Gastritis ili ?!

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
oblak021
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 13, 2012 9:32 pm

Gastritis ili ?!

Post od oblak021 »

Imam problem, samo ne znam koliko je ozbiljan... pa ako je neko voljan da me usmeri, bila bih i vise nego zahvalna!

Naime, nemam zdravstveno osiguranje, pa u skorije vreme nisam bila kod lekara. Ako treba icicu privatno, samo me zanima treba li ;)

Pre nekoliko god, zbog sumnje na helicobacter i porodicne anamneze gastroskopijom mi je utvrdjeno da imam abakterijski inaktivni hronicni gastritis. Napominjem da nikada od tad nisam uradila kontrolnu gastroskopiju niti uzimala preporuceni famotidin jer nisam imala nikakve simptome. Povremeno, ako prekoracim kolicinu hrane koju mogu da podnesem i osetim mucninu uzmem antacid i nema nikakvih problema

Poslednjih nedelja sam pod velikim stresom :(

Vec nekoliko dana imam problema sa zelucem koje ne znam kako bih opisala drugacije osim kao osecaj da imam "ciglu u stomaku", ako duze ne jedem osecam tup bol, a nakon uzimanja hrane (ne tada, nego inace) ponekad se ne osecam prijatno, zeludac ume ponekad da bude bolan na dodir i nekako neobicno naduven, onako kao kada stegnete misice prednjeg zida, samo sto ja to ne uradim. Gasovi, nadimanje i podrigivanje idu u paketu... da, deo ovoga ume da prestane kad sazvacem antacid, ali nikako taj neprijatan osecaj ne prolazi sasvim....obicno sam pomalo malaksala i bezvoljna
I ono sto mene dodatno zabronjava je jedna cudna pojava - kada se sagnem, onako kao da dohvatim prste na nogama, ili da uzimem nesto sa zemlje umem da cujem neko "buckanje" ili sta li je, cak ne znam ni gde da ga definisem, zeludac?, creva?, Cuje se onako "buc buc" ili "glup, glup" kao kada se neka velika kolicina tecnosti preliva iz jednog suda u drugi...e sad, ne bih ja tome pridavala znacaja da se to desi nakon sto nesto pojedem, popijem, ali desavalo mi se ujutru, nakon spavanja, i neuzimanje nekoliko sati ni hrane ni pica - sta bi tome moglo biti uzrok? Da li je to samo nesto sto je neprijatan subjektivan osecaj ili razlog da se zabrinem?!

Konacno sazeto pitanje je - to se meni "samo" aktivirao gastritis?! :-?
Kod lekara ili da sacekam malo?!

Namerila sam se da odradim lab analize, KKS (valjda ona obuhvata i SE), bilirubin, AST,ALT, gGT, i gvozdje sa transportnim proteinima(jer sam ranije bila anemicna pa kad vec idem u lab...) - hoce li biti dovoljno?

Hvala svima koji su se potrudili da procitaju do kraja, a ako ima neko neku korisnu smernicu bila bih zahvalna
Odgovori