Gastroduodenitis

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
SS1984
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 2:35 pm

Gastroduodenitis

Post od SS1984 »

Pozdrav svima!

Pre oko 20 dana sam radio gastroskopiju i konstatovan mi je gastroduodenitis , zeludacna kila i helikobakter...Uzimao sam nedelju dana Zymbcatar, Orgavyl i Nexium i posle toga mi se gorusica smanjila, gotovo nestala. Zatim sam presao na Controloc 20mg x2 i Moxilium 20mgx2 i Venter, ali mi se nakon 10 dana gorusica vratila.

Je l' mogu da je to zbog promene sa Nexiuma na Controloc? I je l' se desavalo vama da vam se navrati gorusica tokom uzimanja lekova?

I da li je moguce da je gorusica prisutna iako trenutno uzimam lekove?

Hvala puno!
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Gastroduodenitis

Post od quincekap »

Objasni malo bolje tu gorusicu.Da li ti se kiselina penje do grla ili samo osecas da ti "gori" u zelucu,dvanaestopalacnom? Moze biti da zuc odlazi u dvanaestopalacno i da se javlja refluksni gastritis.Moguce je da ti jetra reaguje na te lekove.Procitaj sta pise u uputstvu i nezeljenim efektima tih lekova.Pre mi lici na to,nego da ti se vratila gorusica.Controlok i sluzi da je suzbije.
SS1984
Novi član
Novi član

Post od SS1984 »

Nikad nisam imao przenje u predelu stomaka...Uvek je bila gorusica u predelu grla i sada je takodje...
SS1984
Novi član
Novi član

Post od SS1984 »

tj. "gori" u predelu grla ne stomaka.

Tacan nalaz je bio...

EGDS Jednjak ocuvanog lumena i peristaltike, sivkaste sluznice koja je hiperemicna iznad EK spoja uz Z liniju ocuvanog kontinuiteta. EK spoj sa aksijalnomhiHE. Zeludac sa malo tecnog sadrzaja + bilijarnog sadrzaja.
Fundus i corpus simetricnog nabora i hiperemicne sluznice bez defekata. Distalni coprus i antrum sitno granulirane hiperemicne sluznice bey defekata. Pilorus b.o.
Bulbus pravilan, sluznice hiperemicne bey defekata.
Postbulbarno b.o.

Dg NERB HIHE
Gastroduodenitis

I Helicobacter test pozitivan.
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od quincekap »

Bilijarni sadrzaj je zucna kiselina.Samo nisam bas sve razumela,mnogo je strucno napisano.
Gde si radio pregled?
Na Kliniskom cesto daju i Kreon za varenje.Mozda bi trebalo da se raspitas da li i ti mozes da ga pijes.To su enzimi:amilaza,lipaza,proteaza.Pod tim nazivom je lek i registrovan na listi D.
Da li si radio UZ stomaka?Kakva je jetra,zuc,pankreas?
Nisam videla sta su napisali za dvanaestopalacno? Jel su uzeli biopsiju?
SS1984
Novi član
Novi član

Post od SS1984 »

UZ sam radio pre 2 meseca, sve je bilo ok.

Nisam radio biopsiju...
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

moji problemi su poceli posle trojne terapije za helikobakteriju---tj bilo mi je bolje mesec dana i dok sam uzimao controloc jos naglo mi je pocelo biti lose-malaksalost i slabost do osecaja da cu pasti--i zavrsio kod neuropsihijatra i sad sam na terapiji al malo se popravilo stanje al jos nisam ni blizu zdrav-ne mogu i dalje imam tegobe-nadimanje-ne mogu da jedem ljuto,kiselo, hladno i sve kao ranije-u medjuvremenu mi je pronadjen kolitis debelog creva i pijem salazopirin al on mi vise pomogao za reumatske tegobe-sad uzimam i Eglonil i famotidin i povremeno gastroperidon pored bromazepama i tritika???
Inace sam i ranije bio preosetljiv i nervozan al sad mi se to manifestuje drugacije-malaksaloscu i nervozom iz stomaka-pored ranijih tegoba sa varenjem i sa nadimanjem i iridociklitisom--
POSLE TROJNE TERAPIJE SAM KONTROLISAO KANDIDU JER SAM OSECAO NEKE SIMPTOME AL NIJE DUGO TRAJALO I NIJE NADJENA KANDIDA-sto u dosta slucajeva bude problem
SRECNO
SS1984
Novi član
Novi član

Post od SS1984 »

A mislio sam da ja imam problema...

Je l' ti pomazu lekovi za smirenje, s obzirom da su tvoji problemi mahom nastali zbog stresa/nerviranja ?

I je l' si imao bol u misima kao neki od simptoma tokom uzimanja trojne terapije ili posle?
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

tokom trojne terapije sam se dobro osecao i cak mesec dana nakon toga al tad mi je pocelo biti lose-nisam siguran dal je na nervnoj bazi ili zbog oslabljenog organizma al izgleda da je kod mene bilo oboje i tako je nastupio neki kolaps--sad mi pomazu sedativi i antidepresivi-mada dosta zavisi i od drugih faktora al u principu mene jako brine kad me nesto boli a to dodatno opterecuje-jednostavno imam strah od neke teze bolesti--najbolje je kad nemam vremena da razmisljam o tome.
TAKO DA POKUSAJ NA SILU NEKIM POSLOM ILI HOBIJEM DA STO MANJE MISLIS O TOME
SRECNOOO
SS1984
Novi član
Novi član

Post od SS1984 »

Je l' si imao mozda i visok krvni pritisak? Izmerih prekjuce slucajno i videh 144/78, pri tom, imam idealnu kizu, vezbam, hranim se zdravo...jedino je mogao od nerviranja zbog gastritisa da mi skoci...
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

Ja nikad nisam siguran sta je uzrok a sta posledica al kad me stomak ne zeza uglavnom ne osecam ni nervozu a zasto me iznenada pocne zezati stomak-zeludac ili sta vec nije mi jasno-jer nekad posle iste vrste hrane me rasturi u zelucu i dok ne popijem famotidin ili ranisan uhvati me i nervoza da ne znam sta sa sobom a nekad nista iako sam isto jeo.
Cini mi se da moj nervni sistem reaguje ODLOZENO-ako mi se nesto desi lose da tek posle 2 dana pocne da me zeza zeludac pa onda i nervoza--cak je to tako i sad kad pijem lekove samo u manjoj meri..Inace sam po preporuci gastroenterologa uzimao famotidin od 400 mg uvece al mi je nesto lose ujutru bilo u stomaku pa sam samoinicijativno poceo da pijem po polovinu preko dana izmedju obroka i cini mi se bolje..Pa pokusaj nesto izvuci iz ovoga-
HELIKOBAKTERIJU NISAM KONTROLISAO VEC GODINU DANA A I GASTROENTEROLOG NE POMINJE AL JE REKAO DA CE RADITI GASTROSKOPIJU AKO MI DO SEPTEMBRA NE BUDE BOLJE -SRECNO
Odgovori