Stitna zlezda i 9. nedelja trudnoce

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Stitna zlezda i 9. nedelja trudnoce

Post od wiseslawa »

U 9. sam nedelji trudnoce, i na svoju ruku sam, uz krvnu sliku, uradila hormone stitne. T3 1.68 T4 177.94 TSH 0.558 (znaci T3 i T4 poviseni). Molila bih vas da mi kazete na sta ukazuju nalazi, jer kod lekara idem tek u petak. Inace posumnjala sam na hipotireozu kada mi je ginekolog rekla da imam usporen rad srca tj. 50 otkucaja u minuti (a imam i kilograme koji nece dole, promene raspolozenja, brzo se umaram).
I zanima me, s obzirom na trudnocu, da li mora brzo da se reaguje u lecenju, tj. da pokusam da izbegnem proceduru zakazivanja za mesec-dva, vec ako treba da obavim sve privatno?
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

T3 i T4 nisu najbolji pokazatelji funkcije štitne žlezde u trudnoći, jer se tim testovima uzima u obzir vezani hormon, vezan za proteinske nosače. Slobodni hormoni (FT3 i FT4) su aktivne forme i daleko su precizniji pokazatelj funkcije štitne žlezde. Tiroksin vezujući globulin (proteinski nosač hormona) raste u trudnoći i on može biti uzrok tako visoke vrednosti T4 kod vas.
U trudnoći treba meriti vrednosti FT3 i FT4 da bi se saznalo pravo stanje stvari u vezi sa štitnom žlezdom.
Kako je vama TSH u granicama referentnih vrednosti, trebalo bi i FT4 i FT3 da budu u granicama normale.
Najbolje je da se u vezi sa ovim posavetujete sa svojim ginekologom, a možete i ovde na forumu da postavite ovo pitanje na podforumu ginekologija.
Sve najbolje!
Odgovori