Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Čet Jun 19, 2014 10:36 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jun 19, 2014 4:11 pm
Postovi: 3
Puno hvala na odgovoru, zaboravila sam da navedem da imam strumu koja se i vidi , u izvestaju lekara stoji Struma atoxica alia
(E04)
UZ stitne zlezde
Eho stitaste zlezde
Stitasta zlezda sa jako zadebljalim istmesom ( sta to znaci i usled cega se javlja) , lako uvecanim levim reznjem, homogene ( ne uspevam da procitam nije strukture ali nesto slicno), bez patoloskih promena.
Procitala sam na netu da se terapija pije dozivotno, da li je to tacno?
I da, jos samo ovo pitanje sta moze biti uzrok svemu ovome?
Izvinjavam se na opsirnosti ali se zakazuje i ceka za pregled endokrinologa posto ga mi nemamo u gradu a ja sam nestrpljiva da saznam..ono sto imam od simptoma to je izrazena zimogrozljivost, a ponekad preznojavanje, umorna sam stalno, nemam volje ni za sta, usporena, vrlo cesto iz cista mira zaplacem , to prosto nisam ja :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Pet Jun 20, 2014 12:57 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Stitna zlezda ti je blago uvecan- a to je zbog povecanog TSH- drugim recima mozak salje signale i "tera" stitnu da proizvodi vise t4 no ova ne moze da postigne i to je uzrok povecane stitne.

Sto se tice nabrojanih simptoma, jedan dio verovatno dolazi zbog stitne, ali pitanje je kako funkcionise nadbubrezna a i pitanje je da li ima jos koji uzrok ili jos koji hormonalni disbalans, sto je nemoguce utvrditi bez nalaza. U svakom slucaju, verovatno ce ti endokrinolog prepisati t4, i to je najverovatnije dozivotan tretman.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Pet Jun 20, 2014 8:45 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jun 19, 2014 4:11 pm
Postovi: 3
Puno hvala na pomoci i brzom odgovoru


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Pon Nov 03, 2014 1:08 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Nov 03, 2014 12:43 pm
Postovi: 22
www.kasfero.de (kopirani link) , specijalisti za prirodnu medicinu. Preparati: Prirodni stimulansi za pospesenje procesa samolecenja i regeneracije stitne zlezde u oblasti hiper i hipotireoidizma. Cisto prirodni proizvodi.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Ned Dec 14, 2014 2:12 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Dec 14, 2014 1:48 am
Postovi: 1
Imam nekih problema sa želudačnom kiselinom, i da bih kompletirao dokumentaciju pred odlazak kod gastroenterologa, završim na ultrazvučnom pregledu abdomena koji je podrazumevao i ultrazvuk štitne žlezde.
Doktorka u nalazu navede da je sve u najboljem redu i primereno dobi u kojoj sam (37 godina), osim štitne žlezde koja po njenoj proceni ne radi ono za šta je "plaćam". Usmeno mi saopštava da odem na analizu krvi i to TSH TH4 I Autoimuno(nešto) sa sve delom priče sa početka posta, imam li heliko bakter ili ne.
Opšta analiza krvi kaže da mi je bilirubin malčice ispod normale, sve ostalo u redu, osim:
TSH-38,7
TH4-6,99
i Autoimuno(nešto) veće od 600, dok ono zbog čega sam pošao na sve te kontrole, nemam uopšte, i nije mi izgleda ništa.
Sada trebam da zakažem pregled kod Endokrinologa da vidim šta će biti sa mnom.
Elem, prošlog leta sam batalio duvan posle punih 20 godina staža i ugojio se sa 93 na 118 kilograma, i to pripisao cigaretama, što po novonastaloj situaciji nije slučaj. Nasledni faktor je uključen u celu priču jer je mojoj majci operacijom odstranjen režanj štitne žlezde davne '79.
Koliko su nalazi laboratorije uznemirujući ako su referentne vrednosti toliko prefulane?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Ned Dec 21, 2014 3:01 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Dec 21, 2014 2:53 pm
Postovi: 1
Postovani, hormoni stitne zlezde su u
redu, kao i TSH,kao i anti Tg, dok su anti TPO
1300, ultrazvuk, normalno polozena, diskretno
heteroehogena, odgovarajucih dimenzija. Moze li.mi neko strucan pojasniti ovo? Hvala unapred


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Pet Mar 06, 2015 2:51 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 3:52 pm
Postovi: 337
Molim vas za pomoć :(
već duže vreme se umaram i nemam dovoljno vazduha..prvo sam mislila da nemam kondiciju ali mi drugarica posavetovala da ipak uzmem analize za Štitnu žlezdu
T3 i T4 su u redu a TSH je duplo povišen..dr kaže da je to u granicama normale...ali ja se uopšte ne osećam tako.
Pronašla sam neke tablete ..dali ste ih neko koristili?
http://www.strong-nature.com/Categories ... cleId=8118

-Tiroid Formula-

Sastav
200mg L-tirozina; 10mg alfa-TE* vitaminaE (kaodl-alfa-tokoferil acetat); 100 µg selena(kao natrijum-selenat) i 100µg joda (kao kalijum-jodat).
alfa-TE* - alfa tokoferol ekvivalenti
Osobine i dejstva:
Strong Nature TIROID FORMULA jedodatak ishrani na bazi aminokiseline l-tirozina, vitamin E, selena i joda kojidoprinosi pravilnom radu štitne žlezde.
L-tirozin je uslovno esencijalnaaminokiselina neophodna za sintezu hormona štitne žlezde. S obzirom da nastajeod esencijalne aminokiseline fenilalanina, nedostatak ove kiseline u hrani kojuunosimo može dovesti i do smanjenja l-tirozina u organizmu.
Selen deluje kao snažan antioksidans, posebnou kombinaciji za vitaminom E. Zajedno sa jodom učestvuje u proizvodnjitiroidnih hormona i na taj način doprinose normalnoj funkciji štitne žlezde.
Vitamin E jedan je od najvažnijihantioksidanasa koje organizam ne može sam da sintetiše. Potrebe organizma zavitaminom E obezbeđuju se unosom hrane bogate ovim vitaminom ili primenomdijetetskih suplemenata.
Jod je mikroelement od vitalnogznačaja za funkciju štitne žlezde. On je suštinska komponenta tiroidnihhormona, tironina i tiroksina, koji su neophodni za normalan razvoj imetabolizam.
Namena
STRONGNATURE TIROID FORMULA je dodatak ishranina bazi aminokiseline L – tirozina, vitamina E i mikroelemenata – selena i joda.
Selen i jod učestvuju u proizvodnji tiroidnih hormona i doprinose normalnoj funkciji štitne žlezde.
Selen i vitamin E doprinose zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.
Jod doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma

Način upotrebe: Odrasli: 1 kapsula dnevno.
Napomena:
Ne preporučuje se deci, trudnicama, dojiljama, osobama preosetljivim nabilo koji od sastojaka preparata, osobama sa urođenim poremećajima metabolizma- alkaptonurijom i tirozinemijom tip I i II, kao ni osobama sa melanomom. Neprimenjivati preparat sa neselektivnim MAO inhibitorima i antitiroidnimlekovima.

Mada kod mene postoji i autoimuna bolest..Kron...tako da neznam više ni šta da mislim..
Hvala vam unapred


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Pet Mar 06, 2015 10:53 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2008 6:05 pm
Postovi: 726
TSH je duplo povišen..dr kaže da je to u granicama normale..

Read more: endokrinologija/stitna-zlezda-tumacenje-nalaza-t49409-60.html#ixzz3Tdnd5A97


A koliki je TSH ? Prosto je mogu da poverujem da neko za duplo veci nalaz od gornje granice kaze da je ok. Ja bih promenila doktora ako je tako.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sub Mar 07, 2015 12:01 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Avg 22, 2013 11:25 pm
Postovi: 10
Stejsi je napisao:
Molim vas za pomoć :(
već duže vreme se umaram i nemam dovoljno vazduha..prvo sam mislila da nemam kondiciju ali mi drugarica posavetovala da ipak uzmem analize za Štitnu žlezdu
T3 i T4 su u redu a TSH je duplo povišen..dr kaže da je to u granicama normale...ali ja se uopšte ne osećam tako.
Pronašla sam neke tablete ..dali ste ih neko koristili?
http://www.strong-nature.com/Categories ... cleId=8118

-Tiroid Formula-

Sastav
200mg L-tirozina; 10mg alfa-TE* vitaminaE (kaodl-alfa-tokoferil acetat); 100 µg selena(kao natrijum-selenat) i 100µg joda (kao kalijum-jodat).
alfa-TE* - alfa tokoferol ekvivalenti
Osobine i dejstva:
Strong Nature TIROID FORMULA jedodatak ishrani na bazi aminokiseline l-tirozina, vitamin E, selena i joda kojidoprinosi pravilnom radu štitne žlezde.
L-tirozin je uslovno esencijalnaaminokiselina neophodna za sintezu hormona štitne žlezde. S obzirom da nastajeod esencijalne aminokiseline fenilalanina, nedostatak ove kiseline u hrani kojuunosimo može dovesti i do smanjenja l-tirozina u organizmu.
Selen deluje kao snažan antioksidans, posebnou kombinaciji za vitaminom E. Zajedno sa jodom učestvuje u proizvodnjitiroidnih hormona i na taj način doprinose normalnoj funkciji štitne žlezde.
Vitamin E jedan je od najvažnijihantioksidanasa koje organizam ne može sam da sintetiše. Potrebe organizma zavitaminom E obezbeđuju se unosom hrane bogate ovim vitaminom ili primenomdijetetskih suplemenata.
Jod je mikroelement od vitalnogznačaja za funkciju štitne žlezde. On je suštinska komponenta tiroidnihhormona, tironina i tiroksina, koji su neophodni za normalan razvoj imetabolizam.
Namena
STRONGNATURE TIROID FORMULA je dodatak ishranina bazi aminokiseline L – tirozina, vitamina E i mikroelemenata – selena i joda.
Selen i jod učestvuju u proizvodnji tiroidnih hormona i doprinose normalnoj funkciji štitne žlezde.
Selen i vitamin E doprinose zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.
Jod doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma

Način upotrebe: Odrasli: 1 kapsula dnevno.
Napomena:
Ne preporučuje se deci, trudnicama, dojiljama, osobama preosetljivim nabilo koji od sastojaka preparata, osobama sa urođenim poremećajima metabolizma- alkaptonurijom i tirozinemijom tip I i II, kao ni osobama sa melanomom. Neprimenjivati preparat sa neselektivnim MAO inhibitorima i antitiroidnimlekovima.

Mada kod mene postoji i autoimuna bolest..Kron...tako da neznam više ni šta da mislim..
Hvala vam unapred



Mislim da bi trebalo da proverite free t3 i free t4.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Pet Apr 10, 2015 10:57 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 30, 2014 11:15 am
Postovi: 25
Molim i unapred zahvaljujem na tumačenju sledećih nalaza štitne žlezde, u pitanju su nalazi od moje majke:

ft3: 1, 68 nmol/l
ft4: 81, 16 nmol/L
tsh: 3, 7017 mlU/L

ant-tpo: 824, 19 lU/mL

Dakle, ft3, ft4 i tsh su u savršenom redu, ali su anti-tpo veoma uvećana. Da li bi možda neko znao o čemu se radi? Ovih dana će raditi i snimak kod radiologa...

Još jednom, hvala na pomoći.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sub Jul 11, 2015 9:05 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Nov 10, 2014 10:57 pm
Postovi: 13
FT3 8.0
FT4 42.5
TSH <0.15
TG6 5.7
TGAt18.8
TPOAt<1

analiza krvi

luC 7.2
Urea 4.0
CreaC 53
TP 71
AlbG 37
BiliT 10.6
BiliD 5.2
AST 23
ALT 26
CRP 92.6
Fe-Pl 4.5
Fibrinogen >12

jel moze neko da mi kaze o cemu se radi...pored ovog imam temperaturu 20ak dana do 38....ovo su rezultati posle popijenih antibiotika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sub Jul 11, 2015 10:51 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jul 11, 2015 10:38 pm
Postovi: 2
Zanima me da li mi mozete pomoci.
U sredu sam radila kompletnu krvnu sliku, sve mi je bilo dobro osim LUC kojem je granica 4.0 , a meni je na rezultatu 4.1.
Nije mi jasno sta je to. Koga god da sam pitala svi su cutali, nisu znali.
Radjen mi je i urin, pozitivna sam na belancevinu sto znam da ima veze sa bubrezima, ali imam i leukocite i eritrocite, i epitalne celije plocaste, mi stoji da imam manji broj. Zanima me samo u vezi parametra LUCa sta je.
A pored svega toga imam problema vec nekoliko godina sa stitnom zlezdom i pijem lek za stitnu zlezdu Euthyrox i imam ciste na vratu, i pijem Propanolol.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Ned Jul 12, 2015 1:34 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Nov 10, 2014 10:57 pm
Postovi: 13
Ja sam ovde pogresila umesto GluC 7.1 ja sam napisala luC...ne znam stvarno sta vam je to LUC,jel to na nalazu krvne slike?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Čet Jan 17, 2019 11:28 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2018 5:14 pm
Postovi: 31
Imam 38 godina, visok sam 178, imam 73kg. Nisam pušač, ne pijem nešto posebno alkohol, uredno jedem, uredno spavam, uredan mi je metabolizam. Aktivan sam sa sportom, idem u teretanu i na fudbal i dosta šetam. Subjektivno-osećam se odlično.
Krajem februara 2018 sam sam sebi napravio crevnu kandidu jer sam pio nedelju dana ogromne količine antibiotika na svoju ruku... Brzo sam je prepoznao i nisam dopustio da se previše razvije jer sam odmah uveo strogo restriktivnu ishranu, nisam jeo ni skrivene šećere, voće, uglj.hidrate, brašno, mleko, sir,kafu, alkohol... Nisam došao u fazu da su mi bile slabosti, malaksalost,...samo učestala i nagla potreba za nuždom.
Bio sam ovih dana na redovnom sistematskom pregledu i sve je ok, sem rezultata štitne zlezde.
Nikada ranije nisam imao problem, niti sada imam bilo kakav simptom.
Prilikom davanja krvi i urina-piše rezultati analiza-hormoni: TSH 6,14 (referentne vrednosti od 0,3-4), PSA 0,68 (ref.vred.<4), FT3 2,56 (ref,vred.2,20-4,20), FT4 11,8 (ref.vred.7,0-22,0).
Urin bistar, žut, spec.težina 1015, pH6,5, proteini negativan, glukoza negativan, ketoni negativan, urobilingen 1, bilirubin negativan, hemoglobin negativan, nitriti negativan, mikroskopski pregled sedimenta do 6Le, 3-5 epitelnih ćelija.
Biohemija - glukoza 5,1 (ref.vred.3,8-5,8), holesterol 3,44 (ref.vred.<5,2), trigliceridi 0,56 (ref.vred.<1,73), HDL holesterol 1,74 (ref.vred.>1,50), LDL holesterol 1,45 (ref.vred.<3,50), IA 0,83 (ref.vred.<3), non HDL holesterol 1,70 (ref.vred.<3,86), non HDL/HDL holesterol 0,98 (ref.vred.<3,25), VLDL holesterol 0,25 (ref.vred.<0,55), kreatinin 104 (ref.vred.80-115), ALT 14 (ref.vred.<41), AST 20 (ref.vred.<40), bilirubin ukupni 9,47 (ref.vred.<17), CRP 1,0 (ref.vred.<.0,0).
Pacijent klinički eumetaboličan, lokalni palpatorni nalaz uredan.
Ultrasonografski se prikazuju oba režnja štitaste žlezde urednih dimanzija i ehogenosti.Nodusi se ne uočavaju.
Dijagnoza E07.9 morbus thyreoideae, non specificatus.
Terapija-nihil.
Zaključak-Koncentracija TSH u serumu je povišena, dok su FT3 i FT4 uredne vrednosti. Preporuka da se za 2 meseca uradi kontrola TSH uz UZ kontrolu 1 godišnje.

Recite mi šta ovo znači i da li mogu ishranom da ovo korigujem i dovedem u red. Imao sam malo i stresa oko posla. Počeo sam da pijem lugolov rastvor-jod, selen, cink, kurkumu, cimet, magnezijum. Bio sam u zdravoj hrani na Limanskoj pijaci u Novom sadu kod Mare (divna žena koja se dosta razume i kojoj verujem) i rekla mi je da je glavna stvar u organizmu nadbubrežna žlezda i da ona oseća sve emocije, traume...Dala mi je da pijem čaj od zlatnice. Iskreno uplašio sam se, mada nemam nikakve probleme. Važno je da napomenem da nikada od ničega nisam bolovao, sem pomenute crevne kandide i da sam to korigovanom ishranom dosta sredio i nemam neke probleme. Povremeno na neku hranu reaguje stomak, ali uglavnom nemam nekih problema.
našao sam ovaj tekst koji dovodi u vezu kandidu i štitnu žlezdu:
https://stil.kurir.rs/lepi-zdravi/medic ... -izlecenje

Molim za stručnu pomoć i savete i unapred se zahvaljujem!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Izdvajamo za vas:


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: