stitna zlezda - potreban savet

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
mina@
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 31, 2010 12:25 pm

stitna zlezda - potreban savet

Post od mina@ »

skoro sam uradila ove analize pa sam zabrinuta nemogu da se strpim do kontrole volela bi da cujem vase misljenje. Dr. koji mi je danas uradio ultrasonografiju kaze da nemam bas razlog za brigu da se smanjila. :roll:

Desni lobus stitne zlezde 2,5 x 2,3 x 4,4 cn, homogene eho strukture, bez Fokalnih I difuznih promena. Levi lobus dimenzije 2,1x2,2x3,8cm homogene ehostrukture, bez vokalnih i difuznih promena Isthmus AP dijametra 4mm, homogen.

T 2.79
T4 - 99.7
u TSH, m U/L 17.0

--------------------------------------------
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Re: stitna zlezda - potreban savet

Post od dr ivica »

Jeste sigurni da je TSH 17? Ako je tako, vi ste u hipotireozi.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
mina@
Novi član
Novi član

Post od mina@ »

Hvala vam puno sto ste obvratili paznju na moj post.
Da, TSH je 17 :( koliko je to opasno? i mozete li mi objasniti razliku izmedju hipotireoze i hipertireoze.

Kada sam imala 14 god.( 2001god. ) uoceno je blago uvecanje stitaste zlezde sa povisenim vrednostima tiroidnih hormona ali i povisenim nivoom TSH, zapoceto lecenje tireostaticima i KS, nakon cega se ispoljava hipofunkcija stitaste zlezde uz porast strume, dominiralo je najpre samo nelagodnost pri bazi vrata,klinicki nesto suvlje koze. U aspektu hipotiroidna...

T3 = 2.5
T4 = 92.0
TSH = 18.4 IJ/1.
Tga = 1:50

odredjena je bila terapija Tivoral tbl. 1 x 1
inderal tbl. 1 x 1/2 ujutru

a kada sam zadnji put bila na kontroli 2004 god. analize su bile ovako:

Hipotireoza. jos uvek se palpira mala difuzna struma

T3 = 1.93
T4 = 120 nmo1/1
TSH = 1.66
i bilo je da nastavim sa tivoralom 1 tbl. ujutru

prestala sam sa terapijom na svoju ruku, jer sam ostala u drugom stanju i nisam znala da li je to stetno za bebu. U pocetku sam retko pila a onda sasvim prestala onda se porodila dojila bebu itd. Isla sam na lecenje na VMA beograd ( doc.dr. Zoran Andjelkovic). medjutim s obzirom da zivim daleko nisam isla na redovne kontrole.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Imate hipotireozu - hipofunkciju - smanjenu aktivnost stitne zlezde, zbbog cega je povisen tireo-stimulirajuci-hormon (TSH) iz HIPOFIZE, zlezde u mozgu, koja tako pokusava da "natera" sttnu zlezdu da radi. Potrebnje da opet pijete Tivoral, on nije stetan za bebu i morate da budete pod redovnom kontrolom lekara (endokrinologa, interniste ili specijaliste opste medicine). Ultrazvuk jednom godisnje, TSH i fT4 jednom u 6 meseci, jednom u dve godine anti-TPO i TG-At.

Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
mina@
Novi član
Novi član

Post od mina@ »

Hvala vam puno na odgovoru, nastavila sam da pijem Tivoral, samo me zanima da li moram uz vitamin C, ranije sam ga tako pila doktor mi prepisao ...
i jos ako mozete da mi objasnite sta znace ove skracenice laik sam po tom pitanju.
dr ivica napisao:jednom u dve godine anti-TPO i TG-At.
i jos jednom hvala puno i vama sve najbolje zelim.
Odgovori