jedno vreme gadno, ali tada sam bas imao prolive i to vrlo kisele (od zucne kiseline?). Mada nikad vise od 1-2x dnevno. Da prostis na izrazu, jedino sto je moglo da mi smiri tu iziritiranost je da svaki put posle takve stolice se isperem i to iznutra. I to mi onda sasvim smiri sluzokozu i pecenje i osecam se sjajno. Cak stvori neku vrstu zatvora pa obicno nisam imao vise stolica dan-dva. Medjutim, tada nisam bio svestan da to poremeti crevnu floru, i da se onda moraju piti probiotici. Cak mislim da bi to mogao biti jedan od uzroka zbog kojeg sam dobio candidu.
Medjutim, mislim da je u glavnom bitna svest sta mi smeta, a to je mleko i mlecni proizvodi (nadimanje i proliv) i slatko (samo nadimanje). Nisam primetio da mi nesto drugo smeta, cak ni beli hleb (sto onda valjda iskljucuje celijakiju), mada sam ga iskljucio kad je dijagnostikovana candida. Meso svo mogu da jedem (mada sam se drzao preporucene curetine i jagnjetine u pocetku, kao sto je preporuceno za candidu), pa cak i cvarke. Kiselina iz voca mi je smetala po malo, ali ne previse. Cak sam u periodu lecenja candide pio limunade (blage i bez secera) i cedjeni sok od grejpa. Mozda mi je to malo smetalo, ali zanemarljivo. Ali ono sto mi vec godinama smeta je sirce. Dakle tursija otpada, sirce u salati ne dolazi u obzir (samo limun) a ajvar me ubija.
Naucio sam i da prepoznam kad krecu prvi simptomi. Cim osetim blagu osetljivost u zelucu, ili osecaj topline ili blagog krkljanja, znam da je vreme za probiotik. Sad ga uzmem par puta nedeljno (jedan dnevno). Prolive uglavnom vise nemam, i imam urednu stolicu (prvi put posle dugo vremena), u cemu mi pomaze crna cokolada, 20-40gr dnevno, ali ne svakodnevno. To je ona crna Nestle sa lesnikom i suvim grozdjem, mada bih drugima preporucio bez tih dodataka. U pocetku imam malo nadimanja od prisutnog secera, sto brzo prodje, ali mi predupredjuje proliv.
I opet, rekoh, bez kretanja nista. To je iz iskustva, puno pomaze u regulisanju rada creva. A sedenje je smrt, bar za mene.
Sto se tebe tice - zar ti nisi operisala zuc? Ako jesi, otkud ti zucna kiselina? Ili tu ja nesto nisam dobro razumeo. Sto se doze tice, da sam ja u pitanju, uzeo bih dozu tog Holesteramina koja mi prija. Takodje, razmisljao sam, ako je tebi eliminisan IBD, odnosno kolitis i Kron u debelom crevu, kako znati da nemas problem vezan za tanko crevo? Za razliku od kolitisa, Kron moze da zahvati bilo koji deo digestivnog sistema, od grla do debelog creva. Mada, je ne znam za dijagnosticki pregled za tanko crevo. Takodje, jesi li testirala nivoe transaminaza? Na primer, poviseni nivoi mogu da idu sa Kronovom bolescu.
rolero: Da li gutanje te sonde izaziva nagon sa povracanjem? Pominje se i neki lokalni anestetik, kako on pomaze?
|