hemoroidi ili nesto drugo

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
haalm
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 13, 2007 2:08 pm

hemoroidi ili nesto drugo

Post od haalm »

Postovani,

Znam da je bilo vec pitanja u vezi hemoroida ali vas molim za odgovor. Naime vec otprilike 3 godine imam povremeno krvarenje prilikom velike nuzde, svijeza krv. Cijelo vrijeme sam mislio da se radi o hemoroidima i nisam poduzeo skoro nista. Danas sam bio kod lijecnika opste prakse i on mi je dao neke cepice i neku mast i rekao kako su to hemoroidi, ali me uputio i na Gastroenterologiju, posto imam prijatelja na hirurgiji navratio sam do njega i on je napravio analni pregled. Medzutim nije primjetio nista nenormalno, napisao je: "RT nalaz uredu" i reko je da je moguce da su to neki unutarni hemoroidi i da trebam napraviti neku retroskopiju ili kolonoskopiju. Mene je to pravo zabrinulo. Interesuje me sta moze biti u pitanju?
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Post od Kicha »

Ako je u pitanju samo sveza svetlocrvena krv onda su verovatno hemoroidi. Ako ima i sekreta (sluz, gnoj...) onda moze biti ulcerozni ili kronov proktitis. Naime, ja sam imao isto kao ti uz dodatak hipersekrecije i na kraju se ispostavilo da je IBD rektuma. Za IBD je karakteristicno da je to neizleciva i teska bolest karakterisana sa mrsavljenjem, jakim bolovima, krvavo sluzavim dijarejama...sto ja nisam iamo. U svakom slucaju su hemoroidi smesna "bolest" u odnosu na hronicni idiopatski proktitis. U tvom slucaju je nepohodno uraditi rektosigmoidoskopiju. Ona ce odagnati sve nedoumice. Ako uz krv imas i sekret/iscedak veca je verovatnoca da je isto ono sto i kod mene. Ja sam imao samo to, krva slika i ostali nalazi svi bili odlicni.
haalm
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 13, 2007 2:08 pm

otprilike ovako

Post od haalm »

prvi put se krv pojavila skoro prije 4 godine, i prestane pa nema mozda i neki mjesec dana, pa se ponovo pojavi i sve tako, sad nemogu ocjeniti kolko je svijetla ili tamna, standardno kao da se porezes, pa krv iz rane. nemam nikakvih bolova, osim sto prilikom velike nuzde primjetim neku kvrzicu na otvoru iz koje cini mi se i ide krv. Bio sam par puta kod doktora, radio sam nalaze krvi, rengenske snimke, ultrazvuk u boji nevezano za krvarenje i nista. danas sam slucajno otiso kod doktora bez nekog veceg povoda i naravno to me sve pravo zabrinulo
nonamed
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 26, 2008 2:41 am

Post od nonamed »

Izvinite sto ovako "upadam" u temu, ali mi se situacija ucinila slicnom.
Naime, samo prilikom velike nuzde osetim ostar bol na pocetku i dodje do manjeg krvarenja (krv je tamne boje). Nemam druge simptome hemoroida, a i u slucaju meke stolice ne osecam nista. To traje vec par meseci. Juce sam na anusu primetila dve ranice (zapravo linije od pola cm kao da je koza na tom mestu rasecena) koje ne krvare. Hemoroidi ili nesto drugo? (nameravam da uskoro posetim lekara, ali rekoh da se posavetujem i ovde).
Unapred hvala
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

To sto je krv tamnije boje zanci da potice iz visih delova kolona a to sto opisujete na anusu lici na perianalnu leziju. Odmah idite koloproktologu. Mozgu biti unutrasnji i spoljasnji hemoroidi uz fisure ali moze biti i Kronova bolest.
MiLaN_89
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 16, 2007 4:55 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od MiLaN_89 »

Moj problem je slican...cesto me muci stomak,bolovi nisu jaki,vec jednostavno neprijatni...cesto imam proliv...par puta malo krvi u stolici..

krvna slika u redu,na rektoskopiji lako inflamirani hemoroid prvog stepena...pa me zanima da li je moguce da je to zaista uzrok,tj da li on moze da uzrokuje te neprijatnosti u stomaku?
jassmin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 11, 2008 2:02 pm

Post od jassmin »

Kod hemoroida je krv svetlo crvena.
HEMOR-M mast 2x i tbl. PHLEBODIN 600mg 2x1
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Krv je evetlocrvena uvek kada je rektum u pitanju a tu dolazi XYZ bolesti: hemoridi, samoogranicavajuca akutna upala, idiopatksi IBD, tumori. Milane, ako to dugo traje moras ici na rektosigmoidoskopiju sa biopsijama, moze biti nesto ozbiljno sto taj proktolog nije video. Inflamirani hemoroidalni cvor, moze dati nadrzaj i rektalni bol, kao hipersekreciju i krv ali ne moze dati prolive i abdominalne bolove.
Odgovori