Poz.
Radio sam ovu analizu i jedan od "elemenata" mi je malo povecan. Ovo je nalaz:
Bilirubin ukupni: 9,7
Bilirubin direktni 4,7
Bilirubin indirektni: 5,0
Holesterol ukupni: 3,89
ASAT (SGOT): 29
ALAT (SGPT): 56 - ovo mi je jedino izgleda povecano
Trigliceridi: 1,18
Glukoza u krvi: 4,3 do (6,1)
Le: 5,4
Ez: 4,8
Hgb: 154
Sta bi to moglo biti sto mi je povecano, taj ALAT (SGPT)?
Hvala vam puno
Enzimi jetrenih proba
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ne znam koje su referentne vrednosti laboratorije u kojoj je radjen nalaz, ali po ovima sto ih ja imam, i AST "naginje" ka gornjoj granici.
Moj savet i preporuka (svakome kome se vide povisene transaminaze, pa makar i samo jedna od njih!!!!!!) je da se uradi test na hepatitis B i C. Da se prvo iskljuci ta mogucnost, a uz to i promena nacina zivota i ishrane.
Pozz, majja
Moj savet i preporuka (svakome kome se vide povisene transaminaze, pa makar i samo jedna od njih!!!!!!) je da se uradi test na hepatitis B i C. Da se prvo iskljuci ta mogucnost, a uz to i promena nacina zivota i ishrane.
Pozz, majja

Aha, ok evo sada i sa referentnim vrijednostima:
Bilirubin ukupni: 9,7 - od 5,1 do 20,5
Bilirubin direktni 4,7 - od 1,7 do 6,8
Bilirubin indirektni: 5,0 - od 5,1 do 13,6
Holesterol ukupni: 3,89 - od 3,83 do 6,47
ASAT (SGOT): 29 - do 37
ALAT (SGPT): 56 - do 40 - ovo mi je jedino izgleda povecano
Trigliceridi: 1,18 - od 0,50 do 2,10
Le: 5,4 - od 4,1 do 10,00 x 109/L
Ez: 4,8 - od 4,1 do 52 x 1012/L
Hgb: 154 - od 120 do 160g/L
Bilirubin ukupni: 9,7 - od 5,1 do 20,5
Bilirubin direktni 4,7 - od 1,7 do 6,8
Bilirubin indirektni: 5,0 - od 5,1 do 13,6
Holesterol ukupni: 3,89 - od 3,83 do 6,47
ASAT (SGOT): 29 - do 37
ALAT (SGPT): 56 - do 40 - ovo mi je jedino izgleda povecano
Trigliceridi: 1,18 - od 0,50 do 2,10
Le: 5,4 - od 4,1 do 10,00 x 109/L
Ez: 4,8 - od 4,1 do 52 x 1012/L
Hgb: 154 - od 120 do 160g/L
Obavio sam Ultrazvuk abdomena i stomaka i evo nalaza:
Jetra normalne velicine, KK promjera 14.1 cm, struktura nesto svijetlija. Zucna kesa bez upale i kamenja, nalaz na IH i EH zucnim kanalima.
Pankreas nesto tanji i ehogeniji.
Aorta i IVC b.o. LGL/0.
Nadbubrezne zlijezde b.o.
Bubrezi ehomorfoloski uredni bez susp.masa, kamenja i ureterohy.
Mokracni mjehur i prostata b.o.
Zakljucak:
Zamascena jetra i masna gusteraca vjerovatno na bazi hronicnog umjerenog potusa i gojaznosti jer ima sav hepatogram uredan osim GGT 56 (<40), SUK 4.3, Hol i TG uredni, KS i SE b.o.
Preporuka:
Stroga zabrana alkohola i piva
Medikamentozna terapija nije potrebna
Puno tecnosti (3-4 L dnevno)
Redukciona dijeta
Ponoviti GGT za par mjeseci, a UZ za 6 mjeseci.
Ovo je nalaz kod stvarno priznatog doktora, a ljudi ako mi vjerujete, niti pusim, popijem 5-7 malih piva sedmicno i nikakv drugi alkohol ne konzumiram a sto se tice gojaznosti, visok sam 183 cm i tezak tacno 90 KG.
Eto, a samo sam otisao na rutinski pregled....
Jetra normalne velicine, KK promjera 14.1 cm, struktura nesto svijetlija. Zucna kesa bez upale i kamenja, nalaz na IH i EH zucnim kanalima.
Pankreas nesto tanji i ehogeniji.
Aorta i IVC b.o. LGL/0.
Nadbubrezne zlijezde b.o.
Bubrezi ehomorfoloski uredni bez susp.masa, kamenja i ureterohy.
Mokracni mjehur i prostata b.o.
Zakljucak:
Zamascena jetra i masna gusteraca vjerovatno na bazi hronicnog umjerenog potusa i gojaznosti jer ima sav hepatogram uredan osim GGT 56 (<40), SUK 4.3, Hol i TG uredni, KS i SE b.o.
Preporuka:
Stroga zabrana alkohola i piva
Medikamentozna terapija nije potrebna
Puno tecnosti (3-4 L dnevno)
Redukciona dijeta
Ponoviti GGT za par mjeseci, a UZ za 6 mjeseci.
Ovo je nalaz kod stvarno priznatog doktora, a ljudi ako mi vjerujete, niti pusim, popijem 5-7 malih piva sedmicno i nikakv drugi alkohol ne konzumiram a sto se tice gojaznosti, visok sam 183 cm i tezak tacno 90 KG.
Eto, a samo sam otisao na rutinski pregled....
-
- Stalni član
Ja i dalje ostajem pri svome, i cudi me zaista, i mnogo me ljuti sto specijalisti ne salju na to testiranje na hepatitise (mozda je to verovatno zato sto to drzava ne pokriva, a jedan test kosta 1000 dinara-koji dinar gore dole), jer svakako bi to trebalo eliminisati, i to bi trebalo da bude rutinska jednogodisnja kontrola svakoga od nas, ali daleko smo mi od normale!!
Bitna je i ostala ishrana, ne bi trebalo da jedes svinjsko meso, niti da pijes bilo sta gazirano, a ako je ne daj boze, u pitanju neki od virusnih nepatitisa, alkohol bi potpuno trebalo izbaciti iz upotrebe, cak ni toliko koliko sada uzimas, mada to vazi i za masnu jetru, jer je alkohol najveci neprijatelj jetre.

Bitna je i ostala ishrana, ne bi trebalo da jedes svinjsko meso, niti da pijes bilo sta gazirano, a ako je ne daj boze, u pitanju neki od virusnih nepatitisa, alkohol bi potpuno trebalo izbaciti iz upotrebe, cak ni toliko koliko sada uzimas, mada to vazi i za masnu jetru, jer je alkohol najveci neprijatelj jetre.
-
- Stalni član
ispravka a ne radi mi EDIT: hepatitisamajja napisao: