Mojoj majci je postavljena dijagnoza: Gastritis chron antralis, reflux gastroesophagealis (GERB), IBD (remisija).
Prepisana joj je terapija: 1 tabl Omeprola 20mg 2x1 pre jela mesec dana, zatim jos 15 dana 1x1 samo ujutru. Ona redovno uzima terapiju vec 17 dana, ali joj nije bolje. Naime, ona se javila lekaru zbog zgaravice, nadimanja i podrigivanja i tada joj je postavljena ta dijagnoza, a iskljucena je infekcija H. pylori. Prvih 10 dana nije imala stolicu, ali je 7. dana obilno povracala i posle toga osetila veliko olaksanje. Prva stolica od tada je bila 10. dana debljine palca, trouglastog oblika. Juce je opet povracala (vise puta) hranu koju je pojela 2 dana pre toga i isti dan je imala i stolicu. Povraceni sadrzaj je bio braonkaste boje. Dijetu (dvopek i caj) je pocela da drzi u subotu, ali njoj nije bolje, malaksala je i vraca joj se kiselina posle svakog obroka. A danas oseca i mucninu posle obroka i gadjenje.
Mene zanima da li ce joj poseban rezim ishrane pomoci i sta konkretno savetujete da jede?
Hvala unapred.
Dijeta kod reflux gastroesophagialis-a
Re: Dijeta kod reflux gastroesophagialis-a
Da dodam da joj je muka 24h i da povraca vec 3 nedelje, da nema stolicu i da terapija ne deluje uopste. Mokri malu kolicinu urina u toku dana (oko 1 dcl) i boli je u predelu desnog bubrega. Gubi na kilazi i nema snage ni da govori ni da hoda. Mimo dijete interesuje me sta savetujete od analiza jos da se uradi?
P.S. Brat nije naveo da ona ima vec 15 godina dijagnozu Kolitis C ili Kronova bolest. Uvek je patila od proliva,a sada stolicu nema uopste.
Molim Vas za odgovor.
P.S. Brat nije naveo da ona ima vec 15 godina dijagnozu Kolitis C ili Kronova bolest. Uvek je patila od proliva,a sada stolicu nema uopste.
Molim Vas za odgovor.
Re: Dijeta kod reflux gastroesophagialis-a
Samim tim sto ima dodatnu mnogo ozbiljniju dojagnozu u vidu Morbus Crohna mora vas upututi najboljim gastroenterolozima. Obavezno uraditi pasazu creva (ukljucen i RTG zeludca), i kolonoskopiju pa tek onda videti u kakvom je statusu Kron, jer opstipacija sa njim ukazuje na suzenja creva ili pak malignitet. Navodio sam ranije ko se ovime bavi