vuzzello napisao:29 godina, u julu ove godine otisao na sistematski pregled u firmi i internista me poslao na UZ (vizuelno joj se ucinilo da mi je desna strana vrata kao otecena). Imao sam te neke simptome umor, pospanost bla bla ali ko to nema.
UZ u julu pokazao cisticno degenerisane noduse desno 25x18 i 7x7 mm i lijevo 24x17mm. Hormoni u redu. Scintigram desna strana nodus u donjoj polovini topao nodus, ostali dio desne i lijeva strana scintigrafski hladan. Mlad doktor bez veceg iskustva nije mogao (znao ili smio) uraditi punkciju pa me ostavio da radimo kontrolu hormona za 3 mjeseca.
Odlucim se prvo da odem u ZG po drugo misljenje i onda cujem za drugog doktora u BL i odem kod njega. Na prvom pregledu pocetkom oktobra ponovim hormone (koji su bili u redu osim prolaktin blago povisen), odmah mi uradi punkciju desne "tople" strane (proliferacija u cist nodusu) i ponovo uradi UZ. UZ pokazao vise nodusa i najveci desno 30x19 i lijevo 24x14mm. Predlozio mi je da se uradi potpuno "vadjenje" stitne i to u Beogradu. Do operacije pijem Letrox 100 (1/2 tablete da se cvor ne uvecava).
Dg: Euthyreosis Struma multinodosa gl. thy
ja sam to dobio kada sam napunio 30g,a i prije mi je djevojka znala reci da mi je desna strana vrata kao otecena,mozda na godinu dvije prije toga.
e onda jedng proljeca poceo osjecati kako mi nesto zapinje pri gutanju,jednostavno me gusi,kad ono cvor na stitnjaci mislim da je bio 12x14mm,uradio punkciju u splitu,i nakon mjesec dana nalaz koji ide u prilog benignog.scintigrafski se nije ni prikazao,ali taj dr iz splita koji mi je radio punkciju (inace se cvor smanjio na 8x8mm) mi je rekao da ako mi smeta,da cu to kad-tad to vaditi,i nakon 4 godine muke sa tim sam izvadio,mislim izvadili mi.slusao sam misljenje da to ne diram,da vadim,da mozda trebam a mozda i ne,e sad kad je ovaj otvorio,rekao je da sam rezanj sa cvorom dobro pritisnuo traheju i da sam imao pravo sto sam odlucio da to operisem.
e sada,kakav ce ph nalaz biti,kada ce biti,kakve ce posljedice ostaviti,ostaje da se vidi,za sada barem mi glasnice nisu ostecene,pa vidjecemo. a i meni su hormoni uvijek bili normalni.
pa sta ti je pokazao punkcioni nalaz?
nista,slijedi preporuke doktora,ali zar to ne rade i u banja luci,da li je neophodno ici bas u beograd?
koliko znam,tamo na kbc paprikovac ima i odjel za nuklearnu medicinu,odjel orl,..