Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.
Postovanje svima
Molim vas ako mi mozete pomoci.
Prije dvije godine sam naglo smrsala oko 15kg, poslije godinu dana javile su mi se razne tegobe da sam na kraju morala uraditi gastroskopiju i razne pretrage. Nalaz je pokazao da imam hemarogicne erozije pa sam ispila trojnu terapiju ali od 250mg a ne 500. Tegobe nisu prosle pa sam opet uradila gastroskopiju i nalaz je pokazao: na antrumu i korpusu prisutne akutne erozije, sluzicna ne ravne povrsine, mjestimicno hiperemicna, u lumenu prisutna veca kolicina zuckastog tecnog sadrzaja. Molila bih vas ako mi mozete objasniti da li je ovo moguce zalijeciti i kako? Koja prehrana najbolje odgovara, a koju trebam da izbjegavam. Molim vas sto god znate vezano za ovo a mislite da mi moze pomoci PISITE molim vas
Helykobacter pylori ? + ili - ? Koja trojna Th -lekovi(trebalo bi da je za HP), koje regobe? Pogledaj teme na forumu vezane za HP infekciju,gastritis,....ima dosta razoraznih iskustava,saveta,....Sigurno ces naci sebe.Sretno
I ja imam mucosne erozije, ali sam imala i helikopilory, a ne znam kakav je slučaj kod tebe, pa je najbolje da ti na ovu temu odgovori neko od doktora.
Što se tiče prehrane, meni su rekli ovako, ništa ljuto, kiselo, puno masno, pohovano, prženo, ništa od nadimajuče hrane, kao što je kupus, paprika, krastavac, karfiol..., naravno, ni slučajno kafa, gazirani sokovi i cigare.Što više lešo, barenog, jogurta acidophilus, žitarica, mladog sira...
Toliko od mene, mada bih i ja voljela da neko stručan nam da upute o pravilnoj prehrani i kako zaliječiti ove muke.
Da li je utoku gastroskopije uradjena biopsija sa PH verifikacijom H.Pylori ili ste napamet pili trojnu terapiju??Sto se tice erozivnog gastritisa ako je H.pylori pozitivan trojna terapija uz nastavak antisekretorne terapije i izbegavanja faktora koji provociraju hiperaciditet(duvan,alkohol,masna hrana).Vremenom pod terapijom u normoacidnim uslovima erozije ce epitelizovati.
Uradjena je biopsija na helikopilory i nalaz je bio pozitivan, a dijagnoza je bila: erosiones mucosae reg. antralis ventriculi i sporo varenje.Inače, imam oteužanu probavu, zbog koje moram jako paziti na prehranu i uzimati dosta voča, kompota, vočnih jogurta, kašaste hrane...Imam i nadimanja stomaka, već godinama, sve što popijem i pojedem , malo mi nadme stomak.Probava je neizvjesna, zna danima biti redovna, a onda dan, ili 2 - 3 izostane.
severus napisao:Da li je utoku gastroskopije uradjena biopsija sa PH verifikacijom H.Pylori ili ste napamet pili trojnu terapiju??Sto se tice erozivnog gastritisa ako je H.pylori pozitivan trojna terapija uz nastavak antisekretorne terapije i izbegavanja faktora koji provociraju hiperaciditet(duvan,alkohol,masna hrana).Vremenom pod terapijom u normoacidnim uslovima erozije ce epitelizovati.
Molim da mi date vaše mišljenje i savjet o gore navedenoj mojoj situaciji i da mi malo pojasnite ovu terapiju pod normoacidnim uslovima.
Inače, pušač nisam nikad bila, kafu ne konzumiram od ove dijagnoze, a ljutu i masnu hranu, sam uvijek izbjegavala.
severus napisao:Da li je utoku gastroskopije uradjena biopsija sa PH verifikacijom H.Pylori ili ste napamet pili trojnu terapiju??Sto se tice erozivnog gastritisa ako je H.pylori pozitivan trojna terapija uz nastavak antisekretorne terapije i izbegavanja faktora koji provociraju hiperaciditet(duvan,alkohol,masna hrana).Vremenom pod terapijom u normoacidnim uslovima erozije ce epitelizovati.
