Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Znacenje TSH
PostPoslato: Sre Nov 08, 2006 2:19 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 2:12 am
Postovi: 2
Molila bih da mi objasnite sta znaci TSH i da mi kazete sta ciniti kada je on povecan? Nalaz je 5, 87 mU/L

Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 08, 2006 11:54 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm
Postovi: 338
TSH je tireostimulirajući hormon kad je povišen obično su sniženi T4 i T3, kad je samo TSH povišen to ukazuje na subklinički hipotireoidizam, on se obično prati ne leči se odmah ako nema simptoma koji bi ukazivali na hipotireoidizam.
Mogli biste da uradite anti TPO i anti Tg. Ako se pokaže da su ova antitela povišena, stvarno bi se moglo očekivati da bolest ide u pravcu hipotireoidizma. Kako su kod vas FT4 i FT3 normalni, mislim da lečenje za sada nije potrebno, ali to je na vašem endokrinologu da proceni jer to zavisi i od toga u kolikoj meri su kod vas izraženi simptomi hipotireoidizma. Ne bi bilo loše da uradite i lipidni profil (trigliceride i holestreol (LDL i HDL).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Zahvaljujem
PostPoslato: Sre Nov 08, 2006 7:09 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 2:12 am
Postovi: 2
Postovana dr.M,


hvala najlepse na objasnjenju. Sinoc sam pretrazivala internet, tj. informacije o povecanom TSH. Sve navedene simptome posedujem i to vec neko vreme. Doktorka koja mi je propisala hemioterapiju je rekla da posle lecenja stitna zlezda zna da napravi problem. Sigurno cu uraditi analize koje ste mi preporucili.

Veliki pozdrav od Nade


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 09, 2006 6:10 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm
Postovi: 338
Da, hemoterapija može biti odgovorna za hipotireozu.
Sve najbolje!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 23, 2006 5:35 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 23, 2006 5:23 pm
Postovi: 19
Poštovana DrM,

posle neprestanih aritmija koje su trajale prošlog vikenda, otišao sam kod privatnog kardiologa i on je ustanovio da mi je srce zdravo, te da je uzrok neke druge vrste i preporučio mi je da obavim analizu krvi.

Ustanovljen mi je isprva samo visok bilirubin (ostali jetreni nalazi u redu), tako da sam obavio ultrazvuk abdomena, pri čemu je ustanovljena nešto masnija jetra i pankreas (malo sam gojazan, ali već godinama).

Međutim, nakon toga obavio sam još jednu analizu pri čemu je ustanovljen i povišen THS (7,7), a ostale vrednosti su u redu T3, T4, FT4. Sledeći dan sam samoinicijativno obnovio analizu krvi i u roku od jednog dana vrednost THS pala je na 5,12. Napomenuo bih da bolujem od paničnih napada i opšte anksioznosti (nakon odlaska na ratište), koje lečim povremeno, po potrebi, kako je rekao lekar (kad osetim dolazak napada, popijem rivotril, a u slučaju blage anksioznosti ili nervoze, uzmem 1/4 tablete bromazepama od 3 mg).

Tražim dobrog endokrinologa, pa bih da čujem i Vaš savet.

Da li je moguće da su povezani panični napadi i anksioznost sa THS-om ili je to obrnuto? Odnosno, da li THS možda izaziva te napade (pošto nikada pre to nisam radio, a imao sam slične manifestacije, odnosno povremene aritmije, za razliku od sadašnjih koje su neprestane). Napomenuću da pijem presolol (1/4 od 100mg) ujutro, ali vidim da mi on ovih dana ne pomaže što se tiče aritmija. Pritisak mi je blago povećan, možda i zbog straha i stresa u kojem se nalazim zbog rezultata (140/85).

