Postovani svi na forumu,
Javljam se zbog sledece stvari-naime, pre 1,5 mesec mi je pukla cista na desnom jajniku i primljena sam u bolnicu.Tokom hospitalizacije dijagnostikovana je jos jedna cista na istom jajniku, i u cilju lecenja iste, prepisana mi je hormonska terapija-Yasmin.Pre par dana sam uradila kompletnu krvnu sliku, i izmedju ostalog hormone T4 i TSH, sa vrednostima 165,7 (referentne vrednosti za ovaj hormon su 58,1-140,6),i 3,29 za TSH (referentne vrednosti SU 0,35-5,5).Ono sto me zanima da li su ove velike vrednosti T4 opasne, i da li je to mozda povecano zbog primene hormonske terapije u ginekoloske svrhe?
Takodje, zelim da pitam cenjene lekare koji daju odgovore na ovom forumu za gvozdje-u mom slucaju je na gornjoj granici 31,6.Imam 30 godina i nisam radjala do sada.
Hvala unapred!
Bojana [/b]
Veza hormonske terapije u ginekoloske svrhe i stitna zlezda
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 9:20 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ja imam jako slican problem, povišeno gvoždje, i još neki parametri iz biohemije, kao i hormoni štitne žlezde.
Imam cistu desno paraovarijalno, i blago policističnu strukturu desnog jajnika, i probleme sa tenom uzrokovane time, pa mi je preporučeno da pijem kontraceptivne pilule.
8. marta sam počela sa Jeanine pilulama, a uz niz drugih nus pojava, počela sam da krvarim od 12. dana ciklusa, svaki dan sve obilnije, i još uvek traje krvarenje. 24. marta sam radila krvnu sliku i biohemiju, povišeni su bilirubin, fibrinogen, gvoždje i sedimentacija.
Pošto sam već neko vreme osećala stezanje u predelu štitne žlezde, pokušala sam da zakažem pregled kod endokrinologa, ali sam dobila termin tek za kraj juna
, pa sam privatno odradila hormone štitne žlezde. Rezultati su:
T3 3.81 (ref. vred. 1.3 - 3.1)
T4 169 (ref. vred. 58 - 161)
TSH 1.39 (ref. vred. 0.400 - 4.000)
Povišeni su T3, T4, a TSH u granicama normale... da li ovo ukazuje na hiper funkciju štitne žlezde, ili su rezultati možda lažno povišeni zbog pijenja kontraceptivnih pilula ?
Hvala unapred na odgovoru.
Imam cistu desno paraovarijalno, i blago policističnu strukturu desnog jajnika, i probleme sa tenom uzrokovane time, pa mi je preporučeno da pijem kontraceptivne pilule.
8. marta sam počela sa Jeanine pilulama, a uz niz drugih nus pojava, počela sam da krvarim od 12. dana ciklusa, svaki dan sve obilnije, i još uvek traje krvarenje. 24. marta sam radila krvnu sliku i biohemiju, povišeni su bilirubin, fibrinogen, gvoždje i sedimentacija.
Pošto sam već neko vreme osećala stezanje u predelu štitne žlezde, pokušala sam da zakažem pregled kod endokrinologa, ali sam dobila termin tek za kraj juna

T3 3.81 (ref. vred. 1.3 - 3.1)
T4 169 (ref. vred. 58 - 161)
TSH 1.39 (ref. vred. 0.400 - 4.000)
Povišeni su T3, T4, a TSH u granicama normale... da li ovo ukazuje na hiper funkciju štitne žlezde, ili su rezultati možda lažno povišeni zbog pijenja kontraceptivnih pilula ?
Hvala unapred na odgovoru.