Molim da mi date vaše mišljenje i savjet o gore navedenoj mojoj situaciji i da mi malo pojasnite ovu terapiju pod normoacidnim uslovima.
Inače, pušač nisam nikad bila, kafu ne konzumiram od ove dijagnoze, a ljutu i masnu hranu, sam uvijek izbjegavala.
Normoacidni uslovi su kada je koncentracija kiseline u zelucu normalna a to se postize antisekretornim lekovima:inhibitorima protonske pumpe i H2 antagonistima.
Kada me uhvate želudčane muke, pila sam Ulcosan, a prije Ranibos.U poslednjih 20-ak dana, mi je želudac mirniji, pa od tih lijekova ne pijem ništa, već, kako imam probleme i sa candidom u stolici i ginekološkom brisu (prije sam pila Funzol, Nistatin kapi i koristila vaginalete, ali se candida uvijek ubrzo vracala), pijem od firme Calivita, preparate Paraprotex i Acidophilus.Njihova doktorica mi je savjetovala da ih pijem najmanje 3 mjeseca i da ce mi pomoci i za moje želudčane probleme i za candidu.Ne znam da li ste upoznati sa ovom firmom i njihovim proizvodima, ali upravo jedan član ove web stranice mi ih je preporučio.Postoje i rade širom svijeta, pa tako i kod nas.
Moja dr. mi je, prije nego sam i čula za Paraprotex, preporučivala, zbog tadašnjih večih želudčanih tegoba, Controlok, ali mi je sada, trenutno bolje, ne znam da li je to od ovih preparata koje pijem, pa Controlok jos nisam koristila.
Ne znam, šta vi mislite o svemu ovome?
HJV napisao:Helykobacter pylori ? + ili - ? Koja trojna Th -lekovi(trebalo bi da je za HP), koje regobe? Pogledaj teme na forumu vezane za HP infekciju,gastritis,....ima dosta razoraznih iskustava,saveta,....Sigurno ces naci sebe.Sretno
Odgovor na vase pitanje: Da pozitivna sam na Helykobacter pylori, sto se tice trojne terapije koristila sam Controloc 40mg, Klaritromyc 250mg i Metrozol 500mg, ovu troju terapiju sam ispila kada sam radila prvi endoskopski nalaz 04.09.2007 i nalaz je glasio: na korpusu tezldaca prisutne brojne hemoragicne erozije. Kada sam ispila ovu troju terpiju pokusala sam razne lijekove ali mi nisu pomagali pa svo vrijeme koristim Controloc. Neki dan tacnije 05.02.2008 sam opet radila gastroskopiju i nalaz mi je jos gori: na antrumu i korpusu prisutne akutne erozijr, sluznica neravne povrsine, mjestimicno hiperemicna, u lumenu prisutna velika kolicina zuckastog tecnog sadrzaja. Molim vas sve ako je iko imao slicnoh problema da mi pomogne da mi kaze sta da radim da mi bude bolje, koju hranu da koristim, koje lijekove i da li je ovo uopce moguce izlijeciti. Zahvaljujem unaprijed.
[quote="severus"]Da li je utoku gastroskopije uradjena biopsija sa PH verifikacijom H.Pylori ili ste napamet pili trojnu terapiju??Sto se tice erozivnog gastritisa ako je H.pylori pozitivan trojna terapija uz nastavak antisekretorne terapije i izbegavanja faktora koji provociraju hiperaciditet(duvan,alkohol,masna hrana).Vremenom pod terapijom u normoacidnim uslovima erozije ce epitelizovati.
