Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.
Moj otac je bio na detaljnom pregledu zbog problema sa čestim mijenjanjem pritiska i povremenog poremecaja ravnoteze ,ali su mu ultrazvukom otkrili da ima u desnom bubregu cistu od 140 mm i pored nje dvije od 40 mm.Na drugom bubregu ima mnogo malih cisti.Prije 2 godine na pregledu bubrega imao je mnostvo malih cisti.predlozeno mu je da mu injekcijama vade(ako sam dobro shavtila) te velike ciste,međutim nakon spominjanja hemofilije (ima blagu hemofiliju A)doktori su odustali.
Zanima me koji bi bio vas prijedlog u vezi daljeg lijecenja,da li neophodno da se ove ciste Razbijaju ,da li ima neke vece opasnosti zbog hemofilije.Da napomenem da je riječ o blagoj hemofiliji i da je do sada imao problema sa vadjenjem zuba .Nikada nije imao bilo kakve operacije.Inače živi u malom gradu u BIH i ne znam koliko su opremljeni za rad sa hemofilicarima.Vadjenje zuba je radio na VMA u Beogradu.
Hvala unaprijed na savjetima.
POzdrav
Pre svake intervencije(koje jesu izvodljive)potrebna je transfuzija faktora VIII (koji kod hemofilicara nedostaje) sa pracenjem parametara koagulacije.Naravno ovo se sve radi u vecim centrima.
Hvala lijepo na odgovoru.zanima me da li znate koji veliki medicinski centri u Srbiji i BIH primaju hemofilicare na lijecenje.Prije svega me interesuje koji centri postoje u Beogradu,Novom Sadu,Banja Luci,Trebinju,Mostaru.Da li VMA prima bolesnike iz R.Srpske?
Hvala na odgovorima