Stitasta zlezda - potreban savet ...

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Alexian
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 09, 2010 10:10 am

Stitasta zlezda - potreban savet ...

Post od Alexian »

Naime imam 24.god i usled aritmije u teretani odem ja na ultrazvucnu dijagnostiku kod nekog privatnog lekara, a ono srce i svi organi super, ali mi nadje, na moje cudjenje, da je u levom lobusu hipoehogeni, nehomogeni nodus velicine 20.04x16.6x26mm . I dijagnoza Struma nodosa gl thyreoideae lobi lat sin. Da li je to nesto opasno, sta dalje da radim?

Hvala unapred
dakezio
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jul 21, 2010 10:12 am

Re: Stitasta zlezda - potreban savet ...

Post od dakezio »

evo ja cu ti odgovoriti kao laik,dok ti neko strucan ne da precizno objasnjenje,cisto da znas o cemu se radi...:)
ja imam isto nodus tj.cvor,jos veci od tvog,moj je oko 30mm,slucajno sam ga otkrio...
radices hormone stitne zlezde,od rezultata zavisi da li ces biti na nekoj terapiji ili ne...
mozda ces raditi punkciju tog cvora,bilo bi pozeljno da ti i to urade da vide kakav je(benigni ili maligni),i od tih rezultata zavisi sta ce biti dalje...ali sam ubedjen da ce ti rezultati punkcije biti ok,tako da se nemoj previse brinuti...
ja sam radio sve moguce analize,hormoni su mi ok,rezultat punkcije je isto ok,tako da imam kontrolu opet za 6 meseci....
jednostavno imam taj cvor,ne smeta mi,nemam tegobe,ali to se mora pratiti...tako ce verovatno biti i kod tebe...
vidi,i da ti kojim slucajem,a nadam se da nece biti tako,rezultati hormona odstupaju od ref.vrednosti ni to nije tragedija,pijes lekice i to je to...nemoj da panicis :)
eto,to je ovako laicki,iz mog iskustva ,a objasnice ti vec neki doktor preciznije...:)
vuzzello
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 01, 2008 10:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od vuzzello »

@Alexian
Kod tebe se radi se o velikim cvorovima a posebno kad se uzmu u obzir tvoje godine. Prema strucnoj literaturi, za cvorice koji su preko 20 mm radi se operacija. Punkcija koju uradis samo ce pokazati da li moras hitno hitno hitno da operises ili ces sve moci usaglasiti sa svojim obavezama i prolongirati za par mjeseci. Moze biti da su ti hormoni potpuno u redu i da nemas nikakvih tegoba osim toga sto si naveo. O svemu ovome ce naravno odluciti doktor kod kojeg ides. Kao sto ti rece dakezio nemoj da panicis ali nemoj ni da se opustis i sve prepustis slucaju.

Evo prekopiram ti svoj slucaj, post od prije 2 godine
29 godina, u julu 2008 otisao na sistematski pregled i internista me poslao na UZ (vizuelno joj se ucinilo da mi je desna strana vrata kao otecena).

UZ pokazao cisticno degenerisane noduse desno 25x18 i 7x7 mm i lijevo 24x17mm. Hormoni u redu. Scintigram desna strana nodus u donjoj polovini topao nodus, ostali dio desne i lijeva strana scintigrafski hladan.

Na prvom pregledu kod drugog doktora pocetkom oktobra ponovim hormone (koji su bili u redu osim prolaktin blago povisen), odmah mi uradi punkciju desne "tople" strane (proliferacija u cist nodusu) i ponovo uradi UZ. UZ pokazao vise nodusa i najveci desno 30x19 i lijevo 24x14mm. Predlozio mi je da se stitna potpuno odstrani. Do operacije pijem 1/2 Letrox 100. Operaciju sam radio kod dr Diklica koji je prvo uradio pregled da potvrdi da sam za operaciju.

Operacija 1. decembra 2008, PH mikropapilarni karcinom 8 mm na lijevoj strani (koja je prema scintigrafiji bila hladna). Sad pijem 1,5 Letrox 100 i odlicno se osjecam. Ako sam propustio nesto sto te interesuje pitaj slobodno, mozes i na pp.

