??? IZDUZEN ZELUDAC - ELONGATIO ET PTOSSIS GASTRODUDEDNI
??? IZDUZEN ZELUDAC - ELONGATIO ET PTOSSIS GASTRODUDEDNI
Jutros sam bio na RTG zeludca, ovo je dijagnoza??? Zna li neko nesto o ovome? Koliko sam doktorku shvatio, radi se o izduzenom zeludcau. Da li je to isto sto i *strunjeni* tj. spusteni zeludac? Ako jeste cuo sam da postoje bake koje ga nemastaju. Svaki komentar i pomoc su dobrodosli. Tj. molim za savet sta da se radi.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 11:17 am
Re: ??? IZDUZEN ZELUDAC - ELONGATIO ET PTOSSIS GASTRODUDEDNI
Da, to znaci da je spusten zeludac, pa jos ako je udruzen sa snizenim tonusom zeluca sto je mozda navedeno u izvestaju sa rtg gastroduodenuma ali nije istaknuto u zavrsnoj dijagnozi, onda postoji problem u varenju,tacnije pacijenti navode da posle obroka imaju osecaj kao da se se najeli kamenja,imaju poseban osecaj tezine i nadutosti.
Ja uvek savetujem da se jedu mali obroci,cesce puta u toku dana,kao se zeludac ne bi previse opteretio.
Za alternativne oblike lecenja u vidu "namestanja'' zeluca nemam odgovor, ali nisam ni apsolutno iskljuciva po tom pitanju,vazno je samo odabrati metod koji nece naskoditi,a ako pomogne onda je to izvrsno.
Ja uvek savetujem da se jedu mali obroci,cesce puta u toku dana,kao se zeludac ne bi previse opteretio.
Za alternativne oblike lecenja u vidu "namestanja'' zeluca nemam odgovor, ali nisam ni apsolutno iskljuciva po tom pitanju,vazno je samo odabrati metod koji nece naskoditi,a ako pomogne onda je to izvrsno.
Uh... Kao prvo puno hvala na odgovoru. Kao prvo, doktorka mi je rekla da bi trebalo da se ugojim (visok 195cm tezak 85kg) i da ce se tegobe smanjiti, tj da ce se on vracati gore. Drugo, rekla je da treba da radim vezbe da se "ucvrsti zeludac", da uvedem sto vise sporta setnje, plivanja... I pricala je o tome kako su neke njene rodjake imale slicne probleme i da su "namestanjem" puno lakse varlie. E sad pitanje: da li ste medicinske struke, posto se lekari zgrazavaju na to, a "ispod zita" pricaju o namestanju zeludca i bakam akoje to znaju. I da li to namestanje moze ne daj boze da jos pogorsa stanje. Ako ne, vredi pokusati. Ali u svakom slucaju, hvala na odgovoru i inetresovanju.
-
- Stalni član
Da lekar sam ali se necu zgrazavati ninasta sto mi je nepoznato,nisam imala iskustvo sa tim oblikom lecenja,na tebi je da procenis da li ti to moze pomoci ili naskoditi.
Sto se gojenja tice nisam bas sigurna da ce to pomoci, morao bi puno da se ugojis da bi dobio zeljeni efekat,a drugo putanje je kolika ti je ta elongacija i ptoza, jer iz iskustva znam da po pravilu visoki ljudi konstitucionalno imaju izduzen i blago ptotican zeludac sto nije nikakav problem, vazno je samo uzimati manje kolicine hrane, a cesce.
Sto se gojenja tice nisam bas sigurna da ce to pomoci, morao bi puno da se ugojis da bi dobio zeljeni efekat,a drugo putanje je kolika ti je ta elongacija i ptoza, jer iz iskustva znam da po pravilu visoki ljudi konstitucionalno imaju izduzen i blago ptotican zeludac sto nije nikakav problem, vazno je samo uzimati manje kolicine hrane, a cesce.
pa pise da je do fundusom doseze do konture criste iliacae, valjda do kuka...
- jelenaa1985
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm
Izvinite, nisam shvatio smajlija, da li to znaci da je puno "spao" tj. izduzen?
- jelenaa1985
- Aktivan član
pojma nemam zaista...nisam kompetentna da to pricam...smajli je bio na kilazu
visok a mrsav 

-
- Stalni član
Ako tako pise onda zeludac uopste nije ptotican,samo je elongiran sto je u sklopu tvoje konstitucije,da bi zeludac bio ptotican,fundus mora biti ispod criste iliace tj.krila karlicne kosti,a najvaznija odrednica ptoze je polozaj bulbusa dvanaestopalacnog creva koji kod ptoze bude ispod L2-L3 prsljena. Sad sam zasla u suvise strucnu diskusiju.
Sve u svemu mislim da treba da zaboravis na ideju baba i ''namestanja'', nalaz ti oupste nije za brigu i nemoj da se gojis,vidis da izazivas pozitivne kritike forumasica
Sve u svemu mislim da treba da zaboravis na ideju baba i ''namestanja'', nalaz ti oupste nije za brigu i nemoj da se gojis,vidis da izazivas pozitivne kritike forumasica

- jelenaa1985
- Aktivan član
ma kakvi...bar jos 10kg da bi bio slank

Pa... kilograme sam izgubio jer se jos lecim od kandide... Ma uzas jedan. Sada ih laganio vracam. Imao sam 83 pre mesec dana.
I kome sada verovati? Doktorka tj radiolog kaze da je izduzen, a doktorka sa foruma kaze da i nije bas izduzen. A ja... Neznam da li imam gasove od zaostale kandide ili od elongiranog zeludca. Ako je spao, citao sam da moze da pravi probleme sa varenjem (a ja ne varima bas sjajno), ili mozda gasove stvara kandida (pre oko 10 dana imao sam prvi negativan nalaz na kandidu posle dijagnoze da je imam u jako velikom broju, znam da mi treba jos dva da bih bio izlecen od kandide). E to je ono sto me sludjuje. Dugo sam na kandida dijeti, uzeleo sam se neke hrane,a ta dijeta, stvarno je restiktivna.
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Feb 10, 2009 12:36 pm
I ja imam jako izduzen zeludac, i meni je receno da smanjim koji kilogram, iako nisam gojazna. Gojenje kao "lek" nece ti pomoci.
Problem sa kandidom imam i ja, ali mi nije u jako velikom broju prisutna, pa ne drzim dijetu.
Manji obroci, cesci. To je jako bitno. Meni takvi obroci ne smetaju. I, naravno da takav zeludac izaziva probleme sa varenjem, sa nadimanjem, sa gasovima, itd.
Ja recimo pijem vodu dnevno u velikim kolicinama, ali mi je receno da je pijem u malim gutljajima, cesce po malo jer je "teska" pa opterecuje zeludac.
Vezbe da se ojaca trbusni zid, tipa trbusnjaci i sl. su preporucljive. Joga vebe, itd.
Meni su jos preporucili i steznik da nosim kako bi drzao zeludac, jer on samim tim sto je izduzen, "vuce" i druge organe, odnosno pravi i njima problem.
Tako nekako,...mada, znam kako ti je i znam da nije lako iz sopstvenog iskustva.
Nemoj samo da ga natrpavas hranom, da u jednom obroku ne bude kolicinski mnogo hrane.
Pisem ovo posto vidim da hoces da se ugojis, pa da ne napravis tu gresku.
PoZz
Problem sa kandidom imam i ja, ali mi nije u jako velikom broju prisutna, pa ne drzim dijetu.
Manji obroci, cesci. To je jako bitno. Meni takvi obroci ne smetaju. I, naravno da takav zeludac izaziva probleme sa varenjem, sa nadimanjem, sa gasovima, itd.
Ja recimo pijem vodu dnevno u velikim kolicinama, ali mi je receno da je pijem u malim gutljajima, cesce po malo jer je "teska" pa opterecuje zeludac.
Vezbe da se ojaca trbusni zid, tipa trbusnjaci i sl. su preporucljive. Joga vebe, itd.
Meni su jos preporucili i steznik da nosim kako bi drzao zeludac, jer on samim tim sto je izduzen, "vuce" i druge organe, odnosno pravi i njima problem.
Tako nekako,...mada, znam kako ti je i znam da nije lako iz sopstvenog iskustva.
Nemoj samo da ga natrpavas hranom, da u jednom obroku ne bude kolicinski mnogo hrane.
Pisem ovo posto vidim da hoces da se ugojis, pa da ne napravis tu gresku.
PoZz
-
- Stalni član
Radiologija mi je uza spacijalnost, i dovoljno dugo radim rtg pregled gastroduodenuma pa sam upoznata sa problematikom.
U prethodnom odgovoru sam navela kriterijume prema kojima se odredjuje da li je zeludac ptotican ili nije.
Da ne bi ispala moja greska,ogradjujem se od daljih komentara jer ja nisam radila pregled i u sustini i ne znam kako tvoj zeludac izgleda,svi komentari su proizasli iz podataka koje si ti napisao.
Ljiljana je kao neko ko ima isti problem samo potvrdila ono sto sam ti savetovala- cesci i manji obroci.
Pozdrav.
U prethodnom odgovoru sam navela kriterijume prema kojima se odredjuje da li je zeludac ptotican ili nije.
Da ne bi ispala moja greska,ogradjujem se od daljih komentara jer ja nisam radila pregled i u sustini i ne znam kako tvoj zeludac izgleda,svi komentari su proizasli iz podataka koje si ti napisao.
Ljiljana je kao neko ko ima isti problem samo potvrdila ono sto sam ti savetovala- cesci i manji obroci.
Pozdrav.
Postovana Jeciili,
opet da se zahvalim. Juce je za mene bio sok, s' obzirom da sam mislio da imam samo gastritis. U izvestaju stoji nas onako kako sam i napirsao, znaci nema deformiteta, samo je "malo nizi". I ja se danans ne osecam gore nego juce ili ranije, imam gastritis. Ovo me je samo uplasilo, jer mislim da stvari idu na gore. Neznam kako dolazi do spustenog zeludca? Da li poustaju neke tetive??? Da li mogu nesto da preduzmem da to zaustavim ili ako je moguce popravimstanje, mislim na ishranu i setnja/plivanje? Poenta je da covek od 30 god treba da pije neke Cisape, koji je povucen iz pola Evrope, ma i vise, a boga mi i iz Amerike... Nekako stanje drzim pod kontrolom ishranom i plivanjem/ setnja. Unapred hvala na odgovoru, savetu.
opet da se zahvalim. Juce je za mene bio sok, s' obzirom da sam mislio da imam samo gastritis. U izvestaju stoji nas onako kako sam i napirsao, znaci nema deformiteta, samo je "malo nizi". I ja se danans ne osecam gore nego juce ili ranije, imam gastritis. Ovo me je samo uplasilo, jer mislim da stvari idu na gore. Neznam kako dolazi do spustenog zeludca? Da li poustaju neke tetive??? Da li mogu nesto da preduzmem da to zaustavim ili ako je moguce popravimstanje, mislim na ishranu i setnja/plivanje? Poenta je da covek od 30 god treba da pije neke Cisape, koji je povucen iz pola Evrope, ma i vise, a boga mi i iz Amerike... Nekako stanje drzim pod kontrolom ishranom i plivanjem/ setnja. Unapred hvala na odgovoru, savetu.