ALT varijacije

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
tile7
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 29, 2006 5:25 pm

ALT varijacije

Post od tile7 »

Pre godinu dana (već sam se dopisivao sa Dr Ivicom), imao sam povišen ALT (52), Amilazu (ne sećam se tačno, nešto 3-4 jedinice preko normalne), skoro duplo vece trigliceride i 1,5 x veći holesterol od gornje granice. Nakon par meseci i dijete, ALT 28, ostalog se ne sećam ali sve u granicama normale.
Na ultrazvuku jetra bela, rekli su mi od 3 - 6 meseci za oporavak.
Nikada nisam striktno držao dijetu ali nisam se ni nesto prezderavao niti narocito puno pio (ranije sam pio poprilicno, nisam alkoholicar, ali spadam u ljude koji su voleli da popiju).
Pre dva meseca rutinska kontrola gde mi je glukoza bila malo povecana (rasejan kakav sam, zaboravio sam da sam pojeo nesto slatko sat pre nego sto sam vadio krv) a onda pre par dana ponovo provera zbog pomenute glukoze. Elem, u prvom slučaju sve u normali, alt 40, sada povecani alt - 69,
amilaza ponovo za par jedinica iznad, veci trigliceridi i holesterol (kao i godinu dana ranije, samo ne tako drastično). Nakon dijete ugojio sam se oko 5 kg za godinu dana).
Da li je razlog ovakvih varijacija povećanje težine (100kg) ili treba uraditi još neke testove? Kad sam na dijeti (u oba slučaja tokom godinu dana) Alt se unormali, kad jedem bilo sta malo masnije, skoči. Za mesec dana ponovo vadim krv, do tad na dijeti, ali treba li nesto u medjuvremenu? Mokraća uvek dobra, sem poslednji put (ludačka specifična težina, 1000) ali me je dr pitao da li sam se nalio vode (a jesam, ujutru sat pre davanja mokraća, skoro litar na "eks")?
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Kad god su povecane transaminaze (ALT i AST) preporucljivo je uraditi i testove na hepatitis B i C, kako bi se iskljucila ta mogucnost.

Na podforumu Nutricionizam, pronadji temu "Zdrava hrana BINGO" - tamo ces pronaci sta sam pisala, imati uvid u "dijetu" i promene i pad transaminaza nakon 40 dana primene novog nacina ishrane.

Pozz, majja :wink:
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

Majo, nema ovo nikakve veze sa hepatitisima, cist slucaj masne jetre posebno sto covek kaze da je jeo masno iako ne bi smeo!

Ali ako se nikada do sada nije testirao na HBV i HCV, zasto da ne... neka se testira just in case.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Jesen stize dunjo moja napisao: Ali ako se nikada do sada nije testirao na HBV i HCV, zasto da ne... neka se testira just in case.
O tom' ti pricam!! :wink:

Kako sam krenula sa ovom "kampanjom" jos ce ljudi pomisliti da dobijam procenat od tih testova!! :lol: :lol: :lol:

Salu na stranu, treba se testirati i kada nisu povisene transaminaze, jer mogu da budu u datom trenutku u fazi mirovanja, tako da nije na odmet. :wink:

Pretpostavljam i ja da je u pitanju masna jetra, zato sam ga i uputila na temu o ishrani i nacinu na koji moze da spusti malo transaminaze.
Ali to je samo moja pretpostavka a ne moze da skodi ni ishrana ni ove analize, pa da se covek "kompletira". :lol: :lol: :lol:
tile7
Novi član
Novi član

...

Post od tile7 »

zaboravih da dodam, ne znam da li je važno.
Ast je uvek bio u gornjim granicama (poslednji put 39, 1-40), ali nikada nije bio povišen iznad toga.
tile7
Novi član
Novi član

...

Post od tile7 »

a zaboravih da dodam i hvala.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Ma samo ti odradi sve ono, javi se i srecno!! :wink:
tile7
Novi član
Novi član

opet ja

Post od tile7 »

pored svega do sad, imam još jedan simptom za koji sam tek sad saznao da moze da se dovede u vezu sa jetrom. Elem, imam bolove sa desne strane, bok i deo oko desnog bubrega (valjda, ako ja imam ideju gde je desni bubreg). Te bolove iam već nekoliko puta u poslednjih par godina, jave se, traju do nedelju dana i onda ništa. Ja sam sve to dovodio u vezu sa sedenjem na poslu (kompjuterima se bavim) i promajom sa prozora (ide baš na tu desnu stranu), jer su se neke kolege koje su tu sedele vać žalile na iste simptome. Međutim juče popodne sam se nešto istezao (radio vežbe) i u nekom trenutku kao da sam istego taj dep leđa i evo sad boli kad se savijam u napred i unazad, kao i na stanu. Bol stvrano deluje kao da je od istegnutih leđa i promaje, ali sad sam prvi put povezao bol sa uvećanim Alt-om i ostalim. Bol osećam i na pritisak, ali na najdonje desnom rebru i to samo sa boka. Odnapred mogu da pritiskam koliko hoćete, ništa ne biva... Uglavnom, da ne tupim, bol se javlja kad se pomeram, tako da mogu da nađem položaj u kom je praktično i ne osećam. Na nekim sajtovima sam našao da se bol u desnom bubregu koja se povremeno javlja dovodi u vezu sa rakom jetre, ali ja sem loše krvne slike i tog simptoma nemam nikakve druge simptoe (ne gubim težinu, naprotiv, imam apetit, nije mi muka, ne gadim se, nigde ne krvarim..). Našao sam jop jednu boljku koju imam a može da se dovede u vezu sa ovi, iritabilni kolkon. Tj. tako kažu sajtovi. Može li neko malo preciznije da mi opiše bol jetre i koji deo leđa je zahvaćen? Iz ličnog iskustva?
Odgovori