I ja sam gledao da li je to za operaciju ili ne ali sam na vise mjesta nasao da sve preko 2 cm treba da ide napolje. Naravno doktor zna najbolje da li je to za operaciju.
http://www.doktor.rs/forum/endokrinolog ... t=vuzzello
dakezio
Stalni član
Stalni  član

Post od dakezio »

@vuzzello
kako se sada osecas posle opercaije,jel imas neke tegobe,ili je sve ok?
koliko ti je vremena posle operacije trebalo da se sve dovede u red?:)
vuzzello
Novi član
Novi član

Post od vuzzello »

Nakon operacije sam se super osjecao, 15 dana nakon operacije sam isao na casove plesa a za manje od mjesec sam nastavio sa treninzima hokeja na parketu.
Krenuo sam sam Letrox-om 150 i nakon nekoliko mjeseci sam imao aritmije koje bas ni doktori kod kojih sam isao nisu mogli desifrovati pa su me slali na razne preglede. Rjesenje je bilo da terapija Letrox 150 nekad dovede do ovakvih aritmija (nazalost sam sam nasao ovu informaciju). Nakon smanjivanja na 125 nije bilo problema.
Najveci od svih problema bio je kad sam morao prekinuti sa tabletama na 4 sedmice radi scintigrafije cijelog tijela a sto se oduzilo na 5 sedmica bez tableta. Ubrzo nakon starta sa tabletama sve je ponovo bilo u redu.
Slusajuci razne price, mislim da je za operaciju najbitnije naci dobrog endo hirurga i ne ici kod svastara koji operisu slijepo crijevo, dojke, hemoroide ali i stitnu zlijezdu. Uz potpuno otklanjanje stitne vazno je i sta ce biti sa PT zlijezdama i glasnicama. Druga stvar je ne prepustati nista slucaju i previse cekati.
dakezio
Stalni član
Stalni  član

Post od dakezio »

jako sam zadovoljna tvojim odgovorom,i bas mi je drago sto je sve ok,nije mala stvar vaditi zlezdu...sve najbolje druze...:)
PedjaG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 02, 2008 10:44 am

Post od PedjaG »

dakezio napisao:evo ja cu ti odgovoriti kao laik,dok ti neko strucan ne da precizno objasnjenje,cisto da znas o cemu se radi...:)
ja imam isto nodus tj.cvor,jos veci od tvog,moj je oko 30mm,slucajno sam ga otkrio...
radices hormone stitne zlezde,od rezultata zavisi da li ces biti na nekoj terapiji ili ne...
mozda ces raditi punkciju tog cvora,bilo bi pozeljno da ti i to urade da vide kakav je(benigni ili maligni),i od tih rezultata zavisi sta ce biti dalje...ali sam ubedjen da ce ti rezultati punkcije biti ok,tako da se nemoj previse brinuti...
ja sam radio sve moguce analize,hormoni su mi ok,rezultat punkcije je isto ok,tako da imam kontrolu opet za 6 meseci....
jednostavno imam taj cvor,ne smeta mi,nemam tegobe,ali to se mora pratiti...tako ce verovatno biti i kod tebe...
vidi,i da ti kojim slucajem,a nadam se da nece biti tako,rezultati hormona odstupaju od ref.vrednosti ni to nije tragedija,pijes lekice i to je to...nemoj da panicis :)
eto,to je ovako laicki,iz mog iskustva ,a objasnice ti vec neki doktor preciznije...:)

Isto kao kod tebe, samo cvor je manji i boli me na dodir, tj. kada ga napipam. Posto imam mogucnost, bio sam na VMA i u KBC Dragisa Misovic...sve sam zivo uradio i svi rezultati su dobri. Ostala je samo punkcija. Na VMA kazu da je to mozda neka upala, dok se u KBC ne slazu jer u krvi nema pokazatelja za tako nesto.

