Ileostoma

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ellen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 18, 2010 6:22 pm

Ileostoma

Post od ellen »

Reci te mi, molim vas, da li je normalno da nakon 25 dana od operacije i plasiranja stome, pri menjanju stome kada je obrisem i dalje ima tragova krvi na maramici... Koje kreme za negu preporucujete posto nisam dobila nikakav savet lekara?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Ileostoma

Post od tamaraft »

Normalno je poshto je tanko crevo vlazno i nikada stoma ne moze biti suva pa je time i otezano zarastanje!

Bilo koja krema koju bi mazali bi vam jako otezala stavljanje podloge i kese, i zatvarala kozu i pore, tako da jedino shto treba da radite je redovno chishcenje, posle praznjenja, da ne dozvolite da sadrzaj dodatno nagriza otvor stome, chistite hidrogenom, a kada se i sam pacijent malo ustali znace kada ce sadrzaj posle jela krenuti da izlazi pa cete moci malo i da sunchate stomu, ili zrachite bioptronom, bar smo mi tako radili dok smo imali stomu :) I pre postavljanja podloge oko stome dobro je prilagodite otvoru i dobro posushite kozu gde je lepite kako bi izbegli pustanje i razlivanje sadrzava oko stome.

Bar su moja iskustva takva, mada mi jesmo imali josh par rupa i rana oko same stome, pa je to dodatno otezavalo zarastanje, ali posle par meseci, pazenja, mazenja :) sve je bilo ok!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
ellen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 18, 2010 6:22 pm

Post od ellen »

[quote="tamaraft"]Normalno je poshto je tanko crevo vlazno i nikada stoma ne moze biti suva pa je time i otezano zarastanje!

Bilo koja krema koju bi mazali bi vam jako otezala stavljanje podloge i kese, i zatvarala kozu i pore, tako da jedino shto treba da radite je redovno chishcenje, posle praznjenja, da ne dozvolite da sadrzaj dodatno nagriza otvor stome, chistite hidrogenom, a kada se i sam pacijent malo ustali znace kada ce sadrzaj posle jela krenuti da izlazi pa cete moci malo i da sunchate stomu, ili zrachite bioptronom, bar smo mi tako radili dok smo imali stomu :) I pre postavljanja podloge oko stome dobro je prilagodite otvoru i dobro posushite kozu gde je lepite kako bi izbegli pustanje i razlivanje sadrzava oko stome.

Bar su moja iskustva takva, mada mi jesmo imali josh par rupa i rana oko same stome, pa je to dodatno otezavalo zarastanje, ali posle par meseci, pazenja, mazenja :) sve je bilo ok![/quo
Puno sam vam zahvalna sto ste mi odgovoili! Hvala vam puno, puno!!!!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Nema na chemu :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori