Helicobacter pylori IgG =299.8u/ml
Helicobacter pylori IgG =299.8u/ml
jel ovo strašno?
IgG predstavlja tzv. ˝memoriju na ....˝ a IgA ˝trenutno˝ stanje.Strašno
nije (ima i gore) ali nije ni za zanemarivanje.Titar antitela opada za 6-8 meseci (a ne za nekoliko dana).Mesec dana posle Th moež se ponovo izvaditi krv i ako su antitela počela da padaju (ali još uvek su viša nego dozvoljena) može se predpostavljati o uspešnosti Th., i zato test određivanja HP iz krvi nije praktičan (osim prvi put) a umesto njega se preporučuje urea izdisajni test (ima opisano ovde na forumu ) ili biopsija prilikom EGD skopije.
nije (ima i gore) ali nije ni za zanemarivanje.Titar antitela opada za 6-8 meseci (a ne za nekoliko dana).Mesec dana posle Th moež se ponovo izvaditi krv i ako su antitela počela da padaju (ali još uvek su viša nego dozvoljena) može se predpostavljati o uspešnosti Th., i zato test određivanja HP iz krvi nije praktičan (osim prvi put) a umesto njega se preporučuje urea izdisajni test (ima opisano ovde na forumu ) ili biopsija prilikom EGD skopije.
bio sam na ezofagogastrodudenoskopiji i ovo su rezultati:
Anamneza: GERB
Ezofagus:Urednog lumena,pravilne peristaltike,u distalnom delu znakovi reflux oesophagitis gr. b.uzima se biopsija za patohistološki nalaz
Kardija:Insuficijentna
Želudac:Urednog lumena,sa dosta penušavo belog sadržaja,nabori pravilno raspoređeni,peristaltika uredna,prisutne su difuzne gastritisne promene u vidu eriteme sluznice.Uzmu se biopsije za ureaza test iz antruma i korpusa.
Pilorus i duodenum:Pilorus zjapi,bulbus pravilan,mukoza glatka,sjajna,ružičasta,nishodni duodenum pravilne arhitektonike,normalne sluznice.
Dg:Reflux oesophagitis gr. b insuff. cardiae.Gastritis chronica erythematosa. Insuff. Pylori.
Th:caps. Loseprasol 20mg 2x1 do kontrole
jel zna neko malo to da protumači
Anamneza: GERB
Ezofagus:Urednog lumena,pravilne peristaltike,u distalnom delu znakovi reflux oesophagitis gr. b.uzima se biopsija za patohistološki nalaz
Kardija:Insuficijentna
Želudac:Urednog lumena,sa dosta penušavo belog sadržaja,nabori pravilno raspoređeni,peristaltika uredna,prisutne su difuzne gastritisne promene u vidu eriteme sluznice.Uzmu se biopsije za ureaza test iz antruma i korpusa.
Pilorus i duodenum:Pilorus zjapi,bulbus pravilan,mukoza glatka,sjajna,ružičasta,nishodni duodenum pravilne arhitektonike,normalne sluznice.
Dg:Reflux oesophagitis gr. b insuff. cardiae.Gastritis chronica erythematosa. Insuff. Pylori.
Th:caps. Loseprasol 20mg 2x1 do kontrole
jel zna neko malo to da protumači
Najjednostavnije:imaš kiselinu koja ti se iz želudca vraća u jednjak pri čemu dolazi do upale jednjaka.Gastritis je upala želudca.Uzeta je biopsija za HP.Omaprazoli,pantoprazoli,lazoprazoli ....su grupa lekova koji leče (vraćaju u normalu) predhodno pomenuto.Ako na ove lekove uključe još i antibiotike lečiće HP.Za sada ˝ništa strašno˝, ipak vodi računa o ishrani,kafi,alkoholu,cigaretama,...... 

Zavisi.Ako je rađen test na HP i rezultati su bili viši (veći) nego sada,data je određena Th protiv HP,znači da je titar antitela počeo da pada i to je onda OK. Ako je analiza na HP prvi put rađena i dobijen je ovaj rezultat javi se lekaru neka prepiše neku Th. (možda neće odmah antibiotike tj ˝set˝ za uništavanje HP,nego će tražiti ponavljanje testa za određeno vreme čisto da vidi da li će se vrednosti povećavati ili ne. Zavisi.)
Re: Helicobacter pylori IgG =299.8u/ml
Jel zna neko gde moze da se radi izdisajni test? da bi se utvrdila ova bakterija
Re: Helicobacter pylori IgG =299.8u/ml
Molim vas za pomoc oko citanja rezultata na helicobacter pylori. IgA, jed, mere U/ml je 4, A u opsegu referentnih vrednosti stoji <8 (8-12) granicne vrednosti. Da li to znaci da imam ili nemam HB???
Skoro sam radila gastroskopiju i test tkiva na HB, zove se pronto dry (mislim), doktor mi je rekao ukoliko se kruzic na testu ofarba u crveno posle sat vremena da je pozitivan ako ne onda sve ok. Ja sam proverila posle sat i posle 3 i nije se farbao tako da sam skapirala da nemam HB i ostavila test u fioku, posle 7 dana sam ga pronasla i videla da je test obojen crveno sto znaci da je pozitivan pa sam se zabrinula i uradila sad ovaj test iz krvi. Doktor kaze da je kod ovog testa biopsije bitan samo prvi sat, a ja nasla na netu d amoze da reaguje do 24 casa, zna li neko nesto o ovome?
Skoro sam radila gastroskopiju i test tkiva na HB, zove se pronto dry (mislim), doktor mi je rekao ukoliko se kruzic na testu ofarba u crveno posle sat vremena da je pozitivan ako ne onda sve ok. Ja sam proverila posle sat i posle 3 i nije se farbao tako da sam skapirala da nemam HB i ostavila test u fioku, posle 7 dana sam ga pronasla i videla da je test obojen crveno sto znaci da je pozitivan pa sam se zabrinula i uradila sad ovaj test iz krvi. Doktor kaze da je kod ovog testa biopsije bitan samo prvi sat, a ja nasla na netu d amoze da reaguje do 24 casa, zna li neko nesto o ovome?