Hvala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 23, 2006 10:54 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
Postovi: 166
Lokacija: Novi Sad
Sam TSH ne utice na panicne napade, vec on utice na lucenje hormona stitaste zlezde T3 i T4. Kada je on povecan, obicno su T3 i T4 snizeni (hipotireoza), i obrnuto (hipertireoza). Obzirom da su hormoni u granicama normale, ne bi trbalo da je to uzrok vasih aritmija...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Nov 24, 2006 5:09 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm
Postovi: 338
Vrlo verovatno imate subklinički hipotireoidizam.
Tireoiditis može biti okidač paničnih napada, ali isto tako postoje oni sa paničnim napadima koji nemaju poremećaj štitnjače i oni koji imaju poremećaj štinjače, a nemaju panične napade. Dakle, poremećaj štitnjače komplikuje vašu prvu dijagnozu tj. sindrom paničnih napada. Znam da postoje ideje da se istraži npr. veza paničnih napada i poremećaja štitnjače ili paničnih napada i prolapsa mitralne valvule, ali o tome se još, koliko ja znam, samo spekuliše i nisam naišla ni na jedan ozbiljan naučni rad koji se ovom vezom bavi.
Preporučila bih vam da uradite anti TPO i anti Tg, uradite UZ štitnjače, a najbolje bi bilo da se sa sadašnjim nalazima javite endokrinologu i poslušate njegov savet. Moja preporuka je Interna B i Institut za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije.
Malo povećan bilirubin obično nije znak za uzbunu, ali ako je osim njega prisutan još neki od pokazatelja da jetra "pati" kao npr. masna jetra na UZ onda treba o tome povesti računa. Transaminaze su vam u granicama ref. vrednosti što je jako dobro, ali treba da se potrudite da tako i ostane npr. promenom stila života i načina ishrane.
Kakav vam je lipidni profil (HDL, LDL, trigliceridi)? Da li ste primetili malo masniju stolicu? Probleme sa probavom? Nalaz masne infiltracije pankreasa uvek treba tumačiti u sklopu simptoma i drugih lab. analiza. Možda ne bi bilo loše da uradite jedan skrining funkcije pankreasa (proverite i vrednosti lipaze i amilaze, vrednost masti u stolici, možda da uradite ERCP -endoskopska retrogradna holangiopankreatografija... ), ali o svemu ovome najbolje da porazgovarate sa doktorom koji će oceniti da li ima ili nema potrebe za tim.
S obzirom na nalaz ultrazvuka preporučila bih vam da povedete računa o ishrani, izbacite alkohol i gazirana pića iz upotrebe.

Sve najbolje!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 25, 2006 4:37 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 23, 2006 5:23 pm
Postovi: 19
drM,

Pre svega zahvaljujem vam se na iscrpnom odgovoru. Juče sam obavio "pregled" kod endokrinologa koji je trajao tek dva-tri minuta, jer su ogromne gužve, a tamo gde sam otišao doktor radi samo dva sata sa pacijentima, tako da je sve izgledalo kao da sam u vojsci. Doktorka je samo brzo pročitala analize krvi, kratko prokomentarisala i poslala me dalje – kod gastroenterologa, uz zahtev UZ štitne žlezde, kao i rezultate Tg At i anti TPO, upravo onako kao što ste vi preporučili. UZ ću uraditi sutra kod privatnog endokrinologa i sa njim ću se posavetovati (radi se o nekom prof. dr, ne znam tačno kojem), jer nema smisla čekati mesecima na UZ, posebno zbog aritmija koje mi i dalje traju (doduše nisu toliko "snažne", zbog toga što sam 6 dana na dijeti i što sam pojačao dozu "Presolola" po preporuci jednog interniste, ali su i dalje učestale, osim kada zaspem popivši 1,5 mg bromazepama, tada ih ne osećam). Dotična doktorka endokrinolog misli da su aritmije uzrokovane povišenim bilirubinom (46,2 μmol/L koji je samo dan ranije iznosio 38,1 μmol/L, iako sam pod dijetom). Čak je na svom izveštaju napisala da sumnja na Gilbertov sindrom, a dijagnoza koju je napisala na izveštaju glasi "Hypothyreosis subcl." (onako kako ste vi napisali dakle – subklinička hipotireoza).

U biti, ako bih izostavio aritmije, ne osećam se nešto posebno loše, osim straha od rezultata pregleda (ionako sam anksiozan već nekoliko godina) i blago sam malaksao zbog dijete i pada pritiska (sada mi je odličan – 120/80, inače 140/80, a bez "Presolola" i "Enalaprila" 160/90). Srčani otkucaji su mi spori - pali su sa meni uobičajenih 55 čak na 45 u minuti, verovatno zbog "Presolola" i dijete, mada je to, kao što sam pročitao, jedan od znakova hipotireoze). Ako je to tako, onda ja već vrlo dugo imam hipotireozu - godinama su mi otkucaji srca padali ispod 50 u minuti, a kardiolozi su to uvek prokomentarisali kao "atletsko srce" ili "štedljivo srce", te kako takvo srce imaju sportisti i da je to dobro. Što se tiče triglicerida, u redu su (1,03 mmol/L), a holesterol mi je malo povišen (5,5 mmol/L). Probava mi je dobra a stolica sasvim redovna. Ne znam šta ste podrazumevali pod "masnom stolicom" (?). Skoro nikada me ne boli stomak (možda jednom u 2-3 godine me zaboli ako nešto loše pojedem, kao i kod svih ljudi).

Što se tiče alkohola, nikada ne pijem žestoka pića, niti vino, ali volim da pijem pivo, ali samo kad izađem preko vikenda (ne prelazim granicu od 4 piva), a ponekada toliko popijem za čitav mesec. Retko kada pijem gazirane sokove i kiselu vodu. Hranim se "domaćom hranom" uglavnom, što podrazumeva "jaku" hranu (šunka, slanina, sir, crveni i beli luk, pasulj, krompir, kupus...), ali praktikujem i posnu (volim svo povrće i dosta ga jedem). Jednostavno, sve volim da jedem, samo da je ukusno pripremljeno - gurman sam. Ne odbacujem ni štetnu, prerađenu hranu, naprotiv (čips i kojekakve grickalice, posebno kiki-riki, konzerve paštete i ribe, salame, itd.). Ono što je najgore, strašno volim i slatko, posebno čokolade, sladolede i sve kolače. Prijatelji mi kažu da sam tzv. "oralni karakter" i svi vole da jedu u mom društvu. Svoju devojku, koja je mrzela da jede, sam tokom nekoliko godina ugojio 15 kg. Da se ne bavim sportom ili dužim šetnjama zimi, imao bih 300 kg, ali ovako "samo" 100 kg (sa 180 cm visine). Tu kilažu držim godinama, iako sam uspevao da smršam do 80 kg. Dakle, kod mene je sve u opticaju – od bilirubina kao posledice masne jetre, do poremećaja štitne žlezde. Sve bi to bilo u redu da nema aritmija koje su neprestane i ne zna im se tačan uzrok još uvek, što me zabrinjava.

Zamolio vas da mi kažete, ako ste upoznati sa tim, kako izgleda dijeta za masnu jetru. Šta smem da jedem, a šta nikako ne smem. Našao sam na internetu svakakve dijete, koje su oprečne.

Još jednom vam se zahvaljujem i izvinjavam se zbog opširnog posta.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 26, 2006 2:08 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm
Postovi: 338
Što se tiče hipotireoze ona ide sa usporenjem metabolizma, a hipertireoza sa njegovim ubrzanjem, koliko će to ubrzanje tj. usporenje biti zavisi od vrednosti hormona (T3, T4) i individualnog odgovora organizma.

Sportsko srce jeste bradikardično (sa usporenijim radom), takodje i hipotireoza može da ide sa bradikardijom.

Bilirubin vam je malo povišen i to zaista nije znak za uzbunu, vrlo verovatno i jeste u pitanju Gilbertov sindrom kao što vam je doktorka rekla. To vrlo lako možete da proverite tako što nećete jesti 24 časa pre nego što opet budete davali krv na analizu, ako se ta vrednost poveća, onda to jeste Gilbertov sindrom. To je urođen poremećaj koji nije opasan i ne leči se.

Masna jetra ako se dijagnostikuje u početnom stadijumu može jako lepo da se oporavi promenom načina života i ishrane. Vama je problem otkriven pre nego što se klinički ispoljio, što je jako dobro.
Na osnovu ovoga što ste napisali potrebno je da potpuno promenite dosadašnji način ishrane :) .
Ishrana mora da bude balansirana, a višak kilograma treba da skinete.
U ishrani koristite krta mesa (teletina, piletina, riba - bar dva puta nedeljno najbolje plava riba -tunjevina, sitna plava riba), povrce (presno, kuvano - ne preterujte sa zelenišom zbog oksalata), voce, hranu bogatu biljnim vlaknima, mlečne proizvode i jogurt sa 1% masti, nemasne sireve, ne više od 2-3 jajeta nedeljno (neki nutricionisti čak smatraju da je jedno jaje nedeljno sasvim dovoljno), prženo izbacite, kuvajte hranu ili pustite da se sprema u sopstvenom soku. Budite umereni sa koncentrovanim šećerima i slatkišima, ne preterujte sa testom, pirinčem, krompirom. Koristite antioksidanse vitamin C, vitamin E, Zn, Se, takodje vitamin B neće da škodi. Gazirano i alkohol izbacite. Jedite češće, a manje i potrudite se da količinski smanjite unos, jer je potrebno da skinete višak kilograma koji imate.
Što se tiče vidljivih masti, potrudite se da to budu biljna ulja, maslinovo ulje, margarin...
Povecajte fizicku aktivnost, bavite se sportom (ništa naporno) ili samo dosta setajte.
Najbolje bi bilo da posetite nutricionistu da vam on predloži jelovnik na osnovu izačunate dnevne energetske potrebe.

Sve najbolje!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 26, 2006 5:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 23, 2006 5:23 pm
Postovi: 19
drM,

Najlepša hvala na iscrpnom odgovoru.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 26, 2006 11:16 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm
Postovi: 338
Drago mi je ako sam bar malo pomogla!
Sve najbolje!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 47 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: