Zdravo svima,
Radila sam test iz krvi na Helicobacter i pokazao je sledeće, pa molim za tumačenje da li to znači da ga imam ili ne - ja ovo razumem kao da ga nemam:
Helicob. pylori IgG At // Rezultat - 20.1 // Jedinica - RU/mL // Referentne vrednosti - neg.<16; gran.vred. 16-22; poz.>22 // Metoda - Elisa
Helicob. pylori IgA At // Rezultat - 0.47 // Jedinica - RU/mL // Referentne vrednosti - neg.<0.8; gran.vred. 0.8-1.1; poz.>1.1 // Metoda - Elisa
Ovo mi je drugi put da radim test na ovu bakteriju - prethodni put sam radila 2004. u Grčkoj izdisajni test i bio je negativan.
Ono što me je odvelo do doktora je sledeće:
Bol u stomaku, najviše oko sredine - pupka. Ja sam se uplašila da nije nekim slučajem slepo crevo (petak uveče) pa sam bila na urgentnom gde je doktor to isključio i napisao gastritis i poslao me kod gastro doktora u dom zdravlja da se pregledam.
Taj gastro doktor u domu zdravlja me je preledao ovako:
Dr. - Šta Vas dovodi
Ja - Bol u stomaku, najviše oko pupka, bila sam na urgent (nije mi dao da završim rečenicu)
Dr. - Dajte da vidim šta su napisali
Ja - dam papir sa urgentnog
Dr. - Lezite oslobodite stomak
Ja - uradim tako
onda mi je malo ispipao stomak i ja sam dodala da sam do pre 10 dana uzimala Dovicin i Hemomicin kao terapiju za Ureaplazmu - samo me je odgledao i ništa nije rekao
Ja - sedim i gledam
Dr. - Da li ste alergični na neke lekove?
Ja - Ne da ja znam
Dr. - kucka na mašini i napisao je (žali senabolove u trbuhu, trbuh mek bolno neosetljiv. jetra i slezina se nepallrju. dg: sy gronje dspepsije. Th: Omeprol 20 2x1 14dana, Orvgyl 400 3x1 7 dan, Fromilid 500 2x1 7 dana. Ako tegob traju planirati g stroskopiju) - ovo je prekucano doslovce
Dr. - Evo, uzimajte ovo pa ako posle tri dana ne bude bolje nemojte jesti ništa od 10 sati i dođite popodne na gastroskopiju)
Ja - Jel to ono sa gutanjem sonde?
Dr. - Jeste
Ja - Jel to jedina metoda, jel ne možemo ništa drugo?
Dr. - Da jedina, doviđenja uradite kako sam rekao
Ja - Izvinite a za šta je ovo terapija
Dr. - Za Helikobakter, doviđenja
Ja - Izađem.
E sad bih volela da vidim kako bi to prošlo na zapadu da se nekom daju lekovi napamet.
Ja nemam ništa protiv njegove velike stručnosti i eventualnog prepoznavanja Helicobacter pylori bakterije napamet, ali zato postoje analize da bi se to potvrdilo, a ne da se lekovi daju napamet, a meni samo što ne izlaze na uši (unazad godinu dana sam lečila e.coli i konačno je izlečila, a posle toga ureaplazma) + planiramo bebu moj momak i ja.
Najveći deo simptoma nisam imala prilike ni da kažem jer šta god da sam zaustila da kažem on je govorio doviđenja ili me prekidao na pola rečenice. Pritom ga više niko nije čekao za pregled, radi do 19h, a sa mnom je završio u 18.15 - i za sve to će mom domu zdravlja da uzme dobar honorar jer je on zaboga stručnjak sa VMA koji tu honorariše. UŽAS!!!
