Stitna zlezda

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
kogomete
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 15, 2014 2:29 pm

Stitna zlezda

Post od kogomete »

Nova sam na forumu. U principu mi je potrebno pojasnjenje.
Naime, po savetu ginekologa, izvadila sam Prolaktin, FT4 i Tsh.
Prolaktin 236,6 (102-496)
TSH 4,630 (0,270-4,200)
FT4 17,18 (12-22)
Dakle, TSH mi je povisen. Da li se radi o ozbiljnom prekoracenju referentnih vrednosti? Moja mama boluje od hipotireoze (fakticki joj je tiroidna zlezda osusena), ali dugo vremena nije prepoznavala simptome i kasno je pocela sa lecenjem. Meni se kao najakutniji simptom pokazao neredovni ciklus, uz blag umor i pojacan nagon za jelom. Inace, sve je dosta blago, tako da bi ostalo neprimeceno da me lekar nije uputio na ove testove.
Iskustva?
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Re: Stitna zlezda

Post od aaaca »

Па могао је баш да ти провери и Т3,TG и антитела. Треба да се ослободиш нервозе и стреса. То се најбоље ради физичком активношћу, већом количином воде и квалитетним витамином Ц.
kogomete
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 15, 2014 2:29 pm

Post od kogomete »

Eh, easy said,... Hvala, u svako slucaju na svetima. Zakazala sam kod endokrinologa, videcemo sta ce reci:)
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Па бар можеш да пијеш више воде, а ни витамин Ц није неки проблем. Остаје спорт, што и мене мучи. :roll:
jecainz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 15, 2015 1:11 pm
Kontakt:

Post od jecainz »

Koja je funkcija stitne zlezde u organizmu?
Hvala!
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

EmilijaEma
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 21, 2015 2:28 pm

Post od EmilijaEma »

Dobar dan svima! Meni treba misljenje nekoga strucnijeg od mene. Imam cvor na stitastoj zlezdi, koji se povecava. Poslednji nalaz je:
Ranije opisana promena u desnom lobusu stitaste zlezde ima tendeciju rasta, sada je promera 23,5x12mm. Unutrasnji zid promene je neregularan, mestimicno polipoidnog izgleda, septiran i vecim delom vadkularizovan. Desno na vratu naglasene lako uvecane lgl, promera do 14mm.
Zakljucak: Promena odgovara cisti sa intracisticnom, dobro vaskularizovanom proliferacijom.
Da li neko moze da mi pojasni malo? Inace 15 januara idem ponovo na kontrolu i onda kod hirurga na konsultaciju oko operacije.
Odgovori