Моје искуство “Kronova bolest”
Отворио бих ову тему са новим насловом јер ће бити мало опширнија.
Пре 3 године су ми дијагностфиковали и оперисали кронову болест у градској болници (од тада
је изебегавам, а можда ће бити речи и због чега у даљем тексту). Такође годину дана пре ове
операције имао сам операцију слепог црева (перфорација). Да напоменем да ми слепо црево није
пукло мојом кривицом и Богу хвала да сам још увек жив. Можда је и пуцање слепог црева имало
утицаја на развој крона. До сада укупно 2 операције, вероватно ћу и на трећу. Али немојте то да
Вас обесхрабри да прочитате моје искуство.
Ја сам склон разном експериментисању тако да сам и у свом случају доста експериментисао, али
мука ме на то натерала, мора се признати.
Да се вратимо на причу од пре 3 године и операције крона.
Након “успешне” операције (с обзиром да сам још увек жив ) уследила је препоручена терапија
3x1000мг 5аса (а касније салофалка) која је требало да траје 2 године, хвала богу није. Прва
конторла после месец дана, резултати задовољавајући. Друга контрола за 6 месеци. Нисам ни
издржао 6 месеци, а већ сам тражио нову конотролу после 3 месеца. Резултати катастрофа,
СЕ=81, ЦРП=60, темп=37-39, одмах су ми предложили нову болничко лечење и нову операцију.
Ја сам тада био јако револтиран, разочаран, бесан и што шта друго. (На салофалк сам јако лоше
реаговао, доктор није испоштовао препоруку произвођача лека о препорученој контроли
пацијента, него је по дефаулту дао скоро максималну дозу и рекоао дођи за 6 месеци, али је
заборавио да не реаугују сви исто на одређене лекове.)
Пошто сам нешто пре те последње контроле у градској болници почео на нету да наилазим на
текстове о чудотвоним дејстивима “Бројсове терапије”, одлучио сам да купим књигу од Рудолфа
Бројса “Рак леукемија и остале привидно не излечиве болести” (не препручујем примену
Бројсове терапије никоме, без преходно пажљиво прочитане кљиге, јер може да има лош
ефекат или можда чак и контраефекат). Лекарима сам помињао ту терапију али они су је
наравно одбацили, да ли мало знају о њој или нешто друго, то не знам. Али као што сам већ
рекао да сам склон експериментима, то сам урадио и тада. Одлучио сам следеће, јер сам био у
јако незгодној ситуацији. Рекао сам да ако ми Бројс не поправи резултате до понедељка, а то је
подразумевало 5 дана, да ћу отићи у болницу. Ипак није ми се није ишло после 4 месеца поново
на операцију. После тих 5 дана урадио сам резултате крви самоиницијативно у приватној
лабораторији (касније сам често самоиницијативно радио резултате). И резултати су били
охрабрујући СЕ=35, ЦРП=28, темература по примени терапије је престала. Морам да напоменем
да сам по почетку терапије престао да користим Салофалк (Бројс искључује употребу лекова).
Одмах након његовог коришћења престали су и болови које сам имао непрестано после
операције. Бројсова терапија траје 42 дана, и јако је тешко имати услове за примену такве
терапије првенствено мислим на утицај спољног света, најбоље је отићи негде у шуму и на миру
је пирименити. Нисам успео да издржим целу терапију издржао сам пола, јер сам био на
граници издржливости, јако сам био слаб када сам почео терапију. Моја нормална тежина је
између 82-85кг. Када сам почео терапију имао сам 70кг по престанку терапије 57кг и тешко да
сам могао да се попнем на 4 спрат (немам лифт). Али без обзира на такву исцрпљеност моји
резултати су били одлични после престанка терапије СЕ=7, ЦРП=2. Посе терапије кренуо сам да
се храним по другој књизи, од Ернеста Гинтера „Живети без болести“, књига је јако добра и
треба је прочитати, јер има јако добру теорију о начину исхране која може свакоме помоћи,
поготову о одабиру намирница. Мада ју те тешко применити у мом случају (Гинтер) што не
значи да неком другом неће помоћи. Гинтеров начин исхране базира се на пресној и базној
исхрани и јако је добар за јачање имунитета. Крон је јако специфична болест и разликује се од
човека до човека, чак је и симптоматика различита. Рецимо карактеристично је да оболели имају
честе проливе, а ја сам за последње 3 године имао пролив мозда 5-6 пута, чешће ми се дешава да
имам затвор. Болеснима се не препручује да једу пресне намирнице, а мени неке од тих
намирница одговарају, нпр. Ољуштене пресне семенке сунцокрета, ољуштене јона голд јабуке
(не све јабуке има их преко 5000 врста), цеђени сок од грожђа, цеђени сок шаргарепе итд. Тако
да свако мора да проба много тога и да сам процени шта му одговара.
Много тога сам пробао и дошао до закључка да је правилна исхрана најбитнија у целој причи, а
да лекови могу да помогну али и те како да одмогну. Код исхране у одабиру намирница ми је
помогао и нутрициониста који преферира намирнице из кинеске кухиње. Дошао сам до тог
нивоа да болест држим под контролом, немам упалу, међутим не могу да се храним нормално
зато што ми је на месту операције остало сужење између танког и дебелог црева, тако да морам
поново на операцију. Доктор са ВМА код кога сам почео да идем пре једно пола године недавно
ми је преписао Буденофалк. Није лос лек бар не за сад, бољи је од салофалка који ми ни мало
није помогао. Чак ми се чини да ми је од њега било и горе. После лошег искуства са лековима
трудим се да их избегавам, јер је храна најбољи лек.
Намирнице које користим у исхрани:
Кувано поврће: шаргарепа, корен першуна, пашканат, целер, келераба, црне И беле алге. (Ако
неко може да једе свеже воће И поврће још бољи је ефекат. Ако неко једе воће треба да једе
добро зрело И ољуштено, никако не јести незрело воће)
Поред овог: шитаки печурке (млевене 2 печурке дневно, као зачин), сланина бела (са пијаце
домаћа са декларацијом), сушена овчетина са лојем, (**сланину и овчетину не треба термички
обрађивати ради очувања витамнског састава, не користити такође барену и вакумирану јер је
пуна конзерванса и не треба претеривати. Сланина и лој имају пуно Е витамина), бели лук
(таблете)
Супе и чорбе су незаобилазне: највише од говеђег репа (мало је пихтијаста кад се охлади), чорба
од срца, језика, беле џигерице (није баш укусна али је здрава), чорба од жила, од пужева (тек
треба да пробам) (**треба јести само чорбу и барено поврће, кувано месо оставити укућанима)
(супе правити од две врсте поврћа)
Куване житарице: просо, кус-кус (њега највише једем), хељда и интегрални пиринач. (**хлеб не
користим)
Чајеви (мошда и најбитнији): - чај број 1 у мојој исхрани је Жалфија (припрема се на посебан
начин, биће касније речи о начину припреме), боквица, пелин, корен чичка, невен, реиши
(тренутно га тестирам), жен-шен (тек треба да га пробам, препоручен је), тахебо (није лош, а и
укусан је).
Цеђени сокови: цвекла, шаргарапа, или микс цвекла 60%, шаргарепа 30% и целер 10%. Сокови
од поврћа су најбитнији у целој причи за јачање имунитета. Довољно је попити 2дл дневно
микса који сам поменуо, наравно никако је га не треба пити од једанпут. Треба га пити по гутљај
цео дан, максимално 5дл. Сокове цедити кроз вишеслојну газу. (Благотворност сокова од поврћа
и чајева одлично је објашњена у Бројсовој књизи).
Поред овог пијем и таблете пивског квасца. Глину у праху такође користим у исхрани и много
је пријатна за стомак, појачава базнос крви и црева, то сам недавно почео наизменично са чајем
од жалфије.
»Слатко« се трудим да максимално избегавам, нарочито концетровано, оно ми и највише смета.
Храну са конзервансима, нарочито »грицкалице«, смоки, чипс ..., љуто по некад једем, али не
претерано. Не треба у исхрани никако користити сокове из продавнице, цитрично воће никако
не треба користити, остало како коме одговара, млечни производи ми у опште не одговарају и
њих не користим (Штетност појединих намирница је добро објашњена у горе наведеним
књигама).
*Чај од жалфије: у ½ литра кључале воде додати супену кашику жалфије и оставити тако да
кључа 3 мин, након тога скинути са ватре и додати по 1 прстохват нане, кантариона и
матичњака. Поклопити да одстоји још 10 мин. И након тога пити гутљај по гутљај. Нај битније
је чај попити ујутру на празан стомак. Након попијеног чаја не треба јести најмање ½ сата, а
најбоље 1 сат. Нако тога треба попити гутљај сока од цвекле, и после пола сата доручковати.
(Овај чај и цвекла су ме спасили операције и болнице пре 3 године) Жалфија може да се пије и
више пута дневно, али најбитнија је ујутру.
Остале чајеве преливати кључалом водом и након 10мин пити. Чичак се кува слично као
жалфија.
На жалост морам поново на операцију због проблема »механичке природе«. Да сам открио овај
начин исхране вероватно не бих имао потребе за било каквом операцијо. Овако могу доста да
догурам, али бих ипак волео мало више да једем јер сам по природи гурман, а поприлично ме
мучи јак апетит који морам да контролишем.
Напомињем још једном ако неко покуша да примени Бројса, да пажљиво прочита књигу и да не
ради ништа на памет, јер у книзи има неких шкакљивих детаља који су јако битни за успех
терапије. Ту терапију топло препоручујем и најздравијим људима јер је одлична превенција од
многих болести.
Још бих додао, да од како се овако и слично храним, за три године ниједном нисам имао грип
или било какву прехладу.
Надам се да ће некоме помоћи моје искуство. Јако је битно бити истрајан и са јаком вером и уз
Божију помоћ чуда су могућа.
|