CEA marker

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
pivljanin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 06, 2010 10:17 am

CEA marker

Post od pivljanin »

Ukoliko je CEA negativan da li to isključuje mogućnost postojanja karcinoma debelog creva kod osobe koja nije bolovala od te bolesti(znaci ne radi se o recidivu)?

Hvala unapred.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Re: CEA marker

Post od MACHINE »

Ne iskljucuje.
pivljanin
Novi član
Novi član

Post od pivljanin »

MACHINE napisao:Ne iskljucuje.
To sam i pretpostavio.

Evo ovako,

Problemi sa stolicom traju par godina. Nemam bolova(osim ponekad grčevi u levom donjem delu stomaka koji traju po do desetak sekundi i javljaju se par puta mesečno). Stolica 1-2 dnevno ali često ume da bude prilično meka (formirana ali meka), ranije je bila i kašasta(sada više ne). Gasovi ponekad iz čista mira me muče po ceo dan ali obično ne. U crevima se često čuje krčanje, klokotanje i pretakanje pogotovo kad ležim. Poneki put imam osećaj da nije stolica završena do kraja pa se onda napinjem na silu da to uradim. Nema vidljivih tragova krvi u njoj. Normalne debljine. Od testova sam uradio:
1. krvna slika(Ok, hemoglobin oko 160, eritrociti 5,6 ostalo je isto u granicama normale)
2. CEA (0,7) i ovaj drugi za pankreas takođe normalan
3. Test na okultno krvarenje negativan
4. Test na parazite(i kandidu) takođe negativan
5. Urin OK
6. Snimali mi želudac (Barijeva kaša) ok i to
7. Amilaze, lipaze OK
Nisam uradio test na svarljivost.

Posle ovih ispitivanja doktor mi je dijagnostikovao iritabilni kolon (jesam po prirodi malo narvozan ali i posao kojim se bavim je podosta stresan). Rekao je da je on siguran da je u pitanju iritabilni kolon i da nije neophodna kolonoskopija. Nemam nekih bogzna kakvih fizičkih smetnji ali mi strašno smeta kada idem da radim (a u pitanju je timski rad i sastanci). Tada na silu pokušavam da ispraznim creva pa mi onda bude još gore. Problem me prilično opterećuje. Redukovao sam i ishranu (ništa začinjeno, ljuto kiselo, jedem integralni hleb, ribu, pirinač, kupus, brokoli, povrće sveže, maslinovo ulje itd...). Jedino sam primetio da mi (čini mi se) sveže voće smeta(narandze, grejpfrut i sl) pa uzimam neke vitaminske sokove.

Ne očekujem da neko postavi dijagnozu, ali možda samo savet(ako je imao sličan problem) kolonoskopija da ili ne?

Da n zaboravim 38 god.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

verovatno nervozna crevna. Preci na umerenu upotrebu valerijane, antistress koktela...
pivljanin
Novi član
Novi član

Post od pivljanin »

Hvala.
milenac
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 27, 2010 12:26 pm

Post od milenac »

Mojoj prijateljici utvrdjena je vrijednost tumorskog markera CA 19-9 XR - 62,93.
Molim za misljenje,
Hvala!
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

vrednost tumorskog markera sama za sebe ne znaci mnogo - mora da se stavi u citav kontekst, i obavezno da se uradi gastroenteroloska dijagnostika
Odgovori