Prije 3 god rutinskom kontrolom mom suprugu je ustanovljena struma nodusa na lijevom reznju,velicine 3,5cm sa 1,7cm.
citiram nalaz- Desni lobus stitne zlijezde je urednog oblika,velicine i strukture.
U lijevom lobusu u srednjem dijelu se nalazi inhomogeni ovalni nodus sa kacifikacijama velicine 35*17mm sa jednakom intra i perinodoznom vaskularizacijom. C.D. signalizacija odgovara urednoj funkciji. U mekim dijelovima vrata nisu nadjene promjene.
Biopsija je radjena u dva navrata i oba puta nalaz je BENIGNO.
U razmazima se vide rijetki tireociti dosta fagocita,nalaz odgovara strumi.
Cvor je urednog oblika,ne pravi pritisak na dusnik i nije fizicki vidan,moze se napipati pod prstima.
Nalaz hormona T31.18
T4 96.44
TSH 1.09
hormoni su radjeni 3 puta do sada i uvijek su u granicama normale.
Doktori su podjeljenog misljenja,za operaciju ili ne.
Doktor KMC Mostar spec nulearne medicine predlozio UZ kontolu svakih 6 mjeseci. Cvor nije mjenjao velicinu do sada. Scintigrafija nije radjena,dok je rekao da nije potrebno.
Medjutim,on se generalno slabo osjeca, tremor, nervoza,pritisak 150sa100,povremene vrtoglavice,slaba koncentracija...
Zanima me da li ovaj cvor moze da prouzrokuje navedene simptome, i da li preporucujete operaciju.
Unaprijed Hvala!
struma nodusa
da se i ja ubacim,..slučaj vašeg supruga je vrlo sličan mome,...
u nekoliko postova sam opisivao izgled i kliničku sliku svoje nodozne strume,..ono zbog čega se javljam je to da hoću da iznesem svoje mišljenje kao i stav barem 5-6 ljudi sa sličnom kliničkom slikom kao u mene i vašeg muža;
o čemu se radi?
svima nama doktori tvrde da nam tegobe nemaju veze sa štitnom, a i ja (koji nikada prije pojave strume nisam imao vrtoglavice,palpitacije,nelagode u prsima,nervozu,loš san) i ostali imamo sasvim drugačija iskustva. Ljekarima svaka čast,ali oni prvenstveno gledaju kliničke odnosno labaratorisjke pokazatelje strume,..ono što bolesnik osjeća je samo njemu znano,...ipak i on to nosi u svom vratu,i smeta mu pri gutanju, a neljekaru.
Samo je jedan nuklerac prije neke 3 godine rekao da ću ja to kad tad izvaditi,jer iako nema indikacije za operaciju,..moji će živci a s njima i simpatički sistem toliko "poludjeti" da će to morati van.
Mislim da je on bio u pravu,..
u nekoliko postova sam opisivao izgled i kliničku sliku svoje nodozne strume,..ono zbog čega se javljam je to da hoću da iznesem svoje mišljenje kao i stav barem 5-6 ljudi sa sličnom kliničkom slikom kao u mene i vašeg muža;
o čemu se radi?
svima nama doktori tvrde da nam tegobe nemaju veze sa štitnom, a i ja (koji nikada prije pojave strume nisam imao vrtoglavice,palpitacije,nelagode u prsima,nervozu,loš san) i ostali imamo sasvim drugačija iskustva. Ljekarima svaka čast,ali oni prvenstveno gledaju kliničke odnosno labaratorisjke pokazatelje strume,..ono što bolesnik osjeća je samo njemu znano,...ipak i on to nosi u svom vratu,i smeta mu pri gutanju, a neljekaru.
Samo je jedan nuklerac prije neke 3 godine rekao da ću ja to kad tad izvaditi,jer iako nema indikacije za operaciju,..moji će živci a s njima i simpatički sistem toliko "poludjeti" da će to morati van.
Mislim da je on bio u pravu,..
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Jesensky, ja Vas razumem, ali ovo sto iznosite je jatrogenizacija pacijenta, anticipacioni strah i anksioznost zbog saznanja o dijagnozi - za koju inace ne bi ni znali da nije doslo do kontakta sa lekarima. Nodozna struma se deli na netoksicku i toksicku. Ne mozete generalizovati pojmove i entitete koji imaju podpojmove sasvim razlicite jedne od drugih. Licno sam zagovornik operativnog lecenja kod nestabilnih hipertireoza (sa nodusima ili bez njih), ali kod metabolicki i histoloski mirnog stanja, operativni zahvat je steta po pacijenta.
Sve najbolje.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Dragi endokrini forumasi, 
Muka me natera da vam se i ja pridruzim. Tek danas sam saznala za ovaj forum, posto ovih dana intenzivno razmisljam o svojoj stitastoj zlezdi. Naime, 2003. godine je otkriveno da imam problem sa zlezdom. Levi rezanj je vidno uvecan, sa nodusima, na desnom se nazire (ili ne nazire?! - ni doktori nisu sigurni) da eventualno postoje neke promene. Koliko sam razumela, levi rezanj je postepeno rastao. E, sad... Moj problem je u tome sto imam jak otklon prema operaciji. Doktor koji me vodi sve ovo vreme savetuje da se odstrani cela stitasta zlezda, i to pre nego sto ostanem u drugom stanju (uskoro se udajem, tako da je sve to sada veliki pritisak), da kasnije ne bi dolazilo do nekakvih komplikacija.
Napomenula bih jos da mi je sve ove cetiri godine nalaz hormona bio uredan. Ove godine, maja meseca, radila sam i detaljnije analize. "Nekakav" tireoglobulin je bio prilicno uvecan, a kalcitonin je bio sasvim u redu.
Jos jedan problem je u tome sto je doktor koji me vodi blizak prijatelj, i cini mi se da mnoge stvari ne zeli da mi kaze, kako bi me zastitio.
Da li bi mozda neko od vas, ukoliko bih ovih dana donela rezultate, i ispisala ih, mogao da mi kaze, tj. posavetuje me o tome sta da radim? Cula sam da se nakon operacije neretko dogadja da se hormoni "poremete" i da posledica iste moze da bude hipotireoza i sl.
Unapred vam se zahvaljujem ocekujuci skori odgovor! Svako dobro!

Muka me natera da vam se i ja pridruzim. Tek danas sam saznala za ovaj forum, posto ovih dana intenzivno razmisljam o svojoj stitastoj zlezdi. Naime, 2003. godine je otkriveno da imam problem sa zlezdom. Levi rezanj je vidno uvecan, sa nodusima, na desnom se nazire (ili ne nazire?! - ni doktori nisu sigurni) da eventualno postoje neke promene. Koliko sam razumela, levi rezanj je postepeno rastao. E, sad... Moj problem je u tome sto imam jak otklon prema operaciji. Doktor koji me vodi sve ovo vreme savetuje da se odstrani cela stitasta zlezda, i to pre nego sto ostanem u drugom stanju (uskoro se udajem, tako da je sve to sada veliki pritisak), da kasnije ne bi dolazilo do nekakvih komplikacija.
Napomenula bih jos da mi je sve ove cetiri godine nalaz hormona bio uredan. Ove godine, maja meseca, radila sam i detaljnije analize. "Nekakav" tireoglobulin je bio prilicno uvecan, a kalcitonin je bio sasvim u redu.
Jos jedan problem je u tome sto je doktor koji me vodi blizak prijatelj, i cini mi se da mnoge stvari ne zeli da mi kaze, kako bi me zastitio.
Da li bi mozda neko od vas, ukoliko bih ovih dana donela rezultate, i ispisala ih, mogao da mi kaze, tj. posavetuje me o tome sta da radim? Cula sam da se nakon operacije neretko dogadja da se hormoni "poremete" i da posledica iste moze da bude hipotireoza i sl.
Unapred vam se zahvaljujem ocekujuci skori odgovor! Svako dobro!