Pozdrav svima.
Imao sam nekih problema vezanih za želudac, pre svega blago podrigivanje posle jela(30-60 minuta). Pre bi se reklo umereno vraćanje vazduha. Nije bilo muke, bolova, povraćanja, nadutosti...Uradio sam RTG želuca i dijagnoza je gastroduodenitis("grublji nabori sluzokože na bulbusu duodenuma i duodenalnom vencu"). Nema erozija, čireva...Pošto su se tegobe nastavile i par meseci posle toga(uz ranisan, antacide) na svoju ruku sam uradio test na helikobakter(Iga=1,4 a igg=1). Jedan gastroenterolog kaže da nema potrebe za trojnom terapijom (uz standardne preporuke obolelim od gastritisa) a drugi kaže da bi ipak trebalo 7 dana provesti terapiju). Znam da nije moguće davati savete vezane za terapiju preko net-a, ali me interesuje da li je neko imao slično iskustvo? Koga da poslušam?
Kada lečiti helikobakter?
Re: Kada lečiti helikobakter?
e pa priljateju moj to ti je tek pocetak,jer ta bakterija je inace prisutna u zeludcu stalno,ali meni niko nije obljasnio zasto ona proradi,jer ces morati na svakih 6 meseci do godinu dana da vadis krv na heliko bakteriju i da pazis sta jedes u smislu hranu koja se lakse vari odnosno manje kaloricnu i tako jer meni na primer slabije vari zeludac hranu pa moram da biram sta cu da jedem
pasulj ne
kupus ne
jer mene ta hrana nadima stomak i imam gasove cesce
izbegavati alkohol,gazirano,ljuto,slatko
meni na primer odgovaraju supe,corbice,spanac,krompir,spanac....jogurt mi veoma prija balans kruska i naravno jabuka jer tada lakse vari zeludac
sve u svemu moras da vodis racuna !
NADAM SE DA SAM TI MAKAR MALO POMOGAO !!!!!!!!!!!!
pasulj ne
kupus ne
jer mene ta hrana nadima stomak i imam gasove cesce
izbegavati alkohol,gazirano,ljuto,slatko
meni na primer odgovaraju supe,corbice,spanac,krompir,spanac....jogurt mi veoma prija balans kruska i naravno jabuka jer tada lakse vari zeludac
sve u svemu moras da vodis racuna !
NADAM SE DA SAM TI MAKAR MALO POMOGAO !!!!!!!!!!!!
do kod mene vise problema je izazivao jogurt ito probiotski-sa raznim kulturama i kad sam smanjio mlecne proizvode cini mi se da je bolje--to sam mora pronaci koja mu hrana odgovara koja ne al ljuto,kiselo,preslatko i preslano -kao i alkohol mislim da nema dileme--to nikako-
Druga stvar--ako nemas bas velikih problema moj ti je savet da ne uzimas antibiotike-uzmi ranisan -bolje je makar i vukao problem duze jer sam ja a i dosta njih imali problema tek kad smo uzimali tu trojnu terapiju---od tada ima vec godina dana ja sam na sedativima i antidepresivima a i ranisan sam uzimao sve do pre mesec dana-sad hvala bogu ne--no kod mene je problem i kolitis pa i za to uzimam Salazopyrin-
sve u svemu i meni su doktori rekli da nisam trebao uzimati te jake antibiotike-poremetili su mi komplet organizam -mada ne tvrdim da je to jedini razlog sto sad pijem sedative i antidepresive jer sam preosetljiv bio i ranije al sve je bilo pod kontrolom do posle antibiotske terapije kad mi je pocelo biti jako lose i posle duzeg ispitivanja na kraju zavrsio na toj terapiji -sto sam napisao-
POKUSAJ DA SE DOVEDES MALO U OPUSTENO STANJE_BEZ NERVOZE I STRESA I KOMPLET ORGANIZAM CE DRUGACIJE FUNKCIONISATI-
U ZDRAVLJE
Druga stvar--ako nemas bas velikih problema moj ti je savet da ne uzimas antibiotike-uzmi ranisan -bolje je makar i vukao problem duze jer sam ja a i dosta njih imali problema tek kad smo uzimali tu trojnu terapiju---od tada ima vec godina dana ja sam na sedativima i antidepresivima a i ranisan sam uzimao sve do pre mesec dana-sad hvala bogu ne--no kod mene je problem i kolitis pa i za to uzimam Salazopyrin-
sve u svemu i meni su doktori rekli da nisam trebao uzimati te jake antibiotike-poremetili su mi komplet organizam -mada ne tvrdim da je to jedini razlog sto sad pijem sedative i antidepresive jer sam preosetljiv bio i ranije al sve je bilo pod kontrolom do posle antibiotske terapije kad mi je pocelo biti jako lose i posle duzeg ispitivanja na kraju zavrsio na toj terapiji -sto sam napisao-
POKUSAJ DA SE DOVEDES MALO U OPUSTENO STANJE_BEZ NERVOZE I STRESA I KOMPLET ORGANIZAM CE DRUGACIJE FUNKCIONISATI-
U ZDRAVLJE
Hvala obojici na odgovoru i savetima. Što se tiče ishrane ja sam je odavno korigovao(upravo prema vašim savetima) što zbog iritabilnog kolona što zbog gastritisa(tj. duodenitisa). Nemam nekih izraženih simptoma ali me zbunjuje ovo razmimoilaženje mišljenja kod gastroenterologa.