Sta posle vadjenja zucne kese?
Sta posle vadjenja zucne kese?
Molim strucan medicinski savet.
Od operacije odstranjenja zucne kese laparaskopijom proslo je 10 godina. Od tada sam dobila na tezini 16kg. Na kontrolnom UZ pregledu pre godinu dana status je sledeci:
Steatosis hepatis (nalaz je bio isti i pre operacije)
Pancreatistis chr.
Savetovana su mi pomocna sredstva za varenje (Pankreatin).
Takodje da u ishrani ne koristim kupus, pasulj, svinjsko meso, crni hleb...
Kakvu ishranu da primenjujem radi smanjenja telesne tezine i sta znace jetra i pankreas zrnaste strukture? Poznato mi je da u najkracem to znaci "masna" jetra i pankreas.
Od operacije odstranjenja zucne kese laparaskopijom proslo je 10 godina. Od tada sam dobila na tezini 16kg. Na kontrolnom UZ pregledu pre godinu dana status je sledeci:
Pancreatistis chr.
Kakvu ishranu da primenjujem radi smanjenja telesne tezine i sta znace jetra i pankreas zrnaste strukture? Poznato mi je da u najkracem to znaci "masna" jetra i pankreas.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Apr 19, 2007 2:59 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
kg posle operacije
pozdrav..
ja sam pre dve godine odstranila žučnu kesu laparaskopski..isto imam problem sa smanjenjem telesne težine što mi dotada nije predstavljalo problem..od tada ne mogu da skinem dodatnih 7-8 kg...
baš me je zanimalo da li je povećana telesna težina povezana sa odstranjenjem žučne kese..
ja sam pre dve godine odstranila žučnu kesu laparaskopski..isto imam problem sa smanjenjem telesne težine što mi dotada nije predstavljalo problem..od tada ne mogu da skinem dodatnih 7-8 kg...
baš me je zanimalo da li je povećana telesna težina povezana sa odstranjenjem žučne kese..
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Apr 21, 2007 1:03 pm
Re: Sta posle vadjenja zucne kese?
Nije poznato dovoljno ni lekarima sta znaci masna jetra, a kamoli pacijentima.MilicaNS napisao:Molim strucan medicinski savet.
Pancreatistis chr.
Pod dijagnozom steatosis hepatis ili steatohepatitis se sada otkriva gotovo nova bolest, gde nagomilane masti u jetri prouzrokuju perzistentno ostecenje hepatocita/celija jetre i to ide sve do prave ciroze.
Pacijenti koji imaju steatozu i hronicni pankreatitis su u povecanom riziku od razvoja dijabetesa, sto dodatno komplikuje povecana telesna tezina.
Dakle, povecana telesna tezina posle operacije zucne kesice nije nikakva komplikacija operacije, vec vise znak da pacijent i dalje neguje nezdravi stil zivota, da se prekomerno deblja, a da je to debljenje u jednom trenutku bilo ograniceno zbog tegoba od strane zucne kesice, a sada kada je taj problem resen, nastavlja se i dalje zacarani krug, tj. novo debljanje.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Izvinjavam se kolegi, verovatno je lapsus, ali samo da da ipak ne plasimo pacijente bas toliko: steatoza i steatohepatitis nisu iste bolesti, kod obicne steatoze se ne prakticno nikada ne javlja ciroza
Steatohepatitis, ili "non-alcoholic steatohepatitis" (NASH) je masna jetra udruzena sa inflamacijom, i za razliku od obicne masne jetre, koju ima i do 25% odrasle populacije, steatohepatitis se nalazi samo kod malog procenata biopsiranih jetri.
Pozdrav!

Steatohepatitis, ili "non-alcoholic steatohepatitis" (NASH) je masna jetra udruzena sa inflamacijom, i za razliku od obicne masne jetre, koju ima i do 25% odrasle populacije, steatohepatitis se nalazi samo kod malog procenata biopsiranih jetri.
Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Novi član
The American Journal of Gastroenterology
Volume 98 Issue 9 Page 2042 - September 2003
Stephen A. Harrison M.D, Sigurd Torgerson M.D, Paul H. Hayashi M.D (2003)
The natural history of nonalcoholic fatty liver disease: a clinical histopathological study
Abstract
Objectives: We aimed to define nonalcoholic steatohepatitis (NASH) histopathological change over time and to correlate changes with clinical characteristics.Methods We retrieved nonalcoholic fatty liver cases from our histopathology database covering 1985 to 2001. We also identified patients in clinic with NASH on biopsy >1 yr prior. All patients were evaluated and clinical data obtained in clinic. Those patients qualifying for NASH therapeutic trials underwent liver biopsy pretreatment. One pathologist (S.T.) read all slides using a NASH grading and staging system.Results A total of 22 patients had repeat biopsies a mean of 5.7 yr (range 1.4–15.7 yr) after the first biopsy. Nine were women, nine had diabetes, 11 had hypertension, and 14 had hyperlipidemia. Mean body mass index was 33.8 kg/m2 (range 26.5–48.6 yr). Mean age was 50.6 yr (range 33–64 yr). Ten patients (45%) had fibrosis stage 1 or 2, and two patients (9%) had bridging fibrosis or cirrhosis (stage 3 or 4) on first biopsy. Seven (32%) had increases in fibrosis score. Four patients (18%) had decreases in fibrosis score. The percentage of patients with stage 3 or 4 increased from 9% to 18%. In two patients the disease progressed rapidly (fibrosis scores from 1 to 3 in 1.4 yr and from 2 to 4 in 2.6 yr). Only serum AST at last biopsy correlated with histological change, being higher in those with disease progression. Three patients progressed from steatosis to steatohepatitis with fibrosis.Conclusion NASH has a variable histological course. However, one third of patients have fibrosis progression, and one third of these have rapid progression to advanced fibrosis. Histological progression correlated with higher serum AST but no other clinical factors. Steatosis alone may progress to NASH with fibrosis.
Sto se tice nealkoholne masne bolesti jetre/eng.nonalcoholic fatty liver disease kao moderne bolesti!?, moderna klasifikacija kaze da ona kao grupa objedinjenih bolesti pored 1)steatohepatitisa, 2)ciroze i 3)steatoze, obuhvata jos i 4)hepatocelularni karcinom/to sam hteo da precutim!, mada sad ste me Vi potakli da i to kazem, jer ispada da nekoga hocu da bezrazlono plasim, ali, ponavljam, to nisam ja izmislio, vec je takav konsenzus izmedju svetskih gastroenterologa.
Pozdrav kolega Ivice
Volume 98 Issue 9 Page 2042 - September 2003
Stephen A. Harrison M.D, Sigurd Torgerson M.D, Paul H. Hayashi M.D (2003)
The natural history of nonalcoholic fatty liver disease: a clinical histopathological study
Abstract
Objectives: We aimed to define nonalcoholic steatohepatitis (NASH) histopathological change over time and to correlate changes with clinical characteristics.Methods We retrieved nonalcoholic fatty liver cases from our histopathology database covering 1985 to 2001. We also identified patients in clinic with NASH on biopsy >1 yr prior. All patients were evaluated and clinical data obtained in clinic. Those patients qualifying for NASH therapeutic trials underwent liver biopsy pretreatment. One pathologist (S.T.) read all slides using a NASH grading and staging system.Results A total of 22 patients had repeat biopsies a mean of 5.7 yr (range 1.4–15.7 yr) after the first biopsy. Nine were women, nine had diabetes, 11 had hypertension, and 14 had hyperlipidemia. Mean body mass index was 33.8 kg/m2 (range 26.5–48.6 yr). Mean age was 50.6 yr (range 33–64 yr). Ten patients (45%) had fibrosis stage 1 or 2, and two patients (9%) had bridging fibrosis or cirrhosis (stage 3 or 4) on first biopsy. Seven (32%) had increases in fibrosis score. Four patients (18%) had decreases in fibrosis score. The percentage of patients with stage 3 or 4 increased from 9% to 18%. In two patients the disease progressed rapidly (fibrosis scores from 1 to 3 in 1.4 yr and from 2 to 4 in 2.6 yr). Only serum AST at last biopsy correlated with histological change, being higher in those with disease progression. Three patients progressed from steatosis to steatohepatitis with fibrosis.Conclusion NASH has a variable histological course. However, one third of patients have fibrosis progression, and one third of these have rapid progression to advanced fibrosis. Histological progression correlated with higher serum AST but no other clinical factors. Steatosis alone may progress to NASH with fibrosis.

Sto se tice nealkoholne masne bolesti jetre/eng.nonalcoholic fatty liver disease kao moderne bolesti!?, moderna klasifikacija kaze da ona kao grupa objedinjenih bolesti pored 1)steatohepatitisa, 2)ciroze i 3)steatoze, obuhvata jos i 4)hepatocelularni karcinom/to sam hteo da precutim!, mada sad ste me Vi potakli da i to kazem, jer ispada da nekoga hocu da bezrazlono plasim, ali, ponavljam, to nisam ja izmislio, vec je takav konsenzus izmedju svetskih gastroenterologa.
Pozdrav kolega Ivice
-
- Novi član
nista od sujete
sladjamns napisao:Opet potvrđeno, sujeta, najveća bolest doktora....
..nek ste vi kolegi pokazali da znate više od njega i SMAJLI je vrlo adekvatan temi o kojoj pišete!

Ono sto zameram mojim kolegama nije cak ni sujeta, ni nepotizam, ni podsmevanje cak, vec jedan inertni odnos prema profesiji, a mnogima se, istina je, nesme ni na minut okrenuti ledja.No ostavimo, svu mizeriju jedne profesije/kao i drugih, i krenimo ka vaznom.
Da se razumemo, o cemu raspravljamo Dr Ivica i ja su strucne finese.
Naime, Dr Ivica zastupa sadasnje, oficijelne, zvanicne stavove srpske medicine(sa svim njenim ogranicenjima) i svaki doktor/specijalista u Srbiji koji na ultrazvuku vidi da je jetra masna reci ce pacijentu da to nije nista, eventualnu preporuciti neku dijetu i to je to.
Ovde smo otvorili jednu novu vrstu strucne rasprave o kojoj ce se tek raspravljati u novijoj medicinskoj praksi u Srbiji.
Dr Ivica je jedna pozitivna osoba na ovom Forumu koja je preuzela preveliko breme na svoja pleca i hrabro se uhvatila u kostac sa brojnim medicinskim problemima.
Njegov doprinos ovom Forumu je ogroman i od njega se moze mnogo nauciti, a on svakodnevno pomaze i ogromnom broju svojih pacijenata.
Zar Forum, doktori na njemu, nisu mu mogli da otvore jedan odeljak sa problemima opste medicine, na sta je Ivica ukazivao.Zar to nije podsmevanje!?
Hteo bi samo da mu kazem, ovako javno, da bude jos aktivniji, da nije dovoljno pratiti samo zvanicne stavove opste i interne medicine u strucnoj literaturi, vec da hrabro cita jos i vise stranu literaturu, da se otisne u to nepregledno more znanja, jer ovdasnja medicinska literatura ima brojna ogranicenja vezana i za lekarsku/profesorsku sujetu i neprincipijelan i neprofesionalan odnos prema medicinskoj edukaciji, jer to je jedini nacin da se jos vise pomogne svojim pacijentima.
Pozdrav kolegi Ivici

-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Apr 19, 2007 2:59 pm
svetlo u tunelu!
Ne zamerate Vi, al' zameraju pacijenti.
Svakako, kao i u svim drugim profesijama-prisustvo sujete, ali u vašoj se profesiji ista najmanje prašta.
Sori, ako mi se učinilo da se na račun pacijenata raspravljate o stručnim finesama... :D
Pozdrav
Svakako, kao i u svim drugim profesijama-prisustvo sujete, ali u vašoj se profesiji ista najmanje prašta.
Sori, ako mi se učinilo da se na račun pacijenata raspravljate o stručnim finesama... :D
Pozdrav
-
- Novi član
mislimo mi na pacijente
Pozdrav
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Pozdrav kolegi Zvonimiru, zahvaljujem na lepim recima, a da nam je potreban forum za lekare, potreban je vise nego ista.
Inace, uglavnom samo i citam stranu literaturu, domace knjige ne kupujem, imam 3-4 izvora koje stalno obilazim, pa sam i o masnoj jetri i steatohepatitisu najpre pogledao reference ovde:
http://www.emedicine.com/med/topic775.htm
Merck Manual 18. izdanje mi stoji na stolu u ordinaciji, jer je poslednji lekarski prirucnik kod nas izasao iz stampe pre 17 godina...
Uzgred, pozivam Vas, ako ste zainteresovani, da obidjete i mali forum u razvoju, koji je u okviru sajta privatne klinike u kojoj povremeno radim, a gde ima i strucnih tekstova i - nadam se - mesta za pitanja i odgovore u okviru struke. Forum je ovde:
http://www.zdravlje-po.co.yu/
Pozdrav svima, cujemo se.
Inace, uglavnom samo i citam stranu literaturu, domace knjige ne kupujem, imam 3-4 izvora koje stalno obilazim, pa sam i o masnoj jetri i steatohepatitisu najpre pogledao reference ovde:
http://www.emedicine.com/med/topic775.htm
Merck Manual 18. izdanje mi stoji na stolu u ordinaciji, jer je poslednji lekarski prirucnik kod nas izasao iz stampe pre 17 godina...

Uzgred, pozivam Vas, ako ste zainteresovani, da obidjete i mali forum u razvoju, koji je u okviru sajta privatne klinike u kojoj povremeno radim, a gde ima i strucnih tekstova i - nadam se - mesta za pitanja i odgovore u okviru struke. Forum je ovde:
http://www.zdravlje-po.co.yu/
Pozdrav svima, cujemo se.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
-
- Novi član
Dragi doktori, veoma ste nacitani, ali ne bi vam skodilo malo vise brige o pacijentima i malo vise poznavanja srpske gramatike ( ne kaze se "ja bi", nego "ja bih"). Sto se tice preporuka o zdravoj ishrani, podrazumeva se da vodim racuna o tako bitnom elementu svog zdravlja. Priznajem da sam razocarana vasim pristupom i medjusobnim nadmetanjem - ko je pametniji, nacitaniji i strucniji. To o cemu ste pisali, procitala sam u mnogobrojnim novinskim napisima, a od vas sam ocekivala vise strucnog misljenja i konkretnih preporuka.
Moguce je da sam ocekivala previse.
Poznato mi je da se o ovoj bolesti u svetskoj medicini jos uvek nedovoljno zna, a da su istrazivanja pokazala razlicite rezultate.
Po prirodi sam optimista, pa verujem da necu umreti od ciroze ili karcinoma jetre.
Inace, moram da dodam, u svojih 56 godina lecena sam od raznih bolesti i
imala sam srece da su mi doktori dva puta postavili pogresne dijagnoze. Moja preporuka doktorima, narocito onim mladim, koji misle da su sve naucili na fakultetu ili citanjem strucne literature, jeste da unesu malo vise ljudskosti i saosecanja u ophodjenju sa pacijentima. Pacijentkinja.
Poznato mi je da se o ovoj bolesti u svetskoj medicini jos uvek nedovoljno zna, a da su istrazivanja pokazala razlicite rezultate.
Po prirodi sam optimista, pa verujem da necu umreti od ciroze ili karcinoma jetre.
imala sam srece da su mi doktori dva puta postavili pogresne dijagnoze. Moja preporuka doktorima, narocito onim mladim, koji misle da su sve naucili na fakultetu ili citanjem strucne literature, jeste da unesu malo vise ljudskosti i saosecanja u ophodjenju sa pacijentima. Pacijentkinja.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Nov 10, 2006 4:26 pm
Ne bih da se petljam u nesto sto ne poznajem,kao sto se ni kolege nisu petljale jer se verovatno ne bave dijetama...za preciznu dijetu morate se obratiti nutricionisti,npr.nekome sa instituta za higijenu u Klinickom centru.MilicaNS napisao:Dragi doktori, veoma ste nacitani, ali ne bi vam skodilo malo vise brige o pacijentima i malo vise poznavanja srpske gramatike ( ne kaze se "ja bi", nego "ja bih"). Sto se tice preporuka o zdravoj ishrani, podrazumeva se da vodim racuna o tako bitnom elementu svog zdravlja. Priznajem da sam razocarana vasim pristupom i medjusobnim nadmetanjem - ko je pametniji, nacitaniji i strucniji. To o cemu ste pisali, procitala sam u mnogobrojnim novinskim napisima, a od vas sam ocekivala vise strucnog misljenja i konkretnih preporuka.
Uopsteno verovatno vec i znate...potrosnja mora biti veca od unosa,dakle mozete mao smanjiti unos,cak i za nijansu,ali zato povecajte potrosnju u skladu sa svojim godinama i stanjem ostalih sistema(pre svaga kardiovaskularnog)...
Sto se tice Xenicala radi se o leku koji je kazu prilicno efikasan,ali sustina je da nije dostupan svima,jer nije jeftin...a i po meni samo promena navika u ishrani i fizickoj aktivnosti moze da dovede do trajnog gubitka kilograma.