bubrezi u holecista

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
sasasasa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 9:41 pm

bubrezi u holecista

Post od sasasasa »

Postovanje
Molio bih da mi protumacite sledeci nalaz Ultrasonografije gornjeg abdomena i bubrega.
Jetra,pankreas, slezina i desni bubreg su u redu ali ono sto mene zabrinjava je stanje sa levim bubregom. Nalaz je sledeci: normalne velicine, odrzane sirine korisnog parenhima, sa peripijelicnom cistom u srednjem delu blize parenhima velicine 11mm, bez vidljive kalkuloze i hidronefroze.
U mokraci su mi prisutne bakterije(malo), vlakna sluzi(malo), malo amorfnih urata,leukociti 0-1, epitelne celije 0-2 a izgled mokrace je lako zamucen.
Inace uz visemesecne probleme sa stomakom(zeludac i creva) sad jos i imam presavijenu holecistu uz prisutan meteorizam crevnog trakta.

Molio bih vas ako je moguce da mi protumacite ove nalaze.
Unapred zahvalan
Korisnikov avatar
vlmedico
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 2:11 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od vlmedico »

presavijenu holecistu ima mnogo ljudi koji su pri tome zdravi.tome nemojte pridavati veliki znacaj.sto se tice ciste na bubregu,treba je pratiti,ali se i sa njom moze lepo ziveti,ako ne raste,i ne remeti funkcijju bubrega,u suprotom se odstrani izivot nastavlja kao i do tada
sasasasa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 9:41 pm

Post od sasasasa »

Hvala na odgovoru i ako ne bih da gnjavim imao bih jos nesto da pitam. Spomenuli ste odstranjivanje ciste u slucaju da pravi probleme...posto ja imam 25 godina nije mi bas sve jedno sto imam te,za moje godine,brojne probleme pa me interesuje sta se podrazumeva pod odstranjivanjem ciste,hirurski zahvat ili...? I da li je moguce da presavijena zucna kesa ima veze sa regurtigovanim zucnim sadrzajem u zeludcu i sa Zilberom?

Hvala...
Korisnikov avatar
vlmedico
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 2:11 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od vlmedico »

zilber je urodjena bolest metabolizma bilirubina,tako da je neko moze imati sa presavijenom zucnom kesicom ili sa normalnom,znaci to nemA VEZE.ne bih rekao i da regurgitacija ima veze sa tim.a sto se tice ciste ,mpoze i da se ispunktira,tj. tankom iglom izvuce njen sadrzaj.naravno ciste su uglavnom asimptomatske,uglavnom ne stvaraju tegobe,koje nadam se da ni vi nemate?????
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Simplex cista od 11mm je nalaz koji ce se naci kod 90% pregledanih koji nemaju nikakvih tegoba! Ne znaci ama bas nista! Pratite je UZ na 6 meseci, ukoliko se ne povecava...na godinu dana. Samo ciste koje se povecaju toliko da prave smetnje u drenazi pijelokaliksnog sistema bubrega se punktiraju i naravno ciste koje menjaju svoj izgled pa postoji opasnost od maligne alteracije se operisu. Takve ciste, kao sto je vasa, se prate godinama i u 99% slucajeva dozivotno i najcesce ne stvaraju nikakve tegobe a posebno sto se u konkretnom slucaju radi o solitarnoj a ne multiplim cistama.
Presavijena z. kesica=problemi sa varenjem=malo simptomatske Th pp.+UZ kontrola na godinu dana zbog eventualnog stvaranja kalkuloze.
Suma-sumarum, Bez brige! Uzivajte!
Odgovori