Da pozitivna sam na Helykobacter pylori, sto se tice trojne terapije koristila sam Controloc 40mg, Klaritromyc 250mg i Metrozol 500mg, ovu troju terapiju sam ispila kada sam radila prvi endoskopski nalaz 04.09.2007 i nalaz je glasio: na korpusu tezldaca prisutne brojne hemoragicne erozije. Kada sam ispila ovu troju terpiju pokusala sam razne lijekove ali mi nisu pomagali pa svo vrijeme koristim Controloc. Neki dan tacnije 05.02.2008 sam opet radila gastroskopiju i nalaz mi je jos gori: na antrumu i korpusu prisutne akutne erozijr, sluznica neravne povrsine, mjestimicno hiperemicna, u lumenu prisutna velika kolicina zuckastog tecnog sadrzaja. Molim vas sve ako je iko imao slicnoh problema da mi pomogne da mi kaze sta da radim da mi bude bolje, koju hranu da koristim, koje lijekove i da li je ovo uopce moguce izlijeciti. Zahvaljujem unaprijed.
Ne treba da jedete hranu koja vam provocira pojacanu kiselinu.Erozija je defekt sluznice koji ne prodire do misicnog sloja, a ulkus prodire i do misicnog sloja.Erozije treba da zarastu,pod terapijom a ako pantoprazol nije dovoljan onda eventualno uvesti i Ranisan(konsultujte vaseg lekara o ovome) i na taj nacin oslabiti lucenje kiseline na dva nivoa pa da onda vidimo da li ce erozije zarasti.I uradite i KKS ako krvarite iz erozija gubite i gvozdje pa postoji mogucnost od nastanka anemije.Jeste li vi mozda dugodisnji pusac,da li je na ponovljenoj gastroskopiji uzet uzorak za PH i analizu na H.pylory??
severus napisao:Ne treba da jedete hranu koja vam provocira pojacanu kiselinu.Erozija je defekt sluznice koji ne prodire do misicnog sloja, a ulkus prodire i do misicnog sloja.Erozije treba da zarastu,pod terapijom a ako pantoprazol nije dovoljan onda eventualno uvesti i Ranisan(konsultujte vaseg lekara o ovome) i na taj nacin oslabiti lucenje kiseline na dva nivoa pa da onda vidimo da li ce erozije zarasti.I uradite i KKS ako krvarite iz erozija gubite i gvozdje pa postoji mogucnost od nastanka anemije.Jeste li vi mozda dugodisnji pusac,da li je na ponovljenoj gastroskopiji uzet uzorak za PH i analizu na H.pylory??
Ne nisam pusac i ne nije uzet uzorak za PH i analizu HP. Sto se tice Ranisan sam koristila i nisam osjetila nikakvu pomoc. Vjerujte mi da vise ne znam ni sama sta da pokusam i sta da koristim.
Onda ponoviti gastrskopiju jer je moguce da se jednim protokolom ne izvrsi eradikacija H.pylori pa je potrebno promeniti protokol(inhibitor protonske pumpe+2 antibiotika)jer postoje i multirezistentni sojevi H.Pylori,da li je radjen UZ trbuha sa posebnim naglaskom na pankreas??U svakom slucaju ponoviti gastroskopiju sa PH zluznice da bi se video status parijetalnih celija i efekat th na H.pylori.
severus napisao:Onda ponoviti gastrskopiju jer je moguce da se jednim protokolom ne izvrsi eradikacija H.pylori pa je potrebno promeniti protokol(inhibitor protonske pumpe+2 antibiotika)jer postoje i multirezistentni sojevi H.Pylori,da li je radjen UZ trbuha sa posebnim naglaskom na pankreas??U svakom slucaju ponoviti gastroskopiju sa PH zluznice da bi se video status parijetalnih celija i efekat th na H.pylori.
Nece mi lijecnik dozvoliti da radim opet gastroskopiju jer sam je radila prije par dana tacnije prije 4 tri dana. Ne znam vise sta da radim i kome da se obratim. U svakom slucaju vama hvala
Pa obzirom da imate erozije koje su rezistentne na antisekretornu terapiju uradite za pocetak gastrin u plazmi pa ako on bude povisen,indikovano je dalje ispitivanje.