helikobakterija ili...?
helikobakterija ili...?
Da li neko zna da mi kaze na koji nacin mogu da utvrdim da li imam helikobakteriju u zelucu?
Pre 4-5 meseci su mi pocele mucnine, nekad traju ceo dan, nekad par sati, tad nemam apetit, podriguje mi se i u toku jela, osecam se malaksalo i iscrpljeno i imam cesce stolice. Onda 7-10 dana normalno jedem i sve je normalno, pa onda opet dodje jedan takav dan. Imam i gasove, uglavnom uvece. Ne znam sta da radim.
Moja sestra je sa istim simptomima otisla kod dr opste prakse, koja je pretpostavila da se radi o toj bakteriji, bez ikakvih dodatnih ispitivanja, i prepisala joj orvazil, kontrolok i zymbaktar. Da li je u redu da se tako napamet piju ti lekovi? Njoj je bolje, mada ih pije tek 4 dana, a treba 10...
Pre 4-5 meseci su mi pocele mucnine, nekad traju ceo dan, nekad par sati, tad nemam apetit, podriguje mi se i u toku jela, osecam se malaksalo i iscrpljeno i imam cesce stolice. Onda 7-10 dana normalno jedem i sve je normalno, pa onda opet dodje jedan takav dan. Imam i gasove, uglavnom uvece. Ne znam sta da radim.
Moja sestra je sa istim simptomima otisla kod dr opste prakse, koja je pretpostavila da se radi o toj bakteriji, bez ikakvih dodatnih ispitivanja, i prepisala joj orvazil, kontrolok i zymbaktar. Da li je u redu da se tako napamet piju ti lekovi? Njoj je bolje, mada ih pije tek 4 dana, a treba 10...
Re: helikobakterija ili...?
Zna li neko da mi kaze?
u svakoj privatnoj laboratoriji rade tu analizu iz krvi
Evo marinicaa, ja ću ti pokušati objasniti sve u vezi s heliobakterijom jer mi je zagorčavala život barem 10-ak godina, a možda i duže ( ali nisam znao ).marinicaa napisao:Da li neko zna da mi kaze na koji nacin mogu da utvrdim da li imam helikobakteriju u zelucu?
Prvo i osnovno ne pij nikakve lijekove, ni ti ni sestra prije nego što odete do gastroenterologa i napravite gastroskopiju. Ako netko treba da ti prepiše lijekove onda je to gastroenterolog, a ne liječnik opće prakse. Znam da je pregled malo neugodan ( bio sam 2 puta) ali vjeruj mi to je najbolji način da saznaš kako stoje stvari u tvom želucu. Naime može ti se desiti da imaš heliobakteriju, a da se iz nalaza krvi ne vidi. Sve zavisi od stupnja upale odn. koliko ti se heliobakterija infiltrirala u organizam. Najvjerojatnije češ dobiti dva antibiotika + controloc (regulira kiselinu u želucu);
Kad popiješ sve doze, (antibitoici 7 dana, controloc jedno 2 mjeseca ) treba ići raditi tzv. izdisajni test da vidiš jesi li je ubila. Problem koji vidim je taj da se ta prokleta bakterija često zna vratiti ( kod mene je ) pa onda moraš ponavljati terapiju, ali opet pod nadzorom gastroenterologa. Meni su se uz sve probleme s želucem javili i hemeroidi (vidi moj današnji post), ali evo danas je sve O.K.
Na nagovor mog susjeda počeo sam piti i noni sok, koji djeluje antiupalno i regulira metabolizam, pa ako ti financije nisu toliki problem također bih ti preporučio da počneš piti.
Ako te još nešto interesira javi se, možeš i porukom
Ok, hvala...
Koje su tvole tegobe bile---toliko godina i ja osecam problem sa varenjem-nadimanjem i gasovima u stomaku i uvek mi snimali ultrazvucno i gornji abdomen ok i vise se kreci itd dok mi ocni lekar nije prosle godine zbog iridociklitisa u oku trazio i test na heliko jer sam rekao da imam tih problema i pio sam po drugi put terapiju i kad sam osetio neke promene u stomaku-vise sam se i kretao i uzimao aloju i kao imao osecaj da nemam nadimanja i pioceo jesti vise slatko i beli luk i paradajz i sve polako sto nisam podnosio i meni kao sve ok-medjutim poceo sam da skidam kile (2 kg sa 70-na 68) i to se odmah primeti i pre dve sedmice me ponovo oko pocne boletri i malaaaksaaaloost i nemoc iz stomaka i nisam imao vazduha---i doktori kazu VIRUS--nista lekovi samo odmor i tecnost vitamini isl i malo sam se oporavio al ocni trazi sve iz pocetka i tako sad stigao gastroenteorolog koje trazi kolonoskopiju i td---pa cemo videti---
nadam se da ima neko ko je resio ovakav ili slican problem da cujem savet
hvalaaaaaaa
nadam se da ima neko ko je resio ovakav ili slican problem da cujem savet
hvalaaaaaaa
I meni su isto radili ultrazvuk abdomena i sve je u redu, a proverila sam i za helikobakteriju preko krvi i negativno je. Sada sam u fazonu da isprobam test intolerancije na hranu, jos mi je to ostalo, ne znam sta vise da radim, nasetala sam se po lekarima... I dalje osecam malaksalost i stalno sam umorna. 

Dali si primetila reakcije na psihicko stanje--koliko uticaja ima---jel moguce da je na psihickoj bazi???
Sasvim je moguce da je na psihickoj bazi, ali dok sve ne proverim, ne mogu da budem sigurna. Videcu hoce li mi pomoci ako izbacim neke namirnice... Citala sam forume, a i moja drugarica je licno probala (test intolerancije)i pomoglo joj je kod malaksalosti, to je cudo za mene, ali kako vidim, ljudi su uglavnom zadovoljni. Videcemo...
malo sam citao o toj intoleranciji al nisam bas uveren---vise mi se cini da kad sam raspolozen i u pozitivnoj fazi i obuzet nekim poslom nemam ni gasove u stomaku niti ih pustam i podrigujem toliko?????
I ja sam krenuo sa ispitivanjima al vise zbog iridociklitisa nego sto mi zapravo cini svakodnevni problem al imam ih svakako samo nikad nekih tezih bolova ili sl.
I ja sam krenuo sa ispitivanjima al vise zbog iridociklitisa nego sto mi zapravo cini svakodnevni problem al imam ih svakako samo nikad nekih tezih bolova ili sl.
doktorka mi je preporucila (iberogast solutic)
jel to neko probao?
jel to neko probao?
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Avg 23, 2010 6:54 pm
Ja sam ih kupila pre neki dan i počela da uzimam, javiću...za sad ne osećam ništa. Čak mi je danas bilo jako loše,ali to nema veze sa iberogast kapima, imala sam jake grčeve u stomaku, bolove u crevima, želudcu...naduven mi je stomak već mesec danavasa napisao:doktorka mi je preporucila (iberogast solutic)
jel to neko probao?

i dalje se osecam malaksalo iako sam vec mesec dana na terapiji za kolitis--(asa-5 i durakol)
malo je bolje sa stomakom mada imam gasova u gornjem delu i moram da pritiskam rebra da bi izbacio gasove-podrignuo i onda nemam bolove pod rebrima--
trebam ovih dana na kontrolu
bio sam na planini desetak dana poceo bolje da se osecam-bas sam se nadisao--al kad sam se vratio opet sve po starom-
ima li neko ideju-savet?
malo je bolje sa stomakom mada imam gasova u gornjem delu i moram da pritiskam rebra da bi izbacio gasove-podrignuo i onda nemam bolove pod rebrima--
trebam ovih dana na kontrolu
bio sam na planini desetak dana poceo bolje da se osecam-bas sam se nadisao--al kad sam se vratio opet sve po starom-
ima li neko ideju-savet?
Pozdrav,
Mucim se sa prokletom bakterijom vec 5 meseci! Zavrsavam prvu terapiju sutra (1 nedelje antibiotici, 4 nedelje controloc), ali me i dalje boli, tako da mi se cini da nije uspelo:(
Tegobe ublazava caj od bokvice, narocito od sveze biljke.
Video sam i ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Broccoli_sprouts
-izdanci brokolija smanjuju broj bakterija. U inostranstvu postoje i tablete od toga, ali ne znam kako je kod nas?
Mucim se sa prokletom bakterijom vec 5 meseci! Zavrsavam prvu terapiju sutra (1 nedelje antibiotici, 4 nedelje controloc), ali me i dalje boli, tako da mi se cini da nije uspelo:(
Tegobe ublazava caj od bokvice, narocito od sveze biljke.
Video sam i ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Broccoli_sprouts
-izdanci brokolija smanjuju broj bakterija. U inostranstvu postoje i tablete od toga, ali ne znam kako je kod nas?
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Nov 11, 2010 8:02 pm
Da li moze kao posledica helikobakterije da se javlja neprijatan zadah? Hvala