eho abdomena

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
zerami
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 12, 2007 12:36 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

eho abdomena

Post od zerami »

Moja majka je danas isla na ultrazvuk abdomena i nalaz je sledeci
jetra i pankreas grubi hiper hogeni.Slezina uredna,holecista zadebljanog zida bez kalk.Lekar joj nista nije dao od terapije i zakazao kontrolu za mesec dana.Zanima me da li je ovaj nalaz u redu
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Nije skroz normalan

Post od Kicha »

Jetra je svetlog izgleda sto najcesce znaci da je masna (nekontorlisano difuzno nakupljanje masnih cestica, infilitracija). To se moze potvrditi biohemijskom analizom (povecane transaminaze AST,ALT, GGT) i holesterol (LDL i HDL) i trigliceridi. Ako je ovo normalno onda se potvrda daje biopsijom jetre (kroz kozu se ubada igla i uzima uzorak tkiva, nista strasno). Ukoliko se ne leci moze izazvati tumor. Dakle, bez gaziranog, slatkog, masnog, alkohola, nikako obroci posle 9hjer je osim alkohola debljina rizican faktor. Osima ova 2 uzroka postoji niz drugih: dijabetes, IBD, Wilsonova bolest... Stanje ce se normalizovati tek nakon 6-12meseci, dakle naredni UZ ce ostati isti. Drugo jetra na oko treba da ima glatku sjajnu opnu, sto ovde UZ ne vidi kako treba. Moja preporuka je kompletna KKS i UZ ali na drugoj gastroeneterologiji, cesto se desava da specijalisti usled neobucenosti, losih instrumenata, pripreme pacijenta pogresno protumace eho/UZ. Dakle, uradite UZ ali na drugoj klinici (drugi lekar i drugi aparat)
Odgovori