Candida, da ili ne?

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Iang
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 18, 2014 12:09 pm

Candida, da ili ne?

Post od Iang »

Pozdrav
Prvi put pišem pa ne znam jesam li pogodio mjesto u slučaju da nisam ispričavam se.Bit ću opširan ako netko ima sličnih tegoba da mi se javi ili da mi netko savjetuje nešto.
Naime ima niz problema koji me pate pa ne znam koliko je povezano jer sam slučajno gledajući po netu prvi put čuo za candidu. Da naglasim inače sam slabijeg imuniteta. Počelo je sa učestalim mokrenjem i općenito slabošću i imao sam neko zadebljanje na lijevoj preponi. Obavio sam obične pretrage krvi i urina, pokazalo se da je sedimentacija povišena ostalo je ok osim urina. Pio sam antibiotik 10 dana i ponovio samo urin nalaz je bio negativan. I evo poslije 40 dana i dalje mokrim ali ne toliko kao prije. Uslijed toga pojavila mi se suhoća u ustima otežano gutanje krute hrane, suho grlo, suhe usne koje me peku i jezik koji me peče kao da sam popio nešto vrelo( da napomenem da sam se slučajno ugrizao malo jače tokom jela za jezik u tom razdoblju, uff), imam jako mekanu stolicu i to samo jednom dnevno, ujutro. Inače imam problem sa želucem 7-8 godina, zbog stresa (čak mi je rečeno bez većih pretraga da imam čir na želucu). Bolovi nisu učestali, možda 2-3 puta godišnje, dan ili dva. Nikad nisam imao mučnine ni povraćanja. Obavio sam prije par dana uzv abdomena, sve je ok osim što mi je pronađeno sitnih kamenčića u žući(najveći 7mm). Sada sam zatražio i pregled urologa jer mokrim i dalje, pecka me i iritira to zadebljanje dolje iako mi je na uzv rekao da nije pronašao ništa. Sumnjam da je candida uzročnik svega, probao sam kućni test za vodom i pljuvačkom i primjetio sam trakaste magličaste niti u vodi, e sad koliko je to točan test? Pitao sam svoju doktoricu koja je samo odmahnula rukom dok nisam bio uporan da pogleda usta, ništa nije rekla samo mi dala Betadine da ispirem usta. Što se tiče zadnjih nedjelju dana ne jedem ništa slatko(osim vitaminskih pripravaka u kojima ima nešto šećera), voće(kivi, i malo grejpa), pijem nezaslađenu limunadu, čajeve, vodu. A što se tiče prehrane tu baš ne pazim, jedem skoro sve. Što mi je činiti? Dali je candida stvarno u pitanju ili ne?
*kristal *
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Maj 26, 2012 8:36 pm

Re: Candida, da ili ne?

Post od *kristal * »

mozes dati stolicu na pregled,da se vidi da li je kandida,isto tako da se uradi bris grla i jezika,sad bez pregleda usne duplje mogu samo da nagadjam,uzmi pi malo vitamine cisto da malo podignes imunitet ispiraj usta nekim sredstvom cetkicom operi jezik sodom bikarbonom,za ishranu vec znas ,nije lose da te pogleda urolog,nisi napisao da li je iskljuceno postojanje peska u bubrezima?Mada urolog ce obaviti taj deo pregleda.
Iang
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 18, 2014 12:09 pm

Post od Iang »

Evo, sve što sam obavio na uzv...tu vam je i za bubrege...
Nadbubrezi bez suspicija. Bubrezi u ložama, normalne veličine i ehostrukture, dužine oko 120mm...nema ektazije kanalnog sutava, nema konkremenata. Prostata normalna volumena 20ccm, simetrična. Mokračni mjehur bez suspicija, prevezikalni i početni dijeloviuretera nisu prošireni, neznatni RU.
Žučni mjehur normalna volumena i debljine stijenke, u lumenu niz mobilnih sitnih konkremenata najveći oko 7mm, bilijarno stablo uredna nalaza. Jetra lako povećana u desnoj mc liniji dužine 150mm. difuzno ehogenija homogena parenhima bez fokusa, uredan nalaz slezene. Difuzno ehogeniji pancreas normalne veličine i strukture. Nema ascitesa, retroperitoneum bez povećanih limfonoda, vijuge crijeva bez vidljivih pat. zadebljanja stijenke.
Na uzv sam otišao zbog zadebljanja u lijevoj preponi na preporuku kirurga koji mi je na prvom pregledu rekao da mi je otvoren ingvinalni prsten što znači da mogu dobiti kilu. Na uzv mi je rečeno da nemam ništa u tom predjelu da je to nešto u vezi prepona, al mene to zateže i iritira. Što se tiče kamečića u žuči, savjet je da je bolje da to operiram da kasnije ne dođe do upala i problema. To što ste me pitali za bubrege imate gore navedeno, znači nije ništa pronađeno. Inace sam slabijeg imuniteta i podložan stresu jer sam veliki paničar. Naručen sam 05.02. na prvi pregled kod urologa. Uz sve to imam problema sa desnim kukom i dolje s leđima, i u glavi mi nije dobro, tako da se sve nakupilo.
Koliko je kućni test s vodom i pljuvačkom točan? Ja recimo imam slinu al čim hoću da nešto pojedem i stavim u usta automatski se to lijepi i otežano mi je za sažvakati. Za komad kruha mi treba recimo pet minuta ali recimo u kombinaciji s jogurtom nemam toliko problema. Kasnije podrigujem i imam vjetrove. Stolicu imam samo ujutro i to mekanu s neugodnim mirisom. Ne znam dali je to od puno čaja i limunade? Usta ispirem Betadine(povidon jodirani), malo ružno al se izdrži. Ne znam ima li što učinkovito za popiti a da nije samo za ispiranje usta. Cuo sam za Citrofit da je dobar ali me zanima koliko je štetan za želudac pošto imam problema s njim? Ne znam što smijem vitamnsko popiti, jer pijem samo nezaslađenu limunadu...cedevitu ponekad ili šumeće al vidim da imaj supstance koje pogoduju candidi...od voća samo kivi, malo grejpa i kriška jabuke. Vidim da se treba izbjegavati kruh al ja ne mogu bez toga...čitam dosta preko foruma ali se dosta toga razlikuje ...netko kaze smije se jesti mrkva, krumpir i još dosta toga, a netko kaže da ne smije... a ni financijski nije bas najbolje da bi se sve ovo konzumiralo sto se namece kao najbolje u dijeti. Može li se pretragom krvi ili urina dobiti neki rezultat, bez stolice? Jer ionako sam mršaviji još na dijetu da idem...Hvala puno
*kristal *
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Maj 26, 2012 8:36 pm

Post od *kristal * »

candidu ne mozete drugacije dokazati,sem kako sam vam rekla,a mislim da je potrebno da odradite te analize jer nema razloga leciti ako nije ona u pitanju,vi imate i problem sa varenjem koji je mozda problem za sebe a mozda je posledica candide,mzete uzimati controloc,nolpazu,omeprol nesto od tih inhibitora protonske pumpe , ujutru pola sata pre jela,a uvece ranisan,postoje i lekovi koji potpomazu varenje kao sto je digestal recimo,opet sve treba uz konsultaciju sa gastroenterologom ili bar da odradite te analize,pa da znate na cemu ste.
Odgovori