VITAMIN D

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
aleka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 01, 2010 9:52 am

VITAMIN D

Post od aleka »

Imam 39 god. Pre 5 god operisala sam štitastu žlezdu (OP:Thyreoidectomia totalis. SLNB reg.jugularis l.dex. Resectio partialis gl parathyr.inf.l.dex. Histopatološki nalaz Struma adenomatosa gl.thyr.partim cystica et haemorhagica.Sinus histiocytosis et hyperplasia folikulare lymphonodorum 0/3; pregledan delić tkiva paratireoidne žlezde očuvane morfologije promera 3*1*1 mm. EX Tempore:benigno).Uzimam Eythirox 150mikrograma svakodnevno.
Prošle godine zbog povećanja kalcujuma i povećane vrednosti PTH urađena je scintigrafija i uočen adenom na donjoj levor paraštitnoj žlezdi. U decembru prošle godine je urađena operacija (OP.Extirpatio adenoma gl parathyr l.sin. inf. histopatološki nalazadenoma glanduale parathyreoideae). Posle opearcije su vrednosti Ca i PTH bile u normali. Na poslednjoj kontroli su vrednosti Kalcijum-serum 2.53, neorganski fosfati 0.94, PTH 59.92 i (prvi put je tražena kontrola vitamina D3) a vrednost 25-OH-Vitamin D3 21.92 (deficijencija). Dobila sam terapiju alfa d3 2*2. Za nekoliko dana idem na more pa me interesuje da li ovaj lek mogu da pijem i dok se sunčam ili su potrebne manje količine. I na koji način, osim sunčanja, mogu prirodno da unesem ovaj vitamin u organizam.
Hvala na odgovoru.
Odgovori