ERCP pregled

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Deand123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 03, 2013 3:12 pm

ERCP pregled

Post od Deand123 »

Dragi moji , nedavno sam dobio uput za ERCP (Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija), zbog kamenca u zucnom vodu i zucna kesa prilicno ispunjena, (trenutni laboratorijski nalaz bilirubina je padu sa 137 qmol na 43,2 qmol a direktni je 17,9 qmol, akalna fofataza 201 U/L, gama GT 47 U/L, ast 94 U/L, alt 218 U/l, sedimentacija je 28, pre mesec ipo lezao sam u bolnicu zbog zutice i u toku lecenja bio pripremljen za ercp pregled - medjutim nema prosirenja zucnih vodova, te nisam isao na ERCP. Posle otpusne liste sam isao ponovo na kontrolu kod hirurga gastroenterologu koji me je uputio ponovo na pregled Ercp, jer je indikovana prosirenje zucnog voda 9-10 mm. Interesuje me kako ide postupak ERCP pregled? Da li je bolno?
Deand123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 03, 2013 3:12 pm

Re: ERCP pregled

Post od Deand123 »

Dodao bih jos neke nove nalaze,

Obavio sam novi ultrazvuk abdomena, ako neko moze da mi odgovori kolika je normalna granica ductus choledocus-a, moj predhodni US nalaz bio 9-10mm, a sadasnji novi nalaz je 7mm! To znaci da nije potrebna ERCP snimanje.

Novi US nalaz:
-Jetra je uobicajne strukture, APD u MKL130 mm, sitnozrnaste, homogone eho strukture, bez fokalnih promena.
-Zucna kesa nisu prosireni. Ductus choledokus prosiren 7mm.
-Pankreas uobicajne velicine, homogene eho strukture.
-Slezina uobicajne velicine 115x55mm, homogena.
-bubrezi bez grubih patoloskih pregleda.
Odgovori