Jos su mi rekli da stitna ne moze da boli, a mene taj cvor boli. Ne jako, ali kao sto sam vec rekao, na dodir. Sta sad? Hirurzi bi me odmah pod noz, verovatno. Meni se ne dira stitna jer su svi hormoni dobri.
dakezio
Stalni član
Stalni  član

Post od dakezio »

pedja,ako mene pitas zasavet ja ti mogu samo reci da mi ne pada n apamet da vadim bilo sta dok mi je funkcija ok,ma sta mi ko bude pricao nema sanse,da vadim nesto dok funkcionise kako treba necu...to je moj izbor i tako ce biti....:)
PedjaG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 02, 2008 10:44 am

Post od PedjaG »

Lako je tebi, moja supruga je lekar... :D

Salim se... nemam pojma, videcu sta ce mi reci na kontroli. Idem u petak na ultrazvuk da vidim da li je doslo do nekih promena i da li je potrebna biopsija.
vuzzello
Novi član
Novi član

Post od vuzzello »

@dakezio
Funkcija se može regulisati tabletama ali dio koji ne može je potencijalni karcinom. Ne znam koliko imas godina ali 30mm je bas veliko, to je orah u grlu.
Meni je funkcija bila u redu (vrijednost hormona u redu), nalaz punkcije je bio u redu i.....nakon operacije PH nalaz pokazao karcinom (tad sam imao 29 godina). Ne nagovaram te na operaciju, to je tvoja odluka nego samo ti kazem da ne guras problem ispod tepiha i onda se osjecas sigurno. Na kraju kako si rekao, to je tvoj izbor.
Pozdrav
dakezio
Stalni član
Stalni  član

Post od dakezio »

@vuzzello
znam da imas najbolju nameru, ali meni jos niko i nije predlozio operaciju vec kontrolu za 6 meseci...ti si jedan od rethih ovde koji se mogu pohvaliti tako brzim oporavkom nakon operacije,ostali imaju dosta problema,po tvojoj prici kod tebe je situacija kao i da se nisi operisao,i drago mi je zbog toga...ali,kada citam ostale postove bas mi i nije svejedno...:)
vuzzello
Novi član
Novi član

Post od vuzzello »

Na forum se uglavnom javljaju ljudi koji imaju problem a oni kojima je sve super nemaju potrebu da rade to :) Ja znam prilican broj operisanih i osim jednog slucaja (operacija sa Hasimotom) ostalo je sve pozitivno. Mene je na pocetku zavlacio doktor koji nije znao sta raditi pa me na 3 mjeseca slao radim hormone i opet hormone i ubjedjivao me da nisam u rizicnooj grupi, vjerovatnoca skoro jednaka 0 da imam karcinom bla bla... Poenta nije bila u hormonima, koje je on jedino gledao, nego u velikim cvorovima za 30-godisnjaka. Promijenio sam doktora i opet iskontrolisao kod treceg koji je potvrdio sto i drugi da je najbolje da se uradi operacija. Svi radovi takodje kazu da sve preko 20mm bi trebalo napolje (malo proguglaj). Hvala Bogu sto sam promijenio doktora i uradio operaciju. Ovako se moglo desiti da vucem to mozda i godinama, zavaravajuci se da je sve u redu.
Namjera je samo da ti kazem da nista ne prepustas slucaju, tvoje zdravlje je najprece tebi.

Pozzz
Korisnikov avatar
milkyp3
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 12, 2008 2:01 pm

Post od milkyp3 »

zar vi ne radite ultra zvuk štitne?meni su baš tako otkrili da je došlo do promjena u strukturi čvorića.to je već alarm da se hitno nešto poduzme.operativni zahvat je dobro prošao,sada idem redovno na kontrole jednom godišnje.naravno redovno uzimam lijekove.
čvorići nisu bezazleni.zato ih treba pratiti.da sam zakasnila sa pregledom sada vam ne bih pisala. :(
dakezio
Stalni član
Stalni  član

Post od dakezio »

kako se sada osecas nakon operacije tj.koliko je vrema proslo od operacije,i kako se sada osecas? koliko je vremena trebalo da se stvari dovedu u normalu?
Odgovori