Postovani,
tek sam se registrovala zbog nalaza koje sam dobila danas, pa se izvinjavam ukoliko ne postavljam temu na pravo mesto i sl.
Moj problem je vezan za stitastu zlezdu, koja je vidno uvecana, i na uz je pokazano da je desna strana difuzno uvecana, 25mm, a na levoj postoji mala nodozna struma od 8mm. Nije bolna. Nalaz krvi kaze sledece: ft4 38.4 (referentna vrednost 9.1 - 19.1) , ft3 14.0 (rv 2.6 - 5.7) , tsh <0.01 (rv 0.35 - 4.94) , anti - tpo 935.3 (rv <5.6) .
Molim vas za misljenje, nisam u panici ali imam zakazano kod endokrinologa tek 21. i posto je danas 15. to mi je mnogo da cekam sa ovim papirom u rukama. Inace, imam 24 godine, i nalazim se u prici o napadima panike, emocionalnoj rastrojenosti, anksioznosti, ali takodje i depresijama itd. i godinama mi nista nije jasno jer sam mislila da sam po prirodi mirna osoba.. a sad..
Stitasta...
Re: Stitasta...
Uvećana štitnjača,plus uvećane ref. vrednosti za t3 i t4,te smanjeni tsh ukazuju na hipertireozu odnosno na Gravesovu bolest.Reč je o autoimunom oboljenju,koje je prilično učestalo kod mladih žena starosti preko dvadeset godina.Za sve druge informacije(terapija i sl.)moraćeš da sačekaš zakazani pregled kod endokrinologa.I ne brini,izlečivo je,ali treba vremena da se stvari vrate u normalu.
hvala puno, javicu se kad zavrsim sa pregledima u sredu!
Dobila sam terapiju: Thyrozol 20 mg, 2x1 i Proptanolol 40 mg 2x1/ 2. Kontrolu mi je zakazala za 6 nedelja sa nalazima tsh, ft4, ft3, tsh (nesto pored pise sto ne mogu da rastumacim) , hepatogram, kks, ekg. kontrola kc jednom nedeljno pa u slucaju pada vrednosti ispod 3000 ili pojave alergije, osipa, koprivnjace itd. da se odmah javim. Posto sam ispitivala pola sata o tome sta mogu i sta ne mogu sa obzirom na dijagnozu i terapiju, spomenula mi je da izbegavam dugo suncanje kao i intezivne fizicke aktivnosti. O kontracepciji koju pijem zbog bolnih menstruacija i problematicne koze, a u kombinaciji sa lekovima, dr nista nije rekla, a spomenula sam. Hirurgiju nije spominjala, samo je rekla da cemo na kontroli videti sve dalje. Verujem da ce me lekovi smiriti, da ce ta treperavost i treskavice fizicke i psihicke da se ublaze. Sta mislite o svemu? Hvala (:
Ok,to je uobičajena terapija za hipertireozu.Propranolol je zbog pojačanog pulsa.Moja devojka već dve godine pije Thyrozol,tako da sam prilično upoznat sa čitavom problematikom.Ta terapija joj je pomogla da se vrednosti hormona vrate u normalu.Samo je potrebno biti strpljiv.Što se tiče fizičke aktivnosti,sasvim je ok i pešačenje do sat vremena dnevno,nekoliko puta tokom nedelje.A hirurškom intervencijom zaista nemaš potrebe da se opterećuješ.