Moja majka je danas isla na ultrazvuk abdomena i nalaz je sledeci
jetra i pankreas grubi hiper hogeni.Slezina uredna,holecista zadebljanog zida bez kalk.Lekar joj nista nije dao od terapije i zakazao kontrolu za mesec dana.Zanima me da li je ovaj nalaz u redu
eho abdomena
Nije skroz normalan
Jetra je svetlog izgleda sto najcesce znaci da je masna (nekontorlisano difuzno nakupljanje masnih cestica, infilitracija). To se moze potvrditi biohemijskom analizom (povecane transaminaze AST,ALT, GGT) i holesterol (LDL i HDL) i trigliceridi. Ako je ovo normalno onda se potvrda daje biopsijom jetre (kroz kozu se ubada igla i uzima uzorak tkiva, nista strasno). Ukoliko se ne leci moze izazvati tumor. Dakle, bez gaziranog, slatkog, masnog, alkohola, nikako obroci posle 9hjer je osim alkohola debljina rizican faktor. Osima ova 2 uzroka postoji niz drugih: dijabetes, IBD, Wilsonova bolest... Stanje ce se normalizovati tek nakon 6-12meseci, dakle naredni UZ ce ostati isti. Drugo jetra na oko treba da ima glatku sjajnu opnu, sto ovde UZ ne vidi kako treba. Moja preporuka je kompletna KKS i UZ ali na drugoj gastroeneterologiji, cesto se desava da specijalisti usled neobucenosti, losih instrumenata, pripreme pacijenta pogresno protumace eho/UZ. Dakle, uradite UZ ali na drugoj klinici (drugi lekar i drugi aparat)