Irigografija??? Imam pitanje.......

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Korisnikov avatar
mamacita
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 16, 2007 2:02 pm

Irigografija??? Imam pitanje.......

Post od mamacita »

Kolika je doza zracenja kod irigogafije?....da li ste se ikada zapitali?
citala sam da je to pregled koji daje najvece doze zracenja,da bi shvatili kod snimanja pluca je 0,001mSv,a kod irigografije se krece od 7 pa do 130 mSv :o :o
inace sam pregled, ko je radio zna, da osim 8 RTG snimaka,se radi i dijaskopija(snimanje tj. pracenje kako se barijum krece kroz crevo)
ko moze da nam odgovori tacno od tih pola sata koliko je vremena aparat ukljucen?po pravilu bi trebalo samo 3 min ili manje ,ali zasto onda pregled traje 30 do 40 minuta???sta RADE toliko vreme??....a ne daj boze da pitas nesto lekara oko toga spreman je da te pojede
na kraju sta je bolje,uraditi pregled ili sedeti kod kuce?
Slika
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Re: Irigografija??? Imam pitanje.......

Post od MACHINE »

To su sve zanemarive doze...ista doza zracenja se dobija pri pasazi creva (enterokliza): tanko + RTG zeludca...ja sam to radio i nisam imao nikakvih problema nakon...pa zamislite to da CT ima 64 RTG cevi koje snimaju odjednom u sekundi, a pregled traje nekoliko minuta...da je to nesto strasno svi bi umirali od nuspojava. To je ipak izum inzenjera a ne lekara :)

Mada, irigografija nije pouzdana, tako da ako nije kontraindikovano treba uraditi kolonoskopiju

mamacita napisao:Kolika je doza zracenja kod irigogafije?....da li ste se ikada zapitali?
citala sam da je to pregled koji daje najvece doze zracenja,da bi shvatili kod snimanja pluca je 0,001mSv,a kod irigografije se krece od 7 pa do 130 mSv :o :o
inace sam pregled, ko je radio zna, da osim 8 RTG snimaka,se radi i dijaskopija(snimanje tj. pracenje kako se barijum krece kroz crevo)
ko moze da nam odgovori tacno od tih pola sata koliko je vremena aparat ukljucen?po pravilu bi trebalo samo 3 min ili manje ,ali zasto onda pregled traje 30 do 40 minuta???sta RADE toliko vreme??....a ne daj boze da pitas nesto lekara oko toga spreman je da te pojede
na kraju sta je bolje,uraditi pregled ili sedeti kod kuce?
Korisnikov avatar
mamacita
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 16, 2007 2:02 pm

Post od mamacita »

[quote="MACHINE"]To su sve zanemarive doze...ista doza zracenja se dobija pri pasazi creva (enterokliza): tanko + RTG zeludca...ja sam to radio i nisam imao nikakvih problema nakon...pa zamislite to da CT ima 64 RTG cevi koje snimaju odjednom u sekundi, a pregled traje nekoliko minuta...da je to nesto strasno svi bi umirali od nuspojava. To je ipak izum inzenjera a ne lekara :)

Mada, irigografija nije pouzdana, tako da ako nije kontraindikovano treba uraditi kolonoskopiju

ne znam da li su zanemarljive 1 irigografija = 600 rentg.snimaka pluca,zamisli da odes kod lekara i kazes mu snimite me 600 puta :o
ne znam mozda su samo cifre zastrasujuce,ja nisam fizicar niti inzenjer,ali sam se pokajala zbog irigografije,veruj mi
Slika
zdravko77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 30, 2007 5:51 pm

Post od zdravko77 »

U svakom slučaju je treba izbeći. Nije ni približno pouzdana kao kolonoskopija, a nju sad rade u svakom iole većem KBC-u pod anestezijom....
Odgovori