Bol u abdomenu

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Gonzales
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 20, 2011 9:19 am

Bol u abdomenu

Post od Gonzales »

Pozdrav, evo iako sam dosta puta citao teme sa ovog foruma, ni jednom do sad na srecu nisam imao potrebu da pitam za misljenje, pa eto, za prvi put....

Ovako,
Imam 30 godina, 184 visina i 73kg, vodim sportski aktivan zivot, nepusac, ne konzumiram opijate i light social drinker sto bi se reklo.
Pre otprilike 4 meseca javio mi se bol u predelu poslednjeg levog rebra, otprilike iza i izmedju tog rebra i trbusnjaka, najblize opisano. Bol se prvi put javio, kako sam tada mislio nakon vece kolicine hrane koju pojedem, nisam obracao paznju da li je to neka posebna hrana. Tek, bol je postojao vise kao neka neprijatnost. Nakon toga, posle recimo nedelju do deset dana opet sam nakon obroka osetio ovaj put jaci bol, sa malim otokom, na tom mestu izmedju trbusnjaka i rebra i hladan znoj se javio i isto. Posle toga, obratio sam se lekaru za pomoc, na sta sam upucen da uradim analizu krvi i urina. Testovi su bili u redu, sa minimalnim povecanim rezultatom bilirubina ( ne znam da li nesto pre radjenja testa moze da utice na to ). To je period od pre recimo 2 meseca. Nakon toga, nisam imao nikakve bolove, do pred novu godinu kada sam, posle obroka koji se sastojao koliko se secam od piletine, salate od pecene paprike i belog luka i koka kole, nakon sat vremena toliko zabolelo isto mesto da nisam mogao da hodam, te sam morao da popijem neki brufen koji se tu nasao i bol je prestao.
Nakon toga, uradjen je ultrazvuk abdomena i konstatovano je da je sve u redu ( osim zeluca i creva koji ne mogu da se vide na ultrazvuku ). Po pregledu i ove analize lekar me je uputio na rengen zeluca koji je zakazan za polovinu februara, pa cemo videti sta ce to da pokaze. Ukoliko ni tu ne bude nista, dobicu uput za sondu. Doktor sumnja na zeludacnu kilu ali citajuci teme sa foruma, ja osim bola i povremenog onog ( neznam bolji izraz ), praznog podrigivanja tokom jela nemam ni jedan drugi simptom.
Da napomenem, da me od tog poslednjeg bola pred novu godinu stalno malo boli taj deo. Od pre neki dan, mesto bola kao da se malo pomerilo ka levo i na nize i jako podseca na onaj bol u stomaku koji se javlja prilikom trcanja usled nedostatka kondicije i nekako je ostriji ( kao iglicom da nesto bode ) i za razliku od onog prvog, reaguje na dodir, tj, kad pritisnem ne boli.
Od doktora sam dobio dva leka, nisam suguran za tacan naziv sad napamet, gasvan i gastal mislim, ali nesto ne pomazu.
Ishranu sam promenio skroz, izbacio sam mleko i mlecne proizvode, sireve, beli hleb zamenio razanim, izbacio gazirano i sve od svinjetine. Obroke u manje ali cesce, tako vec 10 dana ali bol je i dalje prisutan.
Pa eto ako ima neko nekakvog iskustva da podeli dok cekam rengen, bio bi zahvalan....
dek
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 13, 2011 12:33 am

Re: Bol u abdomenu

Post od dek »

Imam potpuno iste simptome vec nekoliko godina. Popio sam dve apoteke dosad. Espumisan(3 x po 2 perlice)
deluje ok dok ih uzimas i opet nanovo. Drugo veze nema jer se sve nastavlja-podrigivanje bez razloga, gasovi itd..
Ako nesto saznas javi. Pozdrav!
VladaSUB
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 26, 2011 3:43 pm

Re: Bol u abdomenu

Post od VladaSUB »

Imam isti bol vec neko vreme, nekad je cesto prisutan, a nekad posustene. Bio sam kod lekara koji mi je prepisao lekove (controloc i jos neka dva od kojih je jedan samo protiv mucnine) sumnjajuci na zeludac sto mi nije pomoglo, cak naprotiv.

Na drugom pregledu mi je uradjen ultrazvk abdomena, iako se ne vide zeludac i creva, vide se gasovi kojih je bilo dosta i doktor mi je rekao da je to najverovatnije skupljanje gasova na najvisoj tacki creva koji onda podizu crevo kroz stomacnu tecnost koje se trlja o dijafragmu. Jer bol je tup i intenzivniji je kada se sagnem ili kada se vrsi neki unutrasnji pritisak na taj deo, dok je u lezecem polozaju mnogo manji ili ga nema tj prestaje. Inace, pored tog bola imam gasove i nadimanje stomaka.

Racunam da je ishrana lek, ali me samo brine da trljanje oragana o organ moze dovesti do drugih problema, mnogo ozbiljnijih...
Krecem u akciju sa normalnijom ishranom i zatezanjem stomaka pa cu videti.
Odgovori