Sta su TSHR antitela

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
micika75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 16, 2010 10:37 pm

Sta su TSHR antitela

Post od micika75 »

Na poslednjoj kontroli mi je receno da trebam za 2 meseca da uradim TSHR antitela, ali mi nije objasnila zbog cega i sta ona znace, pa bih molila za objasnjenje.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Re: Sta su TSHR antitela

Post od dr ivica »

Antitela na receptore za tireostimulirajuci hormon. jedna prilicno besmislena analiza, s obzirom da i ako je pozitivna, sa tim rezultatom mozemo "da se slikamo", jer nema terapije za takav poremecaj, osim iste kao i da nismo radili analizu - hormoni nadoknadno.

Sve najbolje
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
micika75
Novi član
Novi član

Post od micika75 »

Hvala mnogo. Da onda ja to i ne radim, posto nisam sigurna da mogu u mom mestu da radim, a nisam bas raspolozena da idem do BG?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Iskreno, endokrinolog (ili ko Vas je već terao da to radite) neće i tako ništa moći da kaže pametno na osnovu rezultata, ma kakvi bili. Ako su antitela pozitivna, autoimui proces postoji, ali se to ne može lečiti drugačije nego da se dodaju hormoni. Ako su antitela negativna, opet - ako postoji snižen T3i T4 i povišen TSH, moraju se dodati hormoni. Do nekog budućeg vremena u kome će postojati drugačiji lekovi, sve što možemo je da na osnovu TSH dajemo hormone ili lekove koji smiruju rad štitne žlezde. Odlučite sami.

Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
micika75
Novi član
Novi član

Post od micika75 »

Hvala najlepse!
Odgovori