Molim nekog doktora za tumačenje testa na Helicobacter pylori i eventualan savet, tj. mišljenje - napisaću dole moje tegobe:
- prva primećena je bio pritisak u grudima i jako lupanje srca (kardiološki posle UZ, ergo testa i holtera sve uredno, rekli su da je gastro poreklo tegoba)
- povremeno kad podrignem vrati mi se malo hrane
- hrana tipa jabuke i šargarepe, grickalice tipa kikirikija - često mi zastaje u grlu
- gasovi koji setaju po crevima ili to ja tako dozivljavam, nekako mi creva krce i kao da nesto ide kroz njih (radjena koprokultura-bila sterilna)
- povremeno nadutost stomaka
- sluz u stolici (ovo tek posle terapije za ureaplazmu Hemomicin + Dovicin) i često u toku dana osećaj da bih išla na veliku nuždu, a ono ništa
- hemoroidi - pregledani, doktor rekao da nema razloga za brigu ako ne krvare i ostanu ovakvi (dobila sam ih pre 10ak godina i nekad se uvuku unutra nekad malo izadju)
- nekad pre nego što ću na veliku nuždu pritisak po stomaku, ponekad mi se vrti u glavi, a sve se zavši time da na kraju idem u toalet (ovo se takođe dešava u poslednjih tri meseca - ranije je bilo normalno)
- mučnina ujutru - ne svaki dan (ja se ponadala da sam trudna:( )
- ponekad mi u ustima bude kiselo kad se probudim - nemam pokvarenih zuba
- poslednjih dana mi je stolica dosta svetle boje i malo ređa
- imam 33 godine, operisala krajnike, u porodici mama ima gastritis, baka sa mamine strane i tata imali čir, nema istorije kancera niti oboljenja debelog creva, imam uredne stolice godinama unazad dva puta dnevno ponekad i tri.
Hvala unapred za odgovor,
Helicobacter pylori ? - molim tumačenje rezultata
Nisam doktor ,ali mozda ce ti ovo nesto znaciti.Po rezultatima reklo bi se da nemas HP.Trenutno stanje infekcije pokazuju IgA antitela dok IgG predstavljaju tzv "memoriju" .Mana odredjivanja antitela na HP iz krvi je to sto se ne moze pratiti tok terapije za HP ,a titar antitela sporo pada (6-12 meseci).Najbole bi ti tu bilo uraditi UREA izdisajni test (daje trenutno stanje infekcije) koji se radi u KCS -institutu za nuklearnu medicinu ,ili na Bezaniji.A sonda tj biopsija je takodje 100% pouzdana.Navedene tegobe jesu indikacije gastritisa (imas ih vise vrsta,prosurfuj netom,.....).Dosta lekara automatski prepisuje Th. za HP infekciju mada je bolje prvo potvrditi infekciju na HP pa posle leciti.Za gastritis imas dosta lekova od onih blagih (gastroherbal,sumeci ranitidin 75mg,.....pa do omeprol,controloc,nexium,.....mada svi se uglavnom usredsredjuju na blokiranje gastricne sekrecije).
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Okt 27, 2007 1:45 am
aida7b@i ja imam skoro iste simptome!!!! Meni su pronasli Helico Bacter i dali su mi da poijem omeprol sa antibiotikom 7 dana i posle toga mesec dana samo omeprol(jos ga pijem)....i nije mi nesto preterano puno pomoglo!!!! u nekim stvarima smo isti,kao npr:"
-nekad pre nego što ću na veliku nuždu pritisak po stomaku, ponekad mi se vrti u glavi, a sve se zavši time da na kraju idem u toalet (ovo se takođe dešava u poslednjih tri meseca - ranije je bilo normalno)
- poslednjih dana mi je stolica dosta svetle boje i malo ređa"....
ako znate sta nam se desava i kako to da resimo,javi te!!!!
aida7b i ako ti nadjes resenje za ovo(ti me razumes),javi sto pre!!!!veliko poz za sve
-nekad pre nego što ću na veliku nuždu pritisak po stomaku, ponekad mi se vrti u glavi, a sve se zavši time da na kraju idem u toalet (ovo se takođe dešava u poslednjih tri meseca - ranije je bilo normalno)
- poslednjih dana mi je stolica dosta svetle boje i malo ređa"....
ako znate sta nam se desava i kako to da resimo,javi te!!!!
aida7b i ako ti nadjes resenje za ovo(ti me razumes),javi sto pre!!!!veliko poz za sve
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 11:33 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ja sam se bolje osecala tek nakon 3 meseca od lecenja Helicobactera.
