stitna zlezda

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm

stitna zlezda

Post od andjelija81 »

ja sam juce dobila uput za ultra zvuk stitne zbog stiskanja u grlu i tahikardija.
od ranije znam da imam strumu (kao i pokojna baka i tetka) ali su mi hormoni bili uvek u granicama.

sad osecam povremeno stiskanje u grlu i vratu. . da li je neko od vas imao takve simptome? :-?

pored svega sam anksiozna i bojim se da odem na taj ultra zvuk. danam se da je stiskanje na nervnoj bazi. . . .
jesensky
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Nov 07, 2006 10:18 pm

Re: stitna zlezda

Post od jesensky »

andjelija81 napisao:ja sam juce dobila uput za ultra zvuk stitne zbog stiskanja u grlu i tahikardija.
od ranije znam da imam strumu (kao i pokojna baka i tetka) ali su mi hormoni bili uvek u granicama.

sad osecam povremeno stiskanje u grlu i vratu. . da li je neko od vas imao takve simptome? :-?

pored svega sam anksiozna i bojim se da odem na taj ultra zvuk. danam se da je stiskanje na nervnoj bazi. . . .

zdravo andjelija,nis rekla kolika ti je struma,da li je difuzna (bez cvorica) ili nodozna (sa cvoricima),da li je simetricna,odn,ravnomjerno uvecana ili samo pojedina strana?
uradi uzv,ali sto se tvojih simptoma tice,90%sam uvjeren da nisu od stitnjace vec od anksioznosti,pozdrav!
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

zdravo druze :wink:

ne znam kakva je, nisam nikada bila na uz stitne .. . pre par godina sam bila na pregledu kod endokrinologa gde je on samo pregledom zakljucio da imam strumu.
sad me muce tahikardije i to stiskanje, imam jako povisen puls. :( bojim se da ni hormoni ovoga puta nece valjati, mozda je proradila. .. .

pozzzz
jesensky
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Nov 07, 2006 10:18 pm

Post od jesensky »

ja ostajem pri svom mišljenju,ali ipak napravi test na hormone i uzv žlijezde,..ne brini se,ja sam čak i operaciju iste pregurao,pa ako ti šta znači moja podrška ili savjet,samo izvoli.
a dok se to ne riješi,na pregled mislim,traži recept za kakve blaže anksiolitike,..pozdrav i sretno.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Posto radim UZ stitne zlezde, mogu da kazem da nema lakseg pregleda za pacijente od toga (osim da vas samo neko gleda, kao dermatolozi) :) Takodje, moram da kazem da se kod nas olako i bez postovanja egzaktnih kriterijuma saopstava ljudima da imaju strumu. Struma je kad je volumen jednog reznja stitne zlezde (kod zena) veci od 20ml - sto znaci da promer tog jednog reznja mora da bude najmanje 3x3x5cm, ili 2x3x7cm... Nisam kod malog broja pacijenata nasao da je volumen ispod 15ml (cak i ispod 10ml!), a nose "etiketu" strume vec godinama, samo zato sto imaju (ja to tako kazem) deblju gusicu, malo salca na vratu, ili se nekome pipanjem nesto ucinilo, a ultrazvukom nije nista ni mereno, nego je prvi utrazvuk uradjen "ko macka repom", a ostali su potom prepisivani...

Ne plasite se, idite i sve ce biti u redu.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

doktore, moja pokojna baka je imala OGROMNU stitnu zlezdu, uvek su joj hormoni bili u granicama, a 2 x godisnje je sve kontrolisala i secam se da su joj stalno radili neke punkcije i da je bilo u redu. kad je isla u bg da joj izmere zlezdu, rekli su joj da je nemerljiva njihovim aparatom. :o uvecanu zlezdu je imala i bakina rodjena sestra, njena cerka kao i moja rodjena tetka, znaci sve zene u porodici. ali posto su mi to bake i tetke sa tatine strane, a culi smo da je to nasledno i ide po zenskoj liniji, ponadala sam se da ce mene da zaoidje. :-?

te tahikardije pocinju da me izludju vise, svela sam propranolol na 1/4 dnevno, pokusavala da ga izbacim, ali mi je puls skakao pa sam odustala. kad budem zatrudnela ne znam sta cu, jer ne bi trebalo da ga pijem. . .
imam poslednjih mesec dana osecaj stiskanja, ali vise malo gore, kao u predelu grla . .ne znam kako bih vam objasnila. a sa leve strane, do dusnika, sa unutrasnje strane zlezde imam cesto bol. moze li zleda da boli?
najcesce ujutru imam te smetnje, gusenje, uzlupanost, zamor, stiskanje. . kasnije u toku dana simptomi popustaju.

ja nisam uspela da zakazem uz stitne jer nece da me prime sa uputom koji mi je dr opste prakse dao, a internista trazio pregled. moram da uzmem nov uput za prvi pregled kod endokrinologa, a onda ce on da proceni da li mi je potreban uz stitne. naravno, pre odlaska kod njega moram da uradim hormone i antitela, a i to se ceka . .to je vec druga prica

jasensky, hvala ti druze, javicu ti se svakako. daj boze da je kao sto ti kazes, da je od anksioznosti, da nemam neko cudo na zlezdi ... . pozzz
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

e da doktore, zaboravih . .taj stari doktor endokrinolog koji me je tada pregledao (pre 3,4 godine) mi je samo opipao zlezdu i napisao dijagnozu struma difuza. hormoni su mi bili u redu uvek, poslednji put sam ih kontrolisala proslog jula.
kad sam moje dr interniste koja me leci i rekla joj da me gusi i stiska u vratu, rekla je: stitna moze i da se ne vidi mnogo golim okom, ali da se uvecava ka unutra, pa da ti smeta gutanju. da ne bismo mi sad nagadjali koliko je tvoja zlezda uvecana, ajde ti lepo odradi uz, pa da vidimo. . .eto :-?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Zlezda moze da boli koj jakih akutnih tiroiditisa.

Kao sto napisah, nije retko da neko nekome nalepi etiketu strume bez postovanja egzaktnih principa i standarda...
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

sta su tiroiditisi?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

upale stitne zlezde...
Vanjina mama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 10:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Vanjina mama »

Poštovani dr Ivice,

Ukoliko se nakon operacije ph analizom ustanovi da je postojao tireoiditis, da li je potrebno nešto posebno preduzimati?
Operisala sam se pre mesec dana i treba da idem na prvu kontrolu, a na uputnoj dg mi je pisalo Struma diffusa polynodosa, Euthyreosis.
Samo da znam šta da očekujem :D

Hvala!

Pozdrav,
Marija
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

ja sam uspela da dam krv jutros. . .

pronasla sam neki izvestaj od pre 3 godine, pise: struma diffusa incipiens i euthyreosis
mozete li da mi napisete sta to znaci? pozz :D
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Vanjina mama,

Sa takvim PH nalazom nije potrebno dalje nista raditi (ako je operacijom uklonjena cela stitna zlezda).

Andjelija81,

to sto tu pise znaci: pocetna struma bez cvorova, normalni hormoni.

Sve najbolje!
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

hvalaaaaa doktore!
Vanjina mama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 10:00 am