Ne znam vise sta da radim....

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
proncyalka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 17, 2008 12:39 am

Ne znam vise sta da radim....

Post od proncyalka »

Pozdrav.

Ovo leto sam zaglavila u bolnici sa jakim bolovima u glavi i vratu a pritom i mucnina. Iako uvek imam izrazito nizak pritisak, izmeren mi je pritisak od 170/140. Radjen je EKG koji je bio uredan. Ovo stanje je trajalo nekoliko dana uz redovno primanje raznih lekova za smanjenje pritiska (Lasix, manitol, dijazepam, hemokvin) Ja sam misliljena da je uzrok tome bio stres u kombinaciji sa famoznim virusom iz Crne Gore, dok se doktori nisu izjasnjavali sto se tice dijagnoze - osim sto su ponavljali da mi je visok pritisak. Posetila sam internistu i doktorka me je poslala da uradim sledece nalaze ( napisacu prvo nalaze koji odstupaju od referentnih vednosti, a odmah pored cu napisati i rezultate).

Insulin (0 min.) 37,06 (ref. vred. 6-27)
TSH (Ultra sens.) 6,94 (r.v. 0,300-4,2)
Cortizol (8h.) 636,6 (r.v. 171-536)

Jos sam vadila i sledece nalaze, rezultati su bili uredni.
T3
T4
Anti TPO
INSULIN
FSH
LH
Testosteron
Glukoza
Urea
Kreatinin
Holesterol
Trigliceridi
Kalijum
Natrijum
Hloridi
Bikarbonati
Kalcijum-jonizovani
Fosfor

Ovo se desilo dok sam bila na odmoru u Srbiji, medjutim vratila sam se ovde u Holandiju, gde i zivim. Ovde je po pitanju zdravstva sve malo drugacije. Naime, ne mozes svojevoljno da izvadis krv i da platis ili da posetis lekare koji rade u privatnoj praksi. Prvo se posecuje stalni doktor koji na osnovu svojih nalaza odlucuje da li je potrebno da posetis specijalistu.
Ako vam budem rekla da ti doktori salju zene kod ginekologa tek od 32 godine zivota, bice vam jasno da je tesko dobiti uput kod specijaliste.
Sutra idem kod svoje doktorke i ponecu joj ove nalaze. s obzirom da vec osam godina imam razne probleme (iznenadna gojaznost.-jako neredovne a obilne menstruacije- blagi ali stalni oblik akni-slab imunitet). Nadam se da ce me poslati kod specijaliste, jer sam vec mnogo puta pokusala da dobijem uput, ali je bilo uzaludno. Simptomi koje imam a i pojavljivanje kusing sindroma i drugih bolesti zlezda u mojoj familiji su me motivisali da insistiram na to.

Jos bih napomenula da sam strasno emotivna iako sam u sustini optimista imam periode kad nemam volje da zivim, koje zbog optimizma prilicno brzo preokrenem tako sto pobegnem u bioskop ili slicno.

S obzirom da nisam nikad vadila gore navedene rezultate, zelela bih da znam sta je vase misljenje po pitanju odstupajucih rezultata i simptoma. Mislim da je vazno da budem sto vise informisana kada odem na konsultaciju sa doktorkom. Ne ocekujem od vas neke dijagnoze, vec bih volela da budem malo vise upucena u moguce opcije.

Oprostite ako je ovo puno informacija odjednom ili ako deluje rastrojeno, ali sam vec toliko dugo opterecena tim pa mozda zvucim konfuzno.

Sve u svemu, hvala unapred.
dnotev
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 06, 2008 5:34 pm

Post od dnotev »

Za insulin i Cortizol ne znam nista da ti kazem. Kada je TSH povisen to znaci da tvoja stitna zlelda ne vrsi funkciju kako treba. Verovatno se radi o hipotireozi. Hormon TSH se povecava jer stitna zlezda ne luci dovoljno hormona T3 i T4. I ako oni u tvom slucaju nisu smanjeni jer TSH nadoknadjje njihovo umanjeno delovanje. Samim tim i TSH je povisen. Svi znaci koje ti imas (iznenadna gojaznost, depresija, slab imunitet ...) potvrdjuju da se radi o bolesti stitne zlezde (hipotireozi). S ovim nalazima se moras javiti ENDOKRINOLOGU.
Odgovori