Tu abdominalis

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
miroslavjok
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 17, 2017 10:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Tu abdominalis

Post od miroslavjok »

Ukratko ću izložiti koje je zdravstvene probleme imao moj otac, u daljem tekstu pacijent. Imam nedoumice oko potrebe daljeg lečenja kao i načina na koji bi ga trebalo sprovesti, pa vas molim da mi odgovorite na pitanja na kraju ove poruke.

Pacijent je primljen u bolnicu krajem prošle godine kao hitan slučaj zbog povraćanja tamnog sadržaja i svežeg rektalnog krvarenja. Te večeri radiolog je uradio ultrazvuk abdomena i po njegovim rečima primetio je zadebljanje u predelu duodenuma za koje nije bio siguran da li je uzrok ili posledica krvarenja. Nakon stabilizacije, za nekoliko dana urađena je EGDS – nalaz uredan. Posle sedam dana provedenih u bolnici, pacijent je otpušten. U analizi KKS na prijemu vrednost hemoglobina je 80 g/l. Za mesec dana je urađena ponovo KKS i vrednost hemoglobina je bila 105 g/l.
Dva meseca nakon otpusta iz bolnice pacijent na svoju inicijativu odlazi da uradi UZ abdomena. Tom prilikom otkrivena je u projekciji želuca kružna Tu promena veličine 48x38mm sa centralnom šupljinom. Par dana kasnije rađen je CT abdomena. U nalazu stoji da se uz zadnji zid želuca uočava jasno ograničena, heterogeno vaskularizovana ekspanzivna promena, dimenzije oko 42x38mm. Na ostalim organima nema promena, ne vidi se slobodna tečnost i uvećani Lnn. u abdomenu.
Ponovo se radi EGDS i uočena je samo manja hijetalna hernija i prisutne su brojne tačkaste erozije na mukozi, dominantno u predelu forniksa. I nalaz kolonoskopije je uredan. Tumor markeri AFP, CEA, CA 72-4, CA 19-9 su u granicama.
Pacijent ima 77 godina, subjektivno se dobro oseća bez ikakvih tegoba. Nije dijabetičar, nema problema sa srcem, koristi samo terapiju protiv povećanog krvnog pritiska. Rodom je iz okoline Šapca.

Da li su potrebna dalja ispitivanja i koje vrste? Endoskopski se nije mogao uzeti uzorak na analizu, da bi se odredila priroda same promene. Moje mišljenje je da još dolaze u obzir endoskopska ultrasonografija i eventualno MR, ali da je najbolje da se to uradi na zahtev doktora iz više zdravstvene ustanove. Da li dolazi u obzir hirurška intervencija uzimajući u obzir dosadašnje nalaze kao i starost i zdravstveno stanje pacijenta? Da li treba insistirati na daljem ispitivanju koje bi se obavilo u nekoj višoj zdravstvenoj ustanovi u Beogradu? U tom slučaju da li to treba da bude Klinika za gastroenterologiju, 1. hirurška klinika u okviru KCS ili pak neka druga ustanova?
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Re: Tu abdominalis

Post od aaaca »

Моја топла препорука је да почне са неком алтернативном терапијом док ти сачекаш све стручне савете медицинара.
Odgovori