Posle uzimanja mesec dana omeprola nakon terapije prepisali su mi jos 6 nedelja neizmenicnog uzimanja lekova za zeludac tipa omeprol,ranitidin,...
Tek sam onda progledala sto mislim da ce se i vama desiti.
Inace pre par meseci sam opet dobila helicobacter ali ovaj put sam pila pored antibiotika i controlok i nexium.
Mislim da je pitanje vremena kada ce te se osecati bolje.
Pozdrav
Posle uzimanja mesec dana omeprola nakon terapije prepisali su mi jos 6 nedelja neizmenicnog uzimanja lekova za zeludac tipa omeprol,ranitidin,...
Tek sam onda progledala sto mislim da ce se i vama desiti.
Inace pre par meseci sam opet dobila helicobacter ali ovaj put sam pila pored antibiotika i controlok i nexium.
Mislim da je pitanje vremena kada ce te se osecati bolje.

Pozdrav

Yeckar
Pozdrav svima
Ja sam imala helico bakteriju 2006. godine nadjenu putem davanja krvi. I nakon toga moj doktor mi je dao helikocin i controloc, zatim nexium i rupurut. Nakon te terapije i davanja rezultata bilo je sve ok. Rezultate sam ponovila i nakon godinu dana i sve je bilo ok. Medjutim i sad mi se ponekad kad imam kiselinu javi jak bol. Kad su mi utvrdili da imam tu bakteriju ja sam jela samo laganu hranu i slatkise nisam okusila godinu dana. Ne znam da li je pouzdan taj test putem krvi ili mora da se odradi ta gastroskopija. Nisam isla kod gastrologa vec mi je u svemu tome pomogao moj lekar.
Ja sam imala helico bakteriju 2006. godine nadjenu putem davanja krvi. I nakon toga moj doktor mi je dao helikocin i controloc, zatim nexium i rupurut. Nakon te terapije i davanja rezultata bilo je sve ok. Rezultate sam ponovila i nakon godinu dana i sve je bilo ok. Medjutim i sad mi se ponekad kad imam kiselinu javi jak bol. Kad su mi utvrdili da imam tu bakteriju ja sam jela samo laganu hranu i slatkise nisam okusila godinu dana. Ne znam da li je pouzdan taj test putem krvi ili mora da se odradi ta gastroskopija. Nisam isla kod gastrologa vec mi je u svemu tome pomogao moj lekar.
- all4blonde
- Novi član
- Pridružio se: Ned Mar 30, 2008 8:53 pm
molim pomoć
Pozdrav svima!
Imama pitanja, ne znam ni gde da počnem. Molim nekoga da mi pomogne ako može. U pitanju su ovi helikobakteri. Moj momak je imao razne simptome, tipa: (šetajući) bolovi u leđima, stalna temperaturica do 37,5, tu i tamo neki slabi, probadajući bolovi u stomaku, u predelu oko i ispod pupka. Često je imao osećaj da je zanešen, i da mu se vrti u glavi. Nije to bilo ništa strašno, ali su ti mali bolovi bili konstantni. Češće su se javljali bolovi u ledjima, pa smo sumnjali na pluća. Ispostavilo se da su pluća čista. Nakon što smo spomenuli i da ga bolucka ponekad stomak, poslali ga na analizu krvi i eto nam rezultata: helikobakteri: 8,95! Kaže lekar da je to nebeska visina. Uglavnom, započeo je terapiju sa 3 leka (famotidin, panklav, clathrocyn), pio ih je 7 dana, pa sada samo uzima famotidin. Ovaj zadnji pije već 2 nedelje, i poslednja 3 dana su se pojavili probadajući bolovi u stomaku i temperatura. Žali se na zanešenos u glavi. To se i pre terapije javljalo. Zar ne bi trebalo da mu bude bolje???
Problem je u tome da je pre terapije imao slabe, probadajuće bolove u stomaku, i to samo ponekad, a sada su bolovi konstantni i jači. Da li je to normalno? Drugi problem je bol u leđima i temperaturica. Čitala sam sve komentare i nisam se srela sa bolovima u leđima. Da li je to povezano sa helikobakterima?
Unapred hvala za pomoć!
Imama pitanja, ne znam ni gde da počnem. Molim nekoga da mi pomogne ako može. U pitanju su ovi helikobakteri. Moj momak je imao razne simptome, tipa: (šetajući) bolovi u leđima, stalna temperaturica do 37,5, tu i tamo neki slabi, probadajući bolovi u stomaku, u predelu oko i ispod pupka. Često je imao osećaj da je zanešen, i da mu se vrti u glavi. Nije to bilo ništa strašno, ali su ti mali bolovi bili konstantni. Češće su se javljali bolovi u ledjima, pa smo sumnjali na pluća. Ispostavilo se da su pluća čista. Nakon što smo spomenuli i da ga bolucka ponekad stomak, poslali ga na analizu krvi i eto nam rezultata: helikobakteri: 8,95! Kaže lekar da je to nebeska visina. Uglavnom, započeo je terapiju sa 3 leka (famotidin, panklav, clathrocyn), pio ih je 7 dana, pa sada samo uzima famotidin. Ovaj zadnji pije već 2 nedelje, i poslednja 3 dana su se pojavili probadajući bolovi u stomaku i temperatura. Žali se na zanešenos u glavi. To se i pre terapije javljalo. Zar ne bi trebalo da mu bude bolje???
Problem je u tome da je pre terapije imao slabe, probadajuće bolove u stomaku, i to samo ponekad, a sada su bolovi konstantni i jači. Da li je to normalno? Drugi problem je bol u leđima i temperaturica. Čitala sam sve komentare i nisam se srela sa bolovima u leđima. Da li je to povezano sa helikobakterima?

Unapred hvala za pomoć!
Re: molim pomoć
Ja imam helikobakter, ali ne znam koji test je vama rađen i koje su granične vrednosti. Ja imam slabe ali konstantne bolove sa obe strane stomaka, temperaturu do 37.4 i kiselinu koja me muči noću (to osetim tek ujutru kada osetim kiselost u ustima i ojedeno grlo) ... Pošto imam bolove i sa jedne i sa druge strane jednjaka (na 3-4cm ispod i levo i desno) sumnjali su da imam gastritis i kamen u žuči. Rađen ultrazvuk, jetra i žuč b.o. Žučna kesa presavijena, ali kažu da to ne pravi probleme. Pretpostavljam da imam malo podignut duodenum pa zbog toga boli u istoj ravni. Kažu da 50% ljudi u Srbiji ima helicobacter ali da oboli samo ona polovina ljudi koja ima oštećenu membranu želudca, pa bakterija može da prodre i napravi infekciju.all4blonde napisao:Pozdrav svima!
![]()
Unapred hvala za pomoć!
Moj test na helikobakter je pokazao (43.3 od 30) i doktorka je bez pipanja stomaka znala da je gastritis izazvan helikobakterom (inače, radio sam ujedno i test na hronični helikobakter i rezultat je mnogo veći)
Prvo su mislili da imam GERB ali su posle gastroskopije shvatili da nije, jer je želudac u tom trenutku delovao zdravo. Sva sreća da sam na svoju ruku radio test na helikobakter.
Inače, bol u žuči se prostire celom unutrašnjosti i sa prednje i sa zadnje strane. To moja mama ima. Neka ide obavezno na ultrazvuk. Kod žuči može da bude ili upala žučne kese ili kamen u žuči. Najstrašnije što može da se desi je da se hirurški odstrani žuč, ali i to nije strašno jer se čovek posle 4 meseca dijete od operacije vraća normalnom životu kao i do tada.
Da li je tvom dečku sada bolje?
I ne znam zašto mu lekar nije dao i Bicit HP ako zna da je astronomska visina. Bicit HP je subcitrat bizmuta koji zapravo ubija bakteriju uz antibiotike.
Više o tome:
Terapija Helicobatera (Na engleskom)
Tekst u blicu o